Drošības policija veikusi kratīšanu Lindermana dzīvoklī • IR.lv

Drošības policija veikusi kratīšanu Lindermana dzīvoklī

55
Vladimirs Lindermans. Foto: Ieva Čīka, LETA

Kratīšana saistīta ar organizācijas “Par dzimto valodu” šonedēļ ieplānoto konferenci par Latgales autonomiju

Drošības policija (DP) ceturtdienas rītā veikusi kratīšanu partijas “Par dzimto valodu!” līdera Vladimira Lindermana dzīvesvietā, aģentūrai LETA apstiprināja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

DP pārstāve teica, ka procesuālās darbības, tajā skaitā kratīšana, veikta kriminālprocesā, kas sākts šā gada oktobrī pēc Krimināllikuma 83.panta 2.daļas – par organizatorisku darbību, kas vērsta uz Latvijas Republikas teritoriālās vienotības graušanu. Saskaņā ar Krimināllikumu par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

DP oktobrī vērtēja Lindermana publiskos izteikumus par Latgales autonomijas ideju. Lindermans rudenī pauda viedokli, ka Latgales autonomija Latvijas sastāvā būtu adekvāta atbilde valdošo partiju centieniem apturēt un nepieļaut referendumu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem. “Redzam, ka valdošie grib aizliegt pilsonības referendumu, dara visu, lai novilcinātu laiku un beigās to vispār aizliegtu. Uz šādu rīcību jābūt kādai adekvātai atbildei, un domāju, ka Latgales autonomija Latvijas sastāvā būtu šāda atbilde,” norādīja Lindermans. Viņš uzskata, ka ideja par autonomiju “ir Latgales iedzīvotāju vēlme”, tomēr, lai to noskaidrotu, tiks veikts socioloģisks pētījums.

Jau ziņots, ka pie partijas “Par dzimto valodu!” līdera Vladimira Lindermana un, iespējams, pie viņa partijas biedra Ilariona Girsa ceturtdienas rītā ieradušies cilvēki no Drošības policijas (DP), lai veiktu kratīšanu, vēstīja portāls “imhoclub.lv“. Par Drošības policijas ierašanos sociālajā tīklā “Facebook” rakstīja pats Lindermans.

Policija pie Lindermana viņa dzīves vietā ieradusies plkst. 8.50. Portāls, atsaucoties uz savu pārstāvi un bijušo kultūras ministres padomnieku integrācijas jautājumos Andreju Berdņikovu, kurš ieradies Mārupes ielā pie Lindermana dzīvokļa, ziņo, ka dzīvoklī notiekot kratīšana, nevienu tur neielaižot.

Kratīšana, pēc neapstiprinātām ziņām, notiekot saistībā ar šosestdien ieplānoto organizācijas “Par dzimto valodu” konferenci par Latgales autonomiju. 

Kratīšana Lindermana dzīvoklī tagad ir beigusies, DP izņēmusi mājas datoru un CD ar informāciju.

Lindermans vairākkārt rīkojis un piedalījies dažādās protesta akcijās. Latvijas Ģenerālprokuratūra viņu savulaik izsludināja starptautiskā meklēšanā, apsūdzot par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu un mainīt valsts iekārtu. Tāpat Lindermans tika apsūdzēts par trotila glabāšanu. Viņš vairākus gadus uzturējās Krievijā, taču tur tika aizturēts un izdots Latvijai.

Vēlāk pret Lindermanu sāktā krimināllieta daļā par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu tika izbeigta, bet par neatļautu sprāgstvielu glabāšanu tiesa viņu attaisnoja.

Pēc Lindermana vadītās biedrības “Dzimtā valoda” iniciatīvas vēl pērn tika savākts nepieciešamais parakstu skaits referenduma rīkošanai par to, lai Latvijas Satversmē krievu valodai tiktu noteikts otras valsts valodas statuss. Kaut arī referendumā šī iecere cieta pamatīgu sakāvi, Lindermans pauda viedokli, ka viņa mērķis esot sasniegts.

Partija “Par dzimto valodu!” esot gatava piedalīties gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, jo gatava startēt desmit līdz 12 novados, arī Rīgā, uzskata partijas valde. Partijas priekšsēdētājs Lindermans aģentūru LETA savulaik informējis, ka šāds partijas valdes viedoklis balstās uz pētījuma rezultātiem, kurā 6,2% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu pauduši pozitīvo attieksmi pret partiju.

 

Komentāri (55)

silvija_vitina 06.12.2012. 12.28

kas tad nu? DP atcerējās, kādas tai ir funkcijas? jebšu gada nogale tuvojas un atskaitēs nav ko ierakstīt?

Bet, ja nopietni, tiešām jābrīnās, kā tas gadījies, ka kaut kas notiek PIRMS “pretvalstiskas darbības”, nevis tad, kad uguns pakulās. Nudien, vēsturisks pargrieziens.

+22
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > silvija_vitina 06.12.2012. 15.09

    Nudien, vēsturisks pargrieziens.
    _______________
    ..nāk maiji??!!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 06.12.2012. 12.04

Šis ir atkal viens no tiem gadījumiem, kad iesāktais nedrīkst beigties ar – ne ar ko. Palaist vaļā šos ” sirdsapziņas bruņiniekus” nozīmētu – dot ” zaļo gaismu” plānam sadalīt Latviju. Patiesībā jau – vajadzētu pietikt tikai ar to, ka tiek izvirzīts lozungs iznīcināt Latvijas valsti, lai iesēdinātu šādu nelieti par valsts pamatu graušanu

+18
-2
Atbildēt

10

    ligakalnina > buchamona 06.12.2012. 12.17

    Iesāktais drīkst beigties tikai ar ko Latvijas likumiem un Satversmei atbilstošu.
    Tā lielākā muļķība vispār bija pieprasīt Lindermaņa izdošanu Krievijai, viņš ir profesionāls provokators un “revolucionārs”, Krievija laimīga, ka tikusi vaļā no viena nacbola, kuri tai sagādā daudz neērtības, un daudzi jau ietupināti ar visai šaubīgiem pantiem, daudzi skaitās politieslodzītie.
    Lai kā man nepatiktu Lindermanis, un arī Latvijas tiesas, šinī gadījumā Latvijas tiesas spriedumi bija adekvāti, un, jācer, ka tāds būs arī nākamais, cerams, mēs neiesim Krievijas pēdās un nesēdināsim cilvēkus aiz restēm politisku uzskatu vai iemeslu dēļ.

    +8
    -13
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 06.12.2012. 13.24

    articulus – pirmīt jau rakstīji tīri sakarīgi, kas ir, pusdienu zāles aizmirsi iedzert?

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    manatuja > buchamona 06.12.2012. 18.26

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.12.2012. 12.46

    dzeris49
    “Lai kā man nepatiktu Lindermanis, un arī Latvijas tiesas, šinī gadījumā Latvijas tiesas spriedumi bija adekvāti”

    Jābūt dikti “adekvātam” lai kriev-žīdu fašista izdzimteņa atstāšanu uz brīvām kājām, pēc tam, kad pie viņa atrastas sprāgstvielas, nosauktu par adekvātu.
    Interesanti, kas notiktu ar tiesnešiem, kuri līdzīgos apstākļos palaistu vaļā kādu “RAF” “PFLP” vai “Brigate Rosse” locekli(pocu)?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 07.12.2012. 06.23

    Ino – sarežģītas un neviennozīmīgas lietas izproti ar grūtībām?
    Bipolāra domāšana?
    Viss vai nu balts, vai melns?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 06.12.2012. 13.08

    Tie mīnusi pie mana komentāra jau bija gaidāmi, un atspoguļo šejienes komentatoru izpratni par tiesiskumu un tiesisku valsti.
    Vispār, T. Manns vienā savā darbā izteica tādu frāzi – “brīvība ir labprātīga verdzība”, pēc manas izpratnes, ar to verdzību domājot to, ka tava brīvība beidzas tur, kur sākas citu brīvības ierobežijumi, tātad, brīvība attiecas arī uz tiem, kas tev nepatīk, vai kas domā savādāk.
    Var jau būt, pārāk sarežģīti priekš dažiem no komentētājiem.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.12.2012. 13.19

    dzeris49
    “tava brīvība beidzas tur, kur sākas citu brīvības ierobežijumi”

    Tava brīvība, mērgli, beidzās tur kur sākas cilvēku brīvība netikt teroristu apdraudētiem, kur sākas tautas brīvība savā valstī kopt savu kultūru un valodu, kur nodrošināta jauniešu brīvība nebūt varmācīgi rekrutētiem pederastu rindās.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 06.12.2012. 12.51

    dekolonizācija būtu jāsāk ar visu kolonistu, nepilsoņu, Krievijas pilsoņu, kas Latvijā veikuši noziegumus, izraidīšanu uz dzimteni – bijušo PSRS (Krieviju). p.s. Norvēģi tā rīkojas pat ar ES pilsoņiem, kas legāli iebraukuši viņu valstī.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.12.2012. 13.06

    andrejs
    Tāda norma ir visā ES.

    Es pat brīnos, ka Latvija joprojām ir Šengenas zonā, neskatoties uz tik lielu sabraukušo noziedznieku, Ušakova, Zatlera un Šlesera sugas brāļu, koncentrāciju.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 06.12.2012. 14.12

    dzeris49…Lai kā man nepatiktu Lindermanis, un arī Latvijas tiesas, šinī gadījumā Latvijas tiesas spriedumi bija adekvāti…
    ________________
    Tādā gadījumā neadekvāts ir šīs rindas autors:)

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

LaumaPaeglkalna 06.12.2012. 13.55

Tavi pārmetumi ir jāadresē Saeimai, kura tad arī ir pieņēmusi Kriminālprocesa likumu ar vārdu “izņemt”. Žurnālsts šeit tieši pretēji- precīzi atspoguļo veiktās darbības.

+9
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu