Augstākās izglītības padome pagaidām neatklās studiju programmu izvērtējumu • IR.lv

Augstākās izglītības padome pagaidām neatklās studiju programmu izvērtējumu

27
Studenti. Foto: AFP/LETA

Eksperti: Latvijā jāslēdz 55 studiju programmas

Augstākās izglītības padome (AIP) uzskata, ka patlaban nav lietderīgi publiskot starptautisko ekspertu atzinumu par studiju programmu izvērtējumu, un sola par šo jautājumu lemt tad, kad valdība apstiprinās noteikumus par augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju. Tādējādi AIP noraida arī izglītības ministra Roberta Ķīļa trešdien pausto aicinājumu uz atklātību šajā jautājumā.

AIP padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra paziņojumā žurnālam “Ir”, kurš ceturtdien atklāja izbrāķēto studiju programmu sarakstu, norāda, ka AIP projektā iegūtos vērtējumus noteikusi par ierobežotas pieejamības informāciju vairāku apsvērumu dēļ. AIP skaidro, ka ekspertu vērtējums tiks izmantots studiju virzienu akreditācijas procesā un patlaban augstākās izglītības institūcijām nav iespējams precīzi paust savu pozīciju par ekspertu sniegto vērtējumu, jo tā izmantošanas nosacījumi studiju virzienu akreditācijas procesā nav zināmi.

AIP vēstulē “Ir” norāda, ka projektam piesaistītie eksperti studiju programmas ne tikai iedalījuši trijās grupās, bet ir snieguši arī konkrētus ieteikumus studiju programmu uzlabošanai. Šie ieteikumi ir nosūtīti augstskolām un koledžām. Daudzos gadījumos to vadītāji apliecinājuši interesi studiju programmu kvalitātes pilnveidošanai, balstoties uz ekspertu ieteikumiem, tai skaitā līdz šā gada septembrim. AIP arī sagaida, ka daudzās studiju programmās šogad rudenī būs veikti uzlabojumi un to kvalitāte būs augstāka nekā tagad norādīts ekspertu vērtējumā. Tāpēc “pašreizēja rezultātu publiskošana radītu risku neprecīzas informācijas nopludināšanai”.

AIP par žurnāla “Ir” publikāciju vien norāda, ka tā rada “nepareizu priekšstatu par patieso situāciju saistībā ar studiju programmu piedāvājumu, kvalitāti un ilgtspēju Latvijas augstskolās un koledžās 2012.gada jūlija mēnesī”.

Jau ziņots, ka psiholoģijas studijas Latvijas augstskolās saņēmušas vislielāko negatīvo novērtējumu – katra ceturtā programma nav atzīta par ilgtspējīgu. Otrs studiju programmu “nesekmīgais” izrādījies tūrisma virziens. Par to liecina žurnāla “Ir” rīcībā nonākusī informācija. 

Lai arī Augstākās izglītības padome (AIP) šo informāciju pasludinājusi par ierobežotas pieejamības, tomēr ikvienu topošo un esošo studentu jūlijā interesē ekspertu atzinumi par Latvijas augstskolu studiju programmu ilgtspēju un to novērtējums.

Izrādās, ka no 854 studiju programmām Latvijas augstskolās 55 atzītas par tādām, kuras būtu slēdzamas.

“Ir” rīcībā no drošiem avotiem nonākusī informācija ir par programmām, kuras eksperti uzskata par apšaubāmām. Tā kā, izvēloties studijas, jauniešiem ir svarīgi zināt programmu ilgtspējas novērtējumu, “Ir” publicē sarakstu ar tām studiju programmām, kuras eksperti iesaka slēgt.

Latvijas Universitātē no 134 programmām izbrāķētas sešas – vidusskolas matemātikas skolotājs; speciālās izglītības skolotājs ( 2.līmeņa profesionālā studiju programma); pedagoģija, finanšu sektora vadība, vides pārvaldība, orientālistika* (maģistrantūra).

Daugavpils Universitātē no 55 programmām izbrāķētas piecas – pamatizglītības skolotājs; mūzikas skolotājs; vidējās izglītības skolotājs (maģistrantūra); uzņēmējdarbības vadība (maģistrantūra); Austrumeiropas kultūras biznesa sakari*.

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā no 27 programmām izbrāķētas piecas – deju un ritmikas skolotājs (maģistrantūra); organizācijas vadība (maģistrantūra); organizācijas vadība (maģistrantūra ar kvalifikāciju); psiholoģija (maģistrantūra); cilvēkresursu/biroja administrēšana.

Augstskolā EIHSEBA – uzņēmējdarbības vadība; jurisprudence; tiesību zinātnes (maģistrantūra); tūrisma vadība.

Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā – namu apsaimniekošana un pārvaldīšana; uzņēmējdarbības orgaizācija un vadība (1.līmeņa profesionālā studiju programma).

Starptautiskās praktiskās psiholoģijas augstskolā – datordizains; audiovizuālā māksla; praktiskā psiholoģija; konsultatīvā psiholoģija (maģistrantūra); sabiedriskās attiecības.

Sociālo tehnoloģiju augstskolā – tulks – tulkotājs; uzņēmējdarbības ekonomika un administratīvais darbs; tiesību zinātnes; tiesību zinātnes (maģistrantūra).

Latvijas Lauksaimniecības universitātē no 69 programmām izbrāķētas trīs – finanšu vadība (maģistrantūra); zemes ierīcība; sabiedrības pārvalde.

Rēzeknes augstskolā no 37 programmām izbrāķētas trīs – latviešu valodas un literatūras skolotājs (maģistrantūra); vēstures un kulturoloģijas skolotājs (maģistrantūra); speciālā pedagoģija (maģistrantūra).

Rīgas Tehniskajā universitātē – elektronika (1.līmeņa profesionālā studiju programma) un būvdarbu vadīšana.

Baltijas Starptautiskajā akadēmijā – komunikāciju stratēģiskā vadība izklaides un atpūtas industrijā (maģistrantūra); mikroelektronisko čipu datorvadības projektēšana.

Grāmatvedības un finanšu koledžā – sabiedrības pārvaldes speciālists; uzņēmējdarbība un finanses.

Rīgas aeronavigācijas institūtā – starptautisko pārvadājumu uzņēmumu vadīšana; starptautisko pārvadājumu uzņēmumu vadīšana (maģistrantūra).

Rīgas uzņēmējdarbības koledžā – komercdarbība un uzņēmuma vadība; uzņēmējdarbība.

Rīgas Stradiņa universitātē – psiholoģija.

Jēkabpils agrobiznesa koledžā – komerdarbība (uzņēmējdarbība).

Juridiskajā koledžā – komerczinības.

Kristīgās vadības koledžā – uzņēmējdarbības vadība.

Latvijas kultūras koledžā – tūrisms un atpūtas organizācija.

Latvijas Jūras akadēmijā – ostu un kuģošanas vadība.

SIA “Vadības un sociālā darba augstskola “Attīstība”” – cilvēkresursu menedžments.

SIA “Biznesa vadības koledža” – tiesību zinātnes.

Rīgas Juridiskajā augstskolā – jurists lingvists (maģistrantūra).

Vidzemes augstskolā – koka ēku celtniecība un ekobūves.

*programma ir ierindota 2.kategorijā, bet, ja netiks izpildīti nosacījumi, programma rekomendējama slēgšanai. 

Vairāk lasiet žurnālā “Ir” publicētajā rakstā “Eksāmenā caurkritušie“.

Izmaiņas sākotnēji publicētajā tekstā

Balstoties uz neoficiāli pieejamo informāciju, labojam kļūdu, kas atklājusies AIP sagatavotajā  ierobežotas pieejamības ziņojumā – tajā bija kļūdaini iekļautas četras Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) programmas, kuras ausgtskola nepiedāvā, toties nebija iekļauta augstskola EIHSEBA, kurā vairākas programmas guvušas negatīvu vertējumu.

Precizējam, ka Rīgas Tehniskajā universitātē eksperti iesaka slēgt elektronikas programmu, kas ir 1.līmeņa profesionālā jeb koledžas studiju programma. Elektronikas studiju programmas bakalaura un maģistra līmenī  nav negatīvi vērtēto programmu skaitā. Tāpat precizējam, ka Latvijas Universitātes programma “speciālās izglītības skolotājs” ir 2.līmeņa profesionālā studiju programmu, nevis maģistrantūra. Atvainojamies augstskolām un lasītājiem! Vienlaikus aicinām AIP oficiāli izziņot ekspertu vērtējumu, lai novērstu neoficiālās informācijas nepilnības.

Komentāri (27)

anita_meistere 12.07.2012. 09.11

Rīgas Tehniskajā universitātē – elektronika ???? wowo…vesela fakultāte ciet? brīnos, ka uz papīra tik spīdoša fakultātes telekomunikāciju programma nav aizklapēta. lai arī pelnītu šādu likteni daudz vairāk kā elektronika. incanti ir tas, ka faktiski šīm te programmām nav alternatīvas iekš LV.
tā notiek ar fakultātēm kur apzināti negatavo jauno maiņu, un liek visu iespējamos škeršļus, lai jauno maiņu izdzīvotu..attiecīgi izreitot no augstākminētā, vidējais personāla vecums tur ir ap 60 gadiem (sešdesmit).
Ar dažiem izņemumiem, pasniedzamā viela ir tik pat veca kā mācībspēki. Pats faks nav tik šokējošs, ja runājam par eksaktajām zinātnēm..tas pat būtu labi…bet ja runa iet par elektroniku un telekomunikācijām..tad tas ir nepiedodami. Priekšmetu nosaukumi neatbilst saturam!!!
arī parvaldes veids tajā fakultātē ir loti “interesants”. nepakļaujas nekāda loģikai un labas parvaldes principiem. Attiecībās balstās uz gadu desmitiem viedotājam teju mafijas klana cienīgām saitēm. kaads kadam ir dokt. vadītājs, kads kada recenzents, priekšnieks, brālis..parādnieks utt. rezultātā dekāniem nav dūsās atlaist no darba kādu, kas jau sen nepienes nekādu labumu iestādei.
daži macībspēki (uz pirkstiem saskaitāmi indivīdi, ne vadošajos amatos), kas tajā fakultātē cenšas kaut ko darīt, no pārējo skatupunkta tiek uzlūkoti kā nodevēji…kādi, kas jaucu ūdeni mierīgajā dīķi. žēl. žēl aŗi studentu, kas ar savu milzīgo atbirumu pirmajos kuros, ka arī ar komentāriem, norāda…ka ir ļoti vīlušies studiju programmās. to pasakainie apraksti mājas lapā par 5% atbilst faktiskajam saturam!

+7
-1
Atbildēt

0

liega87 12.07.2012. 09.13

LU dažas programmas tika ļoti interesanti noraktas. Piemēram, vides pārvaldības programma programmas akreditācijā saņēma visaugstāko starptautisko vērtējumu, bet nez kāpēc virziena akreditācijā saņēma sliktu vērtējumu. Nav jau noslēpums, ka notiek cīņa starp fakultātēm un nereti, lai kāda fakultāte saņemtu vairāk budžeta vietu “kāds”, kuram ir vairāk labi draugi norok savus kolēģus. Ļoti cerams, ka nāks gaismā visi šie nesmukumi.

+5
-1
Atbildēt

0

PiratuPartija 12.07.2012. 10.37

K.B.
K.B. Pašlaik, IR lapā izteiktais viedoklis par RTU elektronikas programmas slēgšanu neatbilst patiesībai, izvērtēšanas komisija ierosināja slēgt speciālu
elektronikas koledžas programmu, kāda bija paredzēta Aizsardzības ministrijas
vajadzībām, proti, bruņotie spēki mainīja savu darbošanās profilu. Ar bakalaura, maģistra un doktora studijām viss ir kārtībā. Acīm redzot, arī IR
žurnālistiem vēl ir jāmācās.

+6
-2
Atbildēt

3

    Šneidere > PiratuPartija 12.07.2012. 20.24

    Šāds precizējums akūti trūka šodien RTU uzņemšanas zālē Kaļķu ielā, jo jautājumu un diskusiju par šo tēmu gan netrūka. Cerams tie, kas šī raksta dēļ neierakstija elektroniku savā prioritāšu sarakstā nāks savu kļūdu labot. Tomēr, kā, līdzšim ļoti korektais žurnāls IR, jebkad spēs labot savu kļūdu, ja kāds perspektīvais students būs aizgājis garām savai spožajai nākotnei šajā specialitātē muļķīgu kļūdu un vāji sagatavota matereāla dēļ?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    maxliniex > PiratuPartija 12.07.2012. 12.06

    Paldies par komentāru, ceru, ka lasītāji un raksta autors to ņems vērā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > PiratuPartija 12.07.2012. 11.12

    Karli, paldies par informāciju. Kā vienmēr korekts un precīzs. Allaž atceros, ar kādu bijību un interesi apmeklēju Jūsu nodarbības “ķēdēs”. Tūkst fakultātē šādu mācībspēku kā Jūs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu