Spēks ir kartēs • IR.lv

Spēks ir kartēs

1
SIA Karšu izdevniecība Jāņa sēta valdes priekšsēdētājs Jānis Turlajs: «Mēs strādājam daudz smalkāk par lielajām nācijām. Neaizmirstam ne baskus, ne kataloņus, ne čuvašus, ne čečenus. Tas viss parādās arī vietu nosaukumos. Kartogrāfijā ir ļoti daudz politikas.»
Ieva Puķe

No saujiņas jauno ģeogrāfu un orientieristu 20 gados izaudzis apgāds, kuram palīdzību lūguši pat kaimiņi igauņi 

Uz savu apaļo jubileju, ko svinēsim jūnijā, beidzot izdosim Lielo Latvijas atlantu – 20 gadu darba rezumējumu. Tas pašlaik tiek gatavots drukai. Tas būs lielākais jebkad izdotais karšu krājums par Latviju. Ceļu tīkls vien 122 tūkstoši kilometru – trīsreiz apkārt zemeslodei, lepojas SIA Karšu izdevniecība Jāņa sēta valdes priekšsēdētājs Jānis Turlajs. 

Apgādam šis atlants esot sirdslieta, darbs notiek ļoti skrupulozi. Būs gan ļoti detalizētas Latvijas reģionālās kartes, gan ceļu klasifikācija, lielāko pilsētu un ciemu plāni. Pirmoreiz – visas Latvijas viensētas. Nosaukumus tomēr varēšot uzrakstīt «tikai» 58 tūkstošiem, visiem nav vietas. Kopā atlantā būs vairāk nekā 100 tūkstoši vietvārdu. Ar īpašu marķējumu parādīsies arī ciemi, kuru vairs nav. 

«Vietvārdi – tā ir krātuve, kas slēpj sevī ļoti nozīmīgu Latvijas tautas kultūrvēsturisko informāciju,» Turlajs ar aizrautību izvērš šo tēmu. «Māju nosaukumi vien: Komisāri, Lielie Muļķi, Mazie Muļķi. Talsu rajonā – Gambija, Cēsu – Parīze!» Viņš izgaršo katru vārdu, pasmaidīdams: «Kad visu sākām, vēl bija aktuāli tādi nosaukumi kā Oktobra 41.gadadienas ciemats.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu