Cehā tikai meitenes • IR.lv

Cehā tikai meitenes

3
Darba apģērbu šūšanas uzņēmuma SIA «Sakta» Tukums līdzīpašnieces Larisa Koļesņikova (pa kreisi) un Dzintra Kļaviņa.

Pirms 19 gadiem sākušas savu šūšanas biznesu faktiski bez naudas, abas tā dibinātājas visvairāk priecājas, ka spēj nodrošināt darbu ne tikai sev, bet vēl 140 sievietēm. Viss pārējais pakārtots tam

Dzintra ir šuvēja, Larisa – grāmatvede. Abas sievietes jau gadiem sēž vienā kabinetā, tomēr joprojām viena otru uzrunā uz «jūs» un šajā ziņā nejūt nekādu diskomfortu. Bez abu savienības nebūtu darba apģērbu ražotājas SIA «Sakta» Tukums – tas ir viens no nedaudzajiem nozares uzņēmumiem, kurš ne tikai sniedz šūšanas pakalpojumus lielajām ārzemju kompānijām, bet tam ir sava preču zīme un pat savs veikals Tukumā. 

Sākums bija kā lēciens aukstā ūdenī. 1993.gada martā Tukuma Lauktehnikas šūšanas ceha kolektīvs – vadītāja, divpadsmit šuvējas un grāmatvede – izšķīrās par tiem laikiem riskantu soli, uz esošā uzņēmuma bāzes veidot savējo. «Mēs toreiz nedomājām par biznesu, bet par to, ka nebūs, kur strādāt, ja cehu likvidēs,» atceras direktore Dzintra Kļaviņa, bet komercdirektore Larisa Koļesņikova viņu papildina: «Naudas, lai uzņēmumu privatizētu, nebija nevienai, tāpēc, kad dibinājām SIA, katra pamatkapitālā ieguldīja tik, cik varēja atļauties.» 

Tagad uzņēmumam ir divas filiāles un tajā kopā strādā ap 140 cilvēku. Tukumā šūtos darba apģērbus, bērnu kombinezonus, vējjakas un sporta tērpus valkā Skandināvijā, Baltijā un Krievijā. Tomēr vēl lielāks gandarījums, ka izdevies saglabāt savu tirgus nišu tepat Latvijā un pašām izstrādāt plašu modeļu klāstu. Viņu darba apģērbus iecienījuši Latvijas mediķi, pārdevēji, pavāri, celtnieki. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu