Laiks vīriem! • IR.lv

Laiks vīriem!

3
Jānis Skutelis, komiķis

Izvēles iespēja ir tas, ko mēs dzīvē tik ļoti gribam un dažreiz diemžēl arī saņemam, piemēram, 8.martā 

Laiks vīriem! Varbūt tas skan dīvaini, bet tieši tāda ir mana sajūta, runājot par 8.martu, – laiks vīriem! Kāpēc tā? Sekojiet man… Vēsturiski tā ir diena (Starptautiskā sieviešu diena), kas radusies, lai mazinātu sieviešu diskrimināciju un vairotu vienlīdzību abu dzimumu starpā. Nav nepieciešama īpaša attapība, lai noprastu, kas ir tie, kas dāmītes diskriminē. Vīrieši. 

Latvijā 8.martam ir spēcīga padomju laika pieskaņa. Jāatzīst, arī man. Ja aizveru acis un mēģinu iedomāties 8.marta apsveikuma kartīti, uz tās redzu tulpju pušķi ar uzrakstu kirilicā. Protams, padomju laikā 8.marts bija svētki, kas deva iespēju sievietēm pārtapt par dāmām un vīriešiem – par miglaini redzošiem, pret gravitātes svārstībām jutīgiem kungiem ar pušķi rokās un vainīgi sirsnīgu smaidu sejā, kas vēstīja par pilnīgu padevību. Tā bija diena, kad pateikt sievietēm: mēs jūs mīlam, cienām un respektējam. Kas to teica? Vīrieši. 

Tagad situācija ir sarežģītāka, jo katrs pats var izvēlēties, vai šo dienu atzīmēt vai atzīmēt tikai nedaudz. Pilnīgi no tās izvairīties nevar (ironiski, izvēles iespēja ir tas, ko mēs dzīvē tik ļoti gribam un dažreiz diemžēl arī saņemam). Bet kas ir tie, kas ir izvēles priekšā? Vīrieši. Piekritīsit, ka no sievietes pozīcijām būtu diezgan dīvaini apšaubīt šīs dienas nepieciešamību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu