Infografika: Gaismas pils • IR.lv

Infografika: Gaismas pils

16
Dita Arāja

LNB jaunās ēkas veidols iekļauj metaforas un atsauces uz nozīmīgāko latviešu tautas teiku un tautasdziesmu tēliem – Stikla kalnu vai simbolisko Gaismas pili, kas, kā vēsta teika, nogrimusi asiņainajā tautas apspiestības laikā. Kad drosmīgi vīri un sievas to sauks, pils pacelsies no tumsas dziļumiem un tauta atkal kļūs brīva. Tā par sava projekta ieceri saka Gaismas pils arhitekts Gunars Birkerts.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka jeb Gaismas pils ir būvēta no monolīta dzelzsbetona un apšūta ar stikla paneļiem un nerūsējošā tērauda plāksnēm.

Tā kā ēka ir veidota piramīdas formā un katrs nākamais stāvs platības ziņā ir mazāks par iepriekšējo, LNB nodaļu izvietojums pa stāviem plānots tā, lai visvairāk apmeklētākās nodaļas atrastos zemākos stāvos.

Sākot no 3. stāva, aptuveni 350 000 krājuma vienību būs brīvi pieejami bibliotēkas lasītavās. Pārējais krājums glabāsies bibliotēkas slēgtajās krātuvēs un lasītājiem tiks piegādāts pēc pieprasījuma.

Kopumā Gaismas pilī varēs izvietot aptuveni sešus miljonus vienību. Patlaban krājumā ir aptuveni četri miljoni vienību.

Komentāri (16)

Evija Zauere 15.11.2012. 13.40

Nebūtu slikti, ja inforgrafika salicējam kāds pastāstītu par saikļa jeb lietošanu. Pirmais stāvs nav ātrijs. Pirmajā stāvā var būt ātrijs, kas ir iekšpagalms un stiepjās n stāvu augstumā nevis platumā. Tāpat ēkas augstums 68m nav “jeb 13 stāvi”, jo stāvs nav fiksēta mērvienība ko var izteikt metros.

+6
-1
Atbildēt

1

oktaavs 15.11.2012. 18.21

Tā par sava projekta ieceri saka Gaismas pils arhitekts Gunars Birkerts.
——————————————-
Birkertam laikam nav bijis ne mazākā priekšstata par “otkatiem”, čomu būšanu un par to, kādi nelieši regulē naudas plūsmu viņa iedomātajā, gaišajā sapņu valstī.

+4
-2
Atbildēt

0

Sandris Maziks 15.11.2012. 13.49

Ta ari nesapratu, kur paredzets kazino, kur TP/LPP/LC un ZZS politiku atvases vares teret vecaku bibliotekas projekta nopelnito?

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu