Kā bojevikā • IR.lv

Kā bojevikā

6
Ilustrācija — Frank&Stein
Inta Lase

Vai strīds par 20 tūkstošiem latu var būt daudzmiljonu kompānijas maksātnespējas iemesls? Latvijā – var. Nupat piedzīvotais skandāls ar IKI veikalu tīklu uzskatāmi parāda tiesu sistēmas problēmas, kuru dēļ investori zaudē laiku, nervus un naudu. Loģiski skan Latvijas juridiskās vides starptautiskais vērtējums – vāji, vienā līmenī ar Āfrikas banānu republikām 

Pusgadu Latvijas trešās lielākās mazumtirdzniecības ķēdes īpašnieki un vadība sēdēja kā uz adatām. Apšaubāmos apstākļos bija pasludināta uzņēmuma Palink maksātnespēja, auga administratora tēriņi. Tam fonā – uzbrūkoša informatīvā kampaņa, sīku parādu publiska uzpirkšana, draudi. 

Šis ir skaļākais biznesa skandāls Latvijā pēdējā laikā, taču nebūt nav vienīgais gadījums, kad ārvalstu investori Latvijas tiesās saņem nepamatotus belzienus. Tāpēc nav jābrīnās, ka jaunākajā globālās konkurētspējas indeksā Latvijas juridiskās vides vērtējums krietni atpaliek ne vien no Igaunijas un Lietuvas, bet dažbrīd mums priekšā izrādās pat Urugvaja, Namībija un Tadžikistāna. Viszemāk novērtēta tieši juridisku un ekonomisku strīdu risināšanas efektivitāte. 

Kreditors no Krievijas ciema
Viņu sauc Sergejs Guščins. Krievijas pilsonis, 30 gadu vecs, dzīvo Kuzkinas ciemā mūsu kaimiņvalstī. Latvijā, pēc oficiālām ziņām, bijis vienu reizi – pērnā gada augustā, kad parakstījis pilnvaru advokātam. Neko daudz vairāk par viņu nezinām, arī sazināties neizdodas. Balstoties uz Guščina prasību par 20 tūkstošu latu parādu, Latvijas tiesa pirms dažiem mēnešiem pasludināja kompānijas Palink maksātnespēju, tās apgrozījums sniedzas vairākos desmitos miljonu, un dažādās Latvijas pilsētās darbojas pussimts tās veikalu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu