Atļauj "Swedbankai" iegādāties "Hipotēku bankas" aktīvus • IR.lv

Atļauj “Swedbankai” iegādāties “Hipotēku bankas” aktīvus

21
Foto: Toms Zariņš, F64

Konkurences padome: darījumi nerada kaitējumu tirgum un patērētājiem

Konkurences padome (KP) atļauj AS “Swedbank” pārņemt daļu VAS “Latvijas Hipotēku un zemes banka” (“Hipotēku banka”) aktīvu – dažādu veidu kredītus un noguldījumus, vēsta aģentūra LETA. Dota atļauja SIA “Swedbank līzings” iegādāties 100% SIA “Hipolīzings” kapitāla daļu.

Šāds lēmums pieņemts, jo darījumiem nav būtiskas ietekmes uz konkurences situāciju un tie nerada kaitējumu tirgum un patērētājiem, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja KP.

Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes sēdē šodien nolemts izsniegt atļauju “Hipotēku banka” komercdaļas uzņēmuma pārejai AS ”Swedbank” un SIA ”Swedbank līzings” īpašumā, jo likumā noteiktās prasības izpildītas un “Hipotēku bankas” klientu kopējās intereses ievērotas.

“Swedbank” nododamie kredīti un noguldījumi veido tikai daļu no kopējā “Hipotēku bankas” kredītu un noguldījumu portfeļa, un pārējie valsts bankas aktīvi un saistības tiks pārdoti citiem investoriem vai paliks “Hipotēku bankas” attīstības segmentā.

Kā ziņots, “Swedbank” iegādāsies trīs “Hipotēku bankas” komercdaļas, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi, kā arī līzinga kompānija “Hipolīzings”. Savukārt “SEB bankas” meitas uzņēmums “SEB Wealth Management” pārņems “Hipo fondu” pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi.

Lēmumā KP norāda, ka kreditēšanas un noguldījumu tirgū pastāv spēcīga konkurence. Pēc aktīvu pārņemšanas “Swedbank” saglabās savu līdera pozīciju kreditēšanas tirgū, tomēr pārņemamais kredītu apjoms ir neliels un, ja tirgū būs vērojama citu tirgus dalībnieku pozitīva kreditēšanas dinamika, “Swedbank” tirgus daļa kredītu tirgū varētu nepieaugt. Noguldījumu tirgū pēc darījuma īstenošanas bankas tirgus pozīcija pret konkurentiem procentuāli būtiski nemainīsies.

Spēcīga konkurence pastāv arī finanšu un operatīvā līzinga, kā arī faktoringa tirgū, un “Hipolīzinga” pārdošana “Swedbank līzingam” pastāvošo konkurenci būtiski nesamazinās.

Jau vēstīts, ka valdība pērn 1.novembrī panāca vienošanos par “Hipotēku bankas” komercdaļas pārdošanas stratēģiju, sadalot to sešās paketēs. Sarunas ar investoriem vēl turpināsies par “HipoNIA” un nekustamā īpašuma paketes pārdošanu. Komercdaļu pārdošana ļaus “Hipotēku bankai” koncentrēties tikai uz attīstības funkcijām, kas ir izšķirīgas tautsaimniecībai.

“Hipotēku banka” dibināta 1993.gadā. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana Latvijas reģionos. 2011.gadā “Hipotēku banka” strādāja ar 1,73 miljonu latu peļņu.

Pēdējo gadu laikā gan finanšu krīzes iespaidā, gan līdzekļu tautsaimniecībai nodrošināšanai valsts “Hipotēku bankā” ieguldījusi 143 miljonus latu, iepriekš informēja Finanšu ministrija.

Komentāri (21)

janazakovica 19.07.2012. 14.01

un ko tagat zviedri daris ar birkavu kas palika paradaa hipoteku bankai bet istenibaa nodoklu maksatajiem 2,3 milj latus..viss LC un TP barojaas no sis simtiem milj.valsts iegulditas naudas ..gaidism braso zviedru ricibu..vini tacu nepiesegs musu amatpersonu noziedzigumus..

+7
-2
Atbildēt

5

    Aivars Krauklis > janazakovica 20.07.2012. 14.31

    lama – nepārdos. Pat nemēģinās, jo saprot, ka pircēju nebūs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > janazakovica 19.07.2012. 14.33

    birkavam sava veida sods jau uzlikts..vina delam patik pusisi…par pasu nezinu teikt.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    baibakrastina88 > janazakovica 19.07.2012. 18.20

    “-” par homofobijas kultivēšānu

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > janazakovica 19.07.2012. 14.27

    Kas pirks to “ķirzakas smaidu”? Traflamadoras zoodārzs kā Homo sapiens exponātu?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > janazakovica 19.07.2012. 14.21

    … ko tagat zviedri daris ar birkavu ..
    __________________
    pārduos izsuolē?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

egfoto 19.07.2012. 18.13

Galvenais, ka nevienam netiek teikts, ka Hipo pensiju plāni ar visiem klientiem tiek pārdoti SEB bankai, kura pati izvērtēja pārdošanas iespējas.
Kur palika doma par nacionālo pensiju fondu, kura līdzekļus LV ekonomikā ieguldīt? Bija bāze, kur to attīstīt, bet nē, Vienotība arī to nopārdeva Zviedriem.

+7
-2
Atbildēt

0

māsa 20.07.2012. 21.23

Apsveicu Latviju ar Valsts Bankas likvidāciju! Mums savas bankas nevajag. Nē, nē, naudu arī nevajag! Lai tiek zviedriem, vāciešiem, krieviem, amerikāņiem, bet mums nevajag. Jo latvietis tālāk no naudas, jo labāk! Baurs taču!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu