Plaģiāta medības • IR.lv

Plaģiāta medības

4
Vidzemes Augstskolas absolvente Zanda Švēde lūdz tiesu piedzīt no apsūdzētās Ls 15 100 kompensāciju.
Ieva Alberte

Pirms pieciem gadiem Juta Gaile palūdza Zandai Švēdei atsūtīt savu bakalaura darbu, jo savējo rakstot par līdzīgu tēmu. Šonedēļ Rēzeknes tiesai jālemj, vai Juta Gaile jāsoda par autortiesību pārkāpumu 

Vēstule bija jauka. Par to, cik brīnišķīgs atpūtas veids ir medības un kā to vajag popularizēt, pētīt. Vēstules autore bija Rēzeknes Augstskolas studente Juta Gaile, kura plānoja rakstīt bakalaura darbu par medībām Latvijā. Viņas vēstuli saņēma Vidzemes Augstskolas absolvente Zanda Švēde, kura bakalaura darbu par medību tūrismu 2006.gada maijā aizstāvēja uz 9. Darba anotācija tika publicēta tūrisma ziņu portālā Eiropa.lv. Juta gribēja izlasīt visu darbu, tāpēc lūdza Zandai to pārsūtīt. «Nopriecājos – vēl kāds grib pētīt. Forši! Aizsūtīju. Tā bija mana kļūda,» tagad stāsta Zanda Švēde. Pirms tam pārjautājusi Jutai, vai nebūs copy&paste, uz ko saņēmusi atbildi, lai neuztraucas, jo viņa rakstīšot par sava rajona medību kolektīviem. Gaile darbu 2007.gadā Rēzeknē aizstāvēja uz 10, ieguva bakalaura grādu. 

Tēvi runā līdzīgi?
Vēlāk, 2007.gada rudenī, Zandai zvanīja viņas bakalaura darba vadītāja un pastāstīja – kādam no pasniedzējiem Rēzeknes Augstskolā uzdāvināta grāmata Tūrisma produkts, kurā viens no darbiem esot ļoti līdzīgs Zandas bakalaura darbam. Pat ar identisku nosaukumu: Medību tūrisms kā perspektīvs tūrisma uzņēmējdarbības veids Latvijā

Lasot Gailes darbu šajā grāmatā, Švēde atklāja, ka vairākās vietās samainīti intervēto vārdi, taču citāti atstāti. Piemēram, Zandas tēva Elmāra Švēdes, Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētāja, personīgā pieredze ar ārvalstu medniekiem tika piedēvēta kādam Pēterim Gūtam, kurš, kā vēlāk izrādīsies, ir Jutas Gailes tēvs, arī mednieks. Otrs piemērs: kādā no Latvijas Mednieku asociācijas kopsapulcēm Zanda palūdza savam tēvam izdalīt anketas, lai aptaujātu 25 mednieku kolektīvu vadītājus. Gaile savā darbā norāda, ka medniekus aptaujājusi izstādes Balttour laikā pie Valsts meža dienesta stenda Mammadaba. «Pirmkārt, zīmols Mammadaba pieder Latvijas valsts mežiem, otrkārt, šādā tūrisma izstādē nav iespējams sastapt 25 medniekus no dažādiem Latvijas rajoniem,» – tā Zanda. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu