ZZS apsver iespēju rosināt referendumu par referendumiem • IR.lv

ZZS apsver iespēju rosināt referendumu par referendumiem

21
Saeimas ZZS deputāte Dana Reizniece-Ozola. Foto: Kaspars Krafts, F64

“Vienotības” līdere iesaka mazturīgajiem krāt santīmu dienā referendumu rosināšanai

Ja Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinās valdības koalīcijas atbalstītos grozījumus par referendumu rosināšanas kārtībā, kas ierobežo vēlētāju iespējas iniciēt tautas nobalsošanu, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) varētu rosināt rīkot referendumu par referendumiem, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas ZZS frakcijas deputāte Dana Reizniece-Ozola.

Prezidenta lēmums atdot otrreizējai izskatīšanai likuma grozījumus likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” izvērties kā Trojas zirgs jeb viltus dāvana tautai, uzskata ZZS pārstāve: “Tā rezultātā likumprojekts kļuvis vēl neizdevīgāks tautai.”

Jāatgādina, ka runa galvenokārt ir par parakstu skaitu, kas jāsavāc referenduma rosināšanai, proti, līdzšinējo slieksni 10 tūkstoš parakstu iecerēts palielināt līdz 50 tūkstošiem, un to apliecinājums – 1-2 lati par vienu parakstu – jāapmaksā tautas nobalsošanas iniciatoriem. Šīs un citu mainīto normu negatīvo ietekmi uz sabiedrības iespējām izmantot tiešo demokrātiju labi pamatojusi politoloģe Iveta Kažoka savā blogā portālā politika.lv.

Arī Reizniece-Ozola uzskata, ka koalīcijas partijas nav ņēmušas vērā prezidenta iebildes, ka nedrīkst būt nesamērīgas prasības tautas iniciatīvas ierobežošanai. “Mūsuprāt, jau 3.lasījumā pieņemtais likumprojekts bija nesamērīgs un palielinātu naudas varas ietekmi politikā. Sanācis tā, ka patlaban šie noteikumi kļuvuši vēl stingrāki un naudas varai būs vēl lielāka nozīme,” uzsver Reizniece-Ozola.

Vienlaikus viņa pauda viedokli, ka prezidenta vēstule, nosūtot likumprojektu atkārtotai izskatīšanai, bijusi neitralitātes paraugs. “Šī vēstule ir interesanta ar to, ka, savus priekšlikumus pamatojot, to citē gan opozīcijas deputāti, gan koalīcijas deputāti,” sacīja politiķe.

Kā uzskata ZZS, ja būs jāmaksā par visu nepieciešamo parakstu apliecināšanu tautas nobalsošanas rosināšanai, vēlētāju aktivitāte krasi mazināsies. Tādēļ opozīcijas frakcija gaida, ka prezidents atkārtoti neizsludinās likuma grozījumus un nāks ar saviem priekšlikumiem, kā risināt šo situāciju.

Ja prezidents neņems vērā ZZS argumentus, politiskā organizācija mēģinās uzrunāt tautu un varētu rosināt referendumu par likuma “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” grozījumiem. Kā uzsver Reizniece-Ozola, tautai būtu svarīgi mobilizēties, lai tad, kad rastos vajadzība, būtu iespējams paust savu viedokli.

Pēc deputātes teiktā, koalīcijas iniciatīva varētu būt saistīta ar vēlmi ierobežot tautas iespējas paust savu gribu par eiro ieviešanu Latvijā. Tautas gribas izpausme referendumā varētu būt svarīga par valsts kapitālsabiedrību iespējamo privatizēšanu, norādīja deputāte.

Savukārt “Vienotības” līdere un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, komentējot vajadzību maksāt par referendumu rosināšanu, mazturīgajiem, kuri vēlēsies to darīt, iesaka krāt pa santīmam dienā, vēsta aģentūra LETA. “Viens lats gada laikā – tas ir mazāk nekā viens santīms dienā. Ja tas ir jautājums, kas mazturīgam iedzīvotājam ir ļoti svarīgs, tad katrā ziņā ir iespējams vienu santīmu dienā sakrāt. Ir domāts par daudzām un dažādām iespējām, kā atvieglot parakstu vākšanu. Tagad tas nebūs mēnesis, bet gads,” teica parlamenta vadītāja.

Komentāri (21)

silvija_vitina 24.07.2012. 11.52

50 tūkst. slieksnis ir pilnīgi normāls slieksnis. Daudz vairāk gan poliķiem būtu jāuztraucas nevis par maizes došanu notāriem (t.i., par paraksta notariāliem apstiprinājumiem – kas un kurš to finansēs), bet gan par iespēju plašāk izmantot e-parakstu. Es tomēr nevaru saprast, kāpēc banka, piemēram, “tic”, ka caur i-banku veikts maksājums ir manis veikts maksājums (un rūpējas, lai kāds svešs to manā vietā nespētu veikt), bet parakstu skaitītāji nespēj izdomāt veidu, kā padarīt “ticamu” manu parakstu. Varbūt nav jādomā jauns ritenis, bet jāiemācās braukt?

+13
0
Atbildēt

1

    haralds > silvija_vitina 19.05.2015. 15.44

    50 000 normaļoks? Tavai zināšanai, tavabalss DOT lv 2 gadu laika savākusi (un tur nevajag 3-ti par parakstu!) divtik pa visam iniciatīvām kopā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 24.07.2012. 09.28

Domāju, ka tas ir tukšs numurs no ZZS puses, jo diezin vai tautas lielākā daļa uz šādu referendumu dosies. Piemēram, man personiski labāk patīk, ka nepieciešami 50 tūkst parakstu, lai referendumu ierosinātu, ja jau tā paraksta apliecināšana maksā tikai 1 Ls! kam referendums būs svarīgs tas arī to Ls var samaksāt. Pie tam šādi noteikumi ir līdz 2015 gadam. Nav ko visu valsti turēt saspringumā, ja savākti tikai 10 tūkst parakstu kādas ideja s atbalstam, un nav ko valstij velti tērēt naudu, lai vienas mazas grupiņas ideju aizvilktu līdz referendumam ar negatīvu rezultātu, jo neesam tik bagāti ne ar laiku ne ar valsts naudu!

+12
-1
Atbildēt

1

    runivs > austrisv 24.07.2012. 19.46

    Neredzu satraukumam iemeslu. Lai taču, sadarbojoties ar Saskaņas centru, rosina referendumu pēc Satversmes 72.panta!
    Ja 1/3 deputātu prasa apturēt likuma publicēšanu, tad Prezidentam tas jādara, bet referenduma izdevumus pilnībā uzņemas valsts. Proti, vispirms tiek vākti uz valsts rēķina 10 000 paraksti. Ja to izdodas izdarīt, tad atkal uz valsts rēķina notiek referendums. Pēc tam ZZS vēl varēs sadarboties aģitācijas laikā ar Lindermani un Osipovu. Šaubos, vai viņu vientiesīgajiem vēlētājiem tas patiktu.Šķiet, ka Reiznieces kundze vispār neprot/ negrib atšķirt vēlētāju iniciatīvas referendumu no referenduma, kuru rosinātu opozīcija. Viņa visu referendumus sabāž vienā maisā.
    Taču kopumā nebūtu slikti redzēt ko tauta domā.Tad vairs nevarēs spekulēt ar tautas gribu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 24.07.2012. 09.51

Aizkustina tādas rūpes par demokrātiju no TP Zalāna, un tagad arī no Lemberga ZZS puses.
It sevišķi, zinot, kā šīs partijas grāva gan demokrātiju, gan tiesiskumu, esot pie varas.

Bet Āboltiņas smalka paņirgāšanās par vēlētājiem, kuri, vispār, uztur šo kundzīti, iet ārpus visiem rāmjiem, un liecina, ka “jumts” viņai “aizbraucis” galīgi, maanuprāt, šī dāma no varas jātur pa gabalu, un V attiecīgi secinājumi sen būtu jāizdara, jo šī jau nav pirmā reize, kad viņa pasaka ko īpaši nekaunīgu un muļķīgu.
Diezin vai kādā citā demokrātiskā valstī jebkurš parlamentārietis varētu ko tādu atļauties.

+9
-4
Atbildēt

1

    Egitazz > mary75 24.07.2012. 10.13

    Jā, Āboltiņa dod piparus. trūkst tikai kā Lagzdiņam no TP parādīt rupju žestu visiem pa logu un pēc tam skaidrot, ka tas bija konkrētam cilvēkam domāts, nevis visai sabiedrībai.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu