Uzvaras turpinājums • IR.lv

Uzvaras turpinājums

2
Foto — Dmitrijs Sulžics, F64

Reiz kolhozs Uzvara pelnīja ar ābolu vīnu, pēc kura vīri stāvēja rindās visā padomijā, bet saimniecības modernais pēctecis Uzvara-lauks tagad Eiropā pārdod graudus un rapsi 

Pašlaik, kad lasāt šo rakstu, leišmalē aiz Bauskas sējas darbi iet vaļā pilnā sparā. Gailīšu pagastā atrodas lielākais Latvijas uzņēmums, kas radies pēc kolhoza – miljonāra sabrukšanas, bet tagad pats ir miljonārs. SIA Uzvara-lauks specializējas graudkopībā. 

Liela daļa šogad gaidāmās ražas jau pārdota, kaut gan dažos laukos nekas vēl nav pat iesēts. Precīzāk – noslēgti līgumi ar uzpircējiem, un skaidri zināma cena, kaut arī biržās tā visu vasaru mainīsies ne pa dienām, bet stundām, skaidro valdes priekšsēdētājs Arnis Vējš. Cik augustā maksās pārtikas kvieši vai rapsis, pašlaik nevar pateikt. Tāpēc var riskēt, pietaupot graudus līdz rudenim un cerot, ka tad cena būs visaugstākā, vai arī, piemaksājot 2-3 eiro par katru tonnu uzpircējam, ļaut riskēt un biržā spēlēt tam. Tāda ir šī tirgus specifika. 

Uzvara-lauks ir pārāk liels uzņēmums, lai drīkstētu riskēt. Tas apsaimnieko gandrīz 6000 hektāru zemes, šogad plāno nokult ap 27 tūkstošiem tonnu graudu un rapša. Pārtikas kvieši tiek eksportēti galvenokārt uz Spāniju, Skandināviju un Dāniju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu