Festivālā "Skaņu mežs" skanēs komponistes Santas Ratnieces jaundarbs • IR.lv

Festivālā “Skaņu mežs” skanēs komponistes Santas Ratnieces jaundarbs

32
Komponiste Santa Ratniece. Foto Aigars Eglītis, f64

Komponiste Santa Ratniece festivāla “Skaņu mežs” jubilejai velta skaņdarbu piecām ģitārām

Laikmetīgās mūzikas komponiste Santa Ratniece nepieradinātās mūzikas festivāla “Skaņu mežs” desmit gadu jubilejai veltījusi skaņdarbu “Ondulado”. Tā  pirmatskaņojums notiks 11.oktobrī kinoteātrī “Splendid Palace” vērienīgā festivāla pasākumā, kurā līdzās Ratnieces darba atskaņojumam notiks dažādu ārzemju mūziķu uzstāšanās, raksta aģentūra LETA .

Ratnieces skaņdarbu piecām elektriskajām ģitārām izpildīs ģitāristi Edgars Rubenis, Dāvis Burmeisters, Kārlis Tone, Māris Butlers un Lauris Ābele.

Katrs no izpildītājiem ir ilgstoši un pārliecinoši pierādījis sevi neatkarīgajā mūzikā – Rubenis kā talantīgs improvizators un grupas “Mona De Bo” ģitārists, Burmeisters un Tone no darbības grupā “Tesa”, kurai nupat iznācis ceturtais albums “IV”, Butlers kā trokšņu improvizācijas grupas “1/2h 1/2w” dalībnieks un Ābele kā grupu “Soundarcade” un “Das Sonntags Legion” dibinātājs un ģitārists.

“Ratnieces darbi ir pazīstami kā rūpīgi, reizē trausli un intensīvi skaņas tekstūras un krāsas pētījumi. Būs interesanti dzirdēt, kā viņas metode sadzīvos ar tik klasiskajā mūzikā neierastu un daudzveidīgu instrumentu kā elektriskā ģitāra,” aģentūrai LETA minēja festivāla “Skaņu mežs” organizators Viestarts Gailītis.

11.oktobrī plkst.19 “Splendid Palace” iecerēts eklektisks pasākums, kurā, pēc Viestarta Gailīša teiktā, “būs pārstāvēti vaļi katrs no savas jomas”. Uz skatuves kāps frīdžeza saksofonists Pīters Brocmans un multiinstrumentālists Matss Gustavsons, kā arī starpdisciplinārais mūziķis Jans Pēters Zontāgs kopā ar kontrabasistu Larsu Glīki.

Mēģinot iepazīstināt ar elektroniskās mūzikas pagātni, festivālā uzstāsies franču elektroniskās mūzikas komponists Fransuā Beils – mūziķis, kurš ir izgudrojis skaņas miksēšanas tehniku. Viņš ir ceturtais no franču elektronikas skolas pārstāvjiem, kas apmeklē “Skaņu mežu”. Savukārt nīderlandiešu projekts “Machinefabriek” piedāvās skaņdarbus, kas veidoti, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa “Krāsainajām pasakām”.

Koncerts noslēgsies ar psihedēliskā trip-hopa projekta “Forest Swords” uzstāšanos .

12.oktobrī koncertzālē “Palladium” festivāla “Skaņu mežs” koncertā skanēs mūsdienu ritmiskā un deju mūzika.  Te būs klausāmi “Oriole” un DJ “Krii” no Latvijas bītmūziķu kolektīva “Dirty Deal Audio”, itāļu un franču izcelsmes mūziķes Kristeles Gualdi muzikālais projekts “Stellar Om Source”, hausmūzikas disidents “Ital”, dubstep leģenda “Kode9”, sirreāli atmosfēriskā vokāliste Lorela Heilo, amerikāņu netīrā tehno tīrradnis “Container”, projekts “The Haxan Cloak” un latviešu mūziķu duets “Elvi & Dunian”.

Savukārt 13.oktobrī Anglikāņu baznīcā būs dzirdama elektroniskā mūzika. Uzstāsies “Bee Mask” no ASV, skandināvu mūziķes Islaja un Jenija Vāla, bet, atceroties pirmo “Skaņu mežu”, koncertā būs klausāms Vīnes mākslinieks “Fennesz”, kurš veido melodiski trokšņainu un abstraktu ģitārmūziku un elektroniku. Mūziķis klausītājiem piedāvās savu jaunāko skaņu materiālu.

Vairāk informācijas par festivāla norisēm www.skanumezs.lv. Biļetes cena Ls10-16. Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas www.bilesuserviss.lv

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu