Tiešām zaļā zeme? • IR.lv

Tiešām zaļā zeme?

3
Latvijas administratīvais dalījums, salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu
Anita Brauna

Latvija, kas mūždien ir sēdējusi dažādu reitingu lejasgalā, nu ir patīkami izcēlusies – globālā pētījumā par vidi 132 valstu konkurencē mums ir otrais labākais rezultāts. Latvijas «zaļie» saka: tās ir blēņas, un kritizē pētījuma kvalitāti. Citi norāda – tas tomēr ir iemesls priekam

Jeila un Kolumbijas universitāšu Environmental Performance Index (EPI) ir kvantitatīvs pētījums, kas salīdzina veselu virkni vidi raksturojošu statistisku rādītāju. Lai arī šai pieejai ir trūkumi – dažas valstis savus datus var «piefrizēt», būtiski vides kvalitātes rādītāji pētījumā nav iekļauti (saldūdens un jūras ūdens piesārņojums, atkritumu apsaimniekošana, kodoldrošība u.c.), jo tie nav pieejami par visām valstīm -, tas tomēr sniedz vispārīgu priekšstatu par vides stāvokli pasaulē. 

Abas universitātes to gatavo pasaules līderu sanāksmēm Davosā, un pētījuma mērķis ir dot atspēriena punktu lēmumu pieņēmējiem, definējot vides politiku. EPI tiek publicēts ik pēc diviem gadiem, un arī iepriekš Latvijai tajā ir bijis samērā augsts rādītājs, taču pētījuma autori uzsver, ka tie nav savstarpēji salīdzināmi, jo izmantotas dažādas metodoloģijas. 

EPI apkopotie indikatori tiek dalīti divās lielās grupās. Pirmajā grupā aplūkoti rādītāji, kas raksturo vides ietekmi uz cilvēka veselību, otrajā – rādītāji, kas mēra ekosistēmu kvalitāti un dabas resursu pārvaldību. Autori uzsver, ka abās kategorijās izmanto «labākos pieejamos datus», taču no pētījuma nav jāgaida tas, kā tur nav – kvalitatīva konkrētu vides aspektu izvērtējuma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu