Pazemina Vācijas kredītreitinga prognozi uz negatīvu • IR.lv

Pazemina Vācijas kredītreitinga prognozi uz negatīvu

24
Foto: spoki.lv

Ziņo par bankrota draudiem 10 Itālijas pilsētām, toskait Neapolei

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra « Moody’s» pirmdien pazemināja Vācijas kredītreitinga prognozi no stabilas uz negatīvu, bet nemainīja tās augsto kredītreitingu AAA, vēsta portāls financenet.lv, atsaucoties uz aģentūrām BNS/AFP. «Moody’s» līdzīgā veidā pazemināja reitinga prognozi arī Nīderlandei un Luksemburgai, kuru reitings, tāpat kā Vācijai, ir AAA.

«Moody’s» kā prognozes pazemināšanas iemeslu minēja to, ka šīm valstīm draud riski saistībā ar iespējamu Grieķijas aiziešanu no eirozonas un nepieciešamību sagādāt finanšu līdzekļus iespējamai Spānijas un Itālijas glābšanai.

Vācijas Finanšu ministrija reaģēja uz šo «Moody’s» lēmumu, paziņojot, ka Vācija vēl arvien ir «eirozonas stabilitātes enkurs». Ministrija paziņoja, ka «ņēmusi vērā «Moody’s» viedokli», tomēr reitingu aģentūra, pazeminot prognozi, uzsvērusi «īstermiņa riskus, nepieminot stabilitātes perspektīvas ilgtermiņā».

«Moody’s» prognozes pazemināšana saistīta ar iespējamu krīzes padziļināšanos eirozonā. «Nedrošības līmenis par prognozi eiro zonai un ticamu scenāriju iespējamā ietekme uz dalībvalstīm vairs nesaskan ar stabilām prognozēm,» paziņoja «Moody’s».

Pat ja Grieķija paliktu eiro zonā, «situācijas tālāka pasliktināšanās Spānijas un Itālijas makroekonomiskajā un finanšu vidē ir palielinājusi risku, ka tām būs vajadzīgs ārējs atbalsts», paskaidroja «Moody’s».

Tikmēr «Daily Telegraph» vēsta, ka bankrots draud 10 Itālijas pilsētām, un rudenī daudzas šo pilsētu skolas drastiskās taupības dēļ varētu palikt slēgtas. Kā informē portāls financenet, to pilsētu vidū, kuru naudas krājumi strauji sarūk, ir arī Neapole un Palermo Sicīlijā. «Ar šāda apjoma izdevumu apcirpšanu mēs visur mācību gada sākšanos nevarēsim garantēt,» atzina provinču asociācijas vadītājs Džuzepe Kastiglione.

Brīdinājums par pilsētu finansiālo stāvokli izskanējis dažas dienas pēc tam, kad premjerministrs Mario Monti pauda satraukumu par Sicīlijas finansēm, norādot, ka tā ir uz bankrota sliekšņa. Iepriekš Itālijā valdīja satraukums par iespējamo Sicīlijas bankrotu, un «Moody’s» pazemināja Itālijas kredītreingu.

«Daily Telegraph» raksta, ka daudzas Itālijas pilsētas īpaši sliktā stāvoklī nonākušas gadiem ilga nesaimnieciskuma rezultātā, pie vainas daudzviet ir korupcija, Eiropas Savienības fondu nelietderīga izmantošana, kā arī mafijas ietekme.

Premjers Monti iecerējis ievērojami mazināt valsts divu triljonu eiro nacionālo parādu, plašākos reģionos iekļaujot 64 no 107 Itālijas provincēm. Premjers uzskata, ka daudzos gadījumos pārāk sīks administratīvais iedalījums rada liekas izmaksas. Valdība vēlas provincēm piešķirto naudas līdzekļu plūsmu šogad samazināt par 500 miljoniem eiro, bet 2013.gadā vēl par miljardu. Monti valdība ķērusies arī pie valsts pārvaldes sakārtošanas, turpmāko trīs gadu laikā izmaksas cerot samazināt par 26 miljardiem eiro.

Par Spānijas krīzes negatīvo ietekmi uz eirozonas perspektīvām iepriekš rakstīja arī žurnāls Ir. Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks šī iemesla dēļ pat pauda, ka pašreizējā situācija eirozonā liek vērtēt 2014.gadā plānotās pievienošanās eiro ieguvumus un zaudējumus. Viņš noteiktu lēmumu ieteic pieņemt šī gada beigās, kad varētu būt vairāk informācijas par eirozonas situāciju.

 

 

Komentāri (24)

janazakovica 24.07.2012. 11.08

kurs varetu pazeminat modys kredit reitingu..skaidrs ka paklaujoties francijas un italijas spiedienam vacija tikai teoretiski nostajas lidzigas pozicijass ar sim valstim..bet ta tacu ir vacija kas spej sarazot simtiem miljonu kvalitativu precu un pakalpojumu..kurus perk visa pasaule..mersedes un bmw jau ko nozimee.

+3
0
Atbildēt

0

Egitazz 24.07.2012. 09.48

reitinga aģentūras pēc savām rožainām prognozēm 2006.-2007. nedaudz tā “apkakājās” maigi sākot, un tagad tādas prognozes dod pat valstīm, kurās viss ir bez lielām problēmām.

+3
-2
Atbildēt

0

dzerkaleliva 24.07.2012. 10.22

šobrīd Eiropas bankas masveidā un paniski izpārdod savus ASV aktīvus, tādejādi cenšoties noturēties virs ūdens un noturēt EURO sabrukumu pret USD. Kas aktīvi būs izpārdoti, tad arī ballīte beigsies.
Savukārt SVF pamatā finansē ASV valdība, tādejādi ASV valdība lielā mērā ir glābusi visas ES bankrotējušās valstis. Vairāk ASV valdība to darīt nevēlas, līdz ko ESM fonda darbība būs apstiprināta visās ES dalībvalstīs, tā SVF izstāsies, tad Vācijai būs vienai jāglābj savs EURO.
Septembrī ESM jāsāk darboties, vēlākais.
Tā kā tiksimies septembrī (jau bez EURO) sveiciens varnešiem un īpaši sirsnīgs sveiciens IR un Vienotības blicei.

+2
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu