Valdība atbalsta eiro ieviešanas likumprojektu • IR.lv

Valdība atbalsta eiro ieviešanas likumprojektu

35
Lats un eiro centi. Foto: Raimo Lielbriedis, F64

Lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periods būs divas nedēļas, sākot ar eiro ieviešanas dienu

Valdība atbalstījusi Finanšu ministrijas izstrādāto eiro ieviešanas likumprojektu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus, ziņo LETA.

Izskatot šo jautājumu, premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) vēlējās noskaidrot, vai ir iespēja visos vairāk nekā 100 likumos nomainīt vārdu “lats” pret eiro, negrozot katru likumu.

Finanšu ministrijas pārstāvji atzina, ka tādējādi valsts iestādēm būs uzlikts nevajadzīgi liels administratīvais slogs, taču Saeimas juridiskais birojs nav piekritis, ka visos likumos, kur ir vārds “lats”, to automātiski aizstāt ar “euro”.

Tāpat valdības vadītājs interesējās, vai tas nozīmē, ka tagad Saeimai uzreiz būs jāgroza visi šie likumi. Uz to viņš saņēma atbildi, ka likumi ir sagrupēti pēc svarīguma un uzreiz Saeimai nebūs tie jāgroza.

Preču un pakalpojumu cenu un tarifu paralēlās atspoguļošanas periods latos un eiro sāksies trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas un ilgs sešus mēnešus pēc tās, teikts likumprojektā.

Savukārt abu valūtu vienlaicīgas apgrozības periods būs divas nedēļas, sākot ar eiro ieviešanas dienu. Vienlaicīgas apgrozības periodā, saņemot maksājumu latos, atlikumu izdos eiro. Sākot ar eiro ieviešanas dienu, bankomātos netiks izsniegti lati.

Beidzoties vienlaicīgās apgrozības periodam, eiro būs vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis, aizstājot latus grāmatvedības uzskaitē.

Vienlaicīgas apgrozības periodā komersanti, izņemot kredītiestādes, Latvijas Pastu un Latvijas Banku, norēķinos par precēm un pakalpojumiem varēs atteikties veikt darījumu vairākos gadījumos: ja komersantam iesniegtais latu monētu daudzums vienā darījumā pārsniedz 50 monētas, ja maksājumā izmanto banknoti, kuras nomināls ir 50 latu vai lielāks, un šādas banknotes nomināls vismaz desmit reizes pārsniedz darījuma summu.

Likumprojekts paredz, ka latu skaidrās naudas nomaiņu pret eiro kredītiestādēs varēs veikt sešus mēnešus, sākot ar eiro ieviešanas dienu. Nomaiņas periods Ministru kabineta noteiktās Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās būs viens mēnesis no eiro ieviešanas dienas. Kredītiestādes un Latvijas Pasts veiks latu apmaiņu pret eiro neierobežotā apjomā.

Savukārt latu nomaiņas pret eiro periods Latvijas Bankā būs bez termiņa un apjoma ierobežojuma.

Kredītiestādes, Latvijas Pasts un valūtas maiņas punkti no eiro ieviešanas dienas vairs neizsniegs latus, paredz likumprojekts. Kredītiestādes un Latvijas Pasts varēs noteikt personas pienākumu ne vairāk kā trīs darba dienas iepriekš pieteikt skaidras naudas apmaiņas veikšanu, ja skaidras naudas summa vienā apmaiņas reizē pārsniedz 3000 latu, teikts likumprojektā.

Likums regulēs eiro banknošu un monētu izgatavošanu un piegādi, lata banknošu un monētu iznīcināšanu un bojātu lata banknošu un monētu nomaiņu.

Eiro monētu izgatavošanu, eiro monētu un banknošu izsniegšanu kredītiestādēm organizēs Latvijas Banka, kura arī izplatīs eiro monētu komplektus. Latvijas Banka nodrošinās no apgrozības izņemto latu banknošu un monētu iznīcināšanu.

Likums regulēs arī pasākumus, kas saistīti ar bezskaidras naudas, elektroniskās naudas un viennolūka maksājuma instrumentu nomaiņu, grāmatvedības uzskaites un kredītu reģistru pielāgošanu eiro ieviešanai, finanšu tirgus piemērošanas pasākumus eiro ieviešanai, tiesību aktu pielāgošanu.

Likumā tiks noteikti noapaļošanas principi un pārrēķina principi.

Likumprojektā teikts, ka valsts budžeta iestādes eiro ieviešanas izmaksas sedz no valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem, citas iestādes – no sava budžeta līdzekļiem, bet privātpersonas – no saviem līdzekļiem. Izņēmums ir Latvijas Pasts, kam eiro ieviešanas likuma noteiktās skaidrās naudas nomaiņas izmaksas finanšu pakalpojumu sasniedzamības nodrošināšanai tiks kompensētas no valsts budžetā Satiksmes ministrijai šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem.

Eiro ieviešanas likumā Eiropas vienotā valūta tiek rakstīta “euro”. Kā ziņots, valdība iepriekš uzdeva Tieslietu ministrijai pārliecināt Eiropas Centrālo banku un Eiropas Komisiju, ka literārā valodā ir pieļaujams lietot vārdu “eiro”.

Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

 

Komentāri (35)

buchamona 06.11.2012. 14.02

Pirms LR iestāsies eirozonā, droši vien, būs vēl jāpārdzīvo kārtējais referendums. SC darīs visu iespējamo, lai Latvija eiro zonā neiestātos, jo Latvija eiro zonā, tas ir galīgs ” čau” Krievijas pūlēm nelaist mūs prom no savas ” orbītas”.
Ušakovs jau “noreferēja”, par to, ka CVK atteikums pilsonības referendumam ir mākslīgi radīts precedents, lai šādi pat izrīkotos ar , droši vien, nākotnē SC izprovocēto referendumu par iestāšanos eiro zonā.
Vispār tā Ušakovam nav slikta ideja – tiešām CVK ir jānoraida arī šis – jau ieplānotais referendums, pamats ir. Cik zinu, Latvijā par ekonomiskiem jautājumiem referendumus nerīko

”Принятие такого решения совершенно ясно показывает, что это осознанный прецедент, чтобы можно было остановить референдум о вступлении в еврозону. Скорее всего, это посоветовало ”Единство”, ведь для них очень важно не допустить референдум о евро”, — сказал политик.

Ушаков также подчеркнул, что, по его мнению, в Латвии необходим референдум о вступлении в еврозону.
http://rus.delfi.lv/news/daily/politics/ushakov-cik-sozdal-precedent-dlya-vozmozhnogo-evroreferenduma.d?id=42803312

+13
-2
Atbildēt

11

    Signija Aizpuriete > buchamona 06.11.2012. 15.29

    ——— Briseles komisāru regulas izpildīsim plānotajā laikā – un Vašingtonas (SVF) emisāru ieteikumus ievērosim bez kādām iebildēm!

    Onward to the final victory of capitalism/Uz priekšu, pretim pilnīgai kapitālisma uzvarai!

    p.s. Muļķis pat baznīcā dabūs pērienu !
    http://www.ovv.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=4315:muis-pat-baznc-dabs-prienu&catid=44:domju-t&Itemid=60

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 06.11.2012. 16.23

    rinķī apkārt:
    Latvija eiro zonā, tas ir galīgs ” čau” Krievijas pūlēm nelaist mūs prom no savas ” orbītas”
    =======================================
    Vai eiras ieviešana kaut kā kavēs uzturēšanās atļauju tirgošanu, valmieras piena kombinātu pirkšanu, krieviem piederošu TV arvien lielāko dominēšanu, “Novaja volna” pasākumu izvēršanu?

    Kāpēc neieklausīties kaut vai Gata Kokina teiktajā? http://www.apollo.lv/zinas/ekonomists-latvija-nav-gatava-iestajai-eirozona/530065

    Man šķiet, ka mūs tā kā ar elektrisko ganu dzen saimnieka paredzētajos aplokos.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 06.11.2012. 20.11

    nulle Varbūt tas ekonomists var pamatot – kāds labums mums būs ja turpināsim turēt fiksētu kursu (zlota kurss nav fiksēts) un uz eiro nepāriesim?

    Vai arī kāds labums būs ja kursu atsaistīsim (kas būs lata devalvācija)?
    =========================
    Kāpēc uzreiz devalvācija? Varbūt notiks pretējais?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 06.11.2012. 23.01

    Kā Tu zini, ka pārāk augsta? Pirms piesaistes eur, visu gadu krita lata vērtība, līdz sasniedza zemāko punktu tieši pirms piesaistes (neticu, ka netīšām). Gada laikā nokritās par 9%. Ņemot vērā, ka eur ir krīze, bet dolārs tiek drukāts uz nebēdu, nebrīnītos, ka celtos gan lata kurss.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.11.2012. 17.48

    Haris rinķī
    “Vai eiras ieviešana kaut kā kavēs uzturēšanās atļauju tirgošanu, valmieras piena kombinātu pirkšanu, krieviem piederošu TV arvien lielāko dominēšanu, “Novaja volna” pasākumu izvēršanu?”

    Tiesam kada jega no €, ja pec vasaras tapat naks rudens, bet sieviesu alkoholisms bus nopiena problema, un berni neklausis savus vecakus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.11.2012. 17.36

    Nasing spešal!
    “Nu, tas priekš SC nav viennozīmīgi, jo krieviem jau labāk gribētos rubli vai dolāru nevis latu”

    Kad krievs ir bijis racionals. Vins gatavs izteret miljardu, lai kadam ieriebtu par miljonu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 06.11.2012. 17.23

    @riņķī apkārt
    Nu, tas priekš SC nav viennozīmīgi, jo krieviem jau labāk gribētos rubli vai dolāru nevis latu, lai nav jāmaina braucot uz Maskavu. Latvieši? Hmmm…. tad jau vairāk klausīties Grigales un Brigmaņa vāvuļojumos par referendumu! SC, sperot šādu soli var drīzāk atbaidīt savus vēlētājus, jo kas ir vairums aizbraucēju? Krievi. Viņiem ir izdevīgi, ka LV radiniekiem arī ir eiro. Atceramies skepsi par ES un NATO? Tagad aptaujās droši vien atbalsts ES krievu vidū ir lielāks nekā latviešu vidū.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > buchamona 06.11.2012. 19.41

    Eiro ieviešana mūs integrēs dziļāk Eiropā, tātad tālāk no Krievijas. Neizliecies, ka to nesaproti. No tīri praktiska viedokļa, izpaliks valūtas maiņa un regulārās žēlabas par pārvērtēto latu un prasības pēc devalvācijas vai kursa peldināšanas [jūrskolā]. Un tas, ka, cerams, Eiropa skatīsies, lai budžets nebūtu pārgāzēts, arī nāks par labu. Kāda bļaušana tik nebija par SVF uzraudzītajiem budžetiem, bet vismaz nebija politiskās spēlītes ar valdības gāšanas draudiem un māņu miljonu ultimātiem, ko šogad atkal pieredzējām tik krāšņi, ka sapņos rušinājās stabilitātes avatars..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > buchamona 06.11.2012. 15.54

    edžiņ, paldies, ka pats pieteicāties, un štampu par „Briseles komisāriem” arī biju aizmirsis, vecums laikam :(

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 06.11.2012. 14.18

    Pēc atsevišķu komentētāju milzīgās aktivitātes rakstos par eiro un vēl par šo un to un viņu izteiktā viedokļa konteksta, šis jautājums (eiro neieviešanas panākšana) tiešām būs SC galvenais jautājums tuvākajā nākotnē.

    Es biju domājis šos te komentētājus, mazāk vai vairāk slēptus SC ruporus:
    http://www.ir.lv/profils/46043/skatit
    http://www.ir.lv/profils/3491/skatit
    http://www.ir.lv/profils/41599/skatit
    http://www.ir.lv/profils/50479/skatit

    Pie tādiem rakstiem, ja tur vairāk sakomentē cilvēki, tad šie var teikt uzsprāgst turpatvai, ņemās kā traki ar citātiem, video un arī kādu savu domu, lai skandētu SC izdevīgu viedokli.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > buchamona 06.11.2012. 14.34

    Par šo tēmu SC un ausainītim ir droši sabiedrotie – visdažādāko sugu latvju patrioti, kas nekad neaizmirsies ieraudāties par zaudēto „pēdējo neatkarības pazīmi”, Briseles diktātu, divām vienādām savienībām (PSRS=EU).
    Superlatviešu un kremlēnu saspēle iet pillā sparā. Man jau tagad ar pilnu pārliecību skaidro, ka mainīs vienu latu pret vienu eiro, ka pāreja vajadzīga tikai oligarhiem, blēžiem un citiem maitām, kam naudas vairāk, kā man. Pats gan domāju, ka minētajiem ļaundariem viens no laimes stūrakmeņiem bija tieši iespējas šiverēt ar valūtām un otrs – cerība, ka ar to nopelnīs vēl vairāk (lata devalvācijas dziesmas), bet tās jau tikai iedomas.
    Tie paši, kas pirms 25 gadiem man skaidroja, ka Latvijas neatkarībai nav un nevar būt nekāda ekonomiska pamatojuma, tagad metas aizstāvēt mūsu vienīgo nacionālo svētumu – latu. Tas gan nekavē vienlaicīgi palamāt prettautisko „4.maija režīmu”. Nez, taisnīgo atlīdzību arī saņem latos?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 06.11.2012. 16.02

Mūsu valstij ir nepieciešamas eiropiešu investīcijas un tās var būt ir galvenokārt EUR- tāpēc mums vajag EUR! Bez tam ceļot tepat pa Eiropu arī mums patīk! Kurš tad vinnē, ja EUR tiek konvertēts abos virzienos? Taču ne tauta, bet naudas mijēji!

+8
-2
Atbildēt

4

    austrisv > austrisv 07.11.2012. 07.26

    Ķīps.
    Ne nu mēs varam uzturēt to EUR zonu nekā. Vienīgi , cik zinu, tad tajā Euro fondā būs jāiemaksā , laikam 23 milj EUR gadā , bet tas jau nav uz neatgriešanu, bez tam tas ir lētāk nekā katru gadu maksāt par Latvijas parādu procentus par tā apkalpošanu. Ja pareizi atceros, tad nākošgad tie ir veseli 200 milj Ls

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lismanis > austrisv 07.11.2012. 10.02

    Un nevajag aizmirst, ka % likmes EUR gandrīz vienmēr ir zemākas nekā LVL.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > austrisv 06.11.2012. 18.15

    es neredzu neviena argumenta par labu latam. Nostaļģija vienīgi, varbūt. Lats tāpat ir eiro dvīnis- kopš sasieti kopā. Patstāvības jau nav tāpat. Ko zaudēsim?
    To, ka būs jāuzņemas arī atbildība par Eirozonu? Protams, labāk jau ir tikai izmantot tās labumus, fondus, investīcijas, bet vai tas ir godīgi?
    Zaudējums būs neizmantotā iespēja devalvēt latu. Bet vai visiem devalvētājiem jau atbilde nav izeja no krīzes pretēji viņu drūmajām prognozēm? Kas vēl?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > austrisv 06.11.2012. 19.06

    @Ķīps
    Uz eirikiem būs tautu meita – vismaz būs uz ko skatīties! Citādāk daudziem jāskatās uz lašiem, bet pie tiem daudzi var tikt tikai dodoties maluzvejniecībā, jo naudas lašu filejai nepietiek.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

lismanis 06.11.2012. 14.40

būs eiro. forši! :-)

+5
-1
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > lismanis 06.11.2012. 15.33

    ——–
    1% būs daudz, daudz eiro, bet 9% daudz – tāpēc jau nevienlīdzības plaisa Latvijā pēc 2014.g.1.janvāra būtiski šaurāka nepaliks:

    ‘Latvijā ir lielākā ienākumu nevienlīdzība Eiropas Savienībā, secina ekonomistu apvienības BICEPS īpaši Re:Baltica pētījumā’

    Infografika: Nevienlīdzības plaisa Latvijā

    http://www.ir.lv/2012/10/18/infografika-latvijas-ienakumu-nevienlidzibas-plaisa

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > lismanis 06.11.2012. 15.35

    Tas grafiks ir viltots.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > lismanis 06.11.2012. 15.52

    klejotājs – mūsu Edžiņu kāpēc tur? Kas tur neskaidrs – kādi dabūjami, ar tādiem jāiztiek. Maskavā pat uzticamu kara ministru vairs nav, no kā izlasīt, jāmētā fotogēniskais Šoigu no vienas vietas uz otru. Ko ta tuvajās ārzemēs var gribēt…, bada laiki.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > lismanis 06.11.2012. 15.45

    agrunte

    Eža/gebešņiks vienmēr visu vilto. Ja raksts ir par tomātiem viņš argumentē par pelmeņiem, ja raksts ir par krejumu viņa argumenti ir par voblu utt. Nav skaidrs kāpēc moskaļi viņu uztur.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu