Magņitska lieta un Putina mafijas nauda Latvijā • IR.lv

Magņitska lieta un Putina mafijas nauda Latvijā

114
Protestētāji Krievijā pret Putina varu - uz plakāta rakstīts: "Velni, aizvāciet Putinu!". Foto: EPA/LETA
Aivars Ozoliņš

Eiropas Parlaments otrdien pieņēma rezolūciju ar ieteikumu Eiropas Savienībai ieviest vīzu aizliegumu un iesaldēt aktīvus Krievijas amatpersonām, kuras saistītas ar krievu advokāta Sergeja Magņitska nāvi cietumā.

Krievijas Ārlietu ministrija prognozējami nosodīja EP lēmumu, turklāt pamanījās arī šo gadījumu izmantot, lai nolamātu Baltijas valstis par “krievvalodīgo tiesību klajiem pārkāpumiem” un “nacistu kolaboracionistu glorificēšanu”. EP būtu jāpievēršas šiem “jautājumiem” dalībvalstīs, “tā vietā, lai iejauktos citu valstu iekšējās lietās”, uzskata Maskava.

Tā dēvētajai Magņitska lietai, protams, nav sakara ar Krievijas standarta apvainojumiem Baltijas valstīm, un abu šo jautājumu saistīšana Krievijas ĀM paziņojumā nozīmē tikai to, ka Kremlim atkal šķiet taktiski izdevīgi aizbildināt ar “Baltijas bubuli” jebkādus cilvēktiesību pārkāpumus pašā Krievijā.

Cik ļoti Kremlim svarīgi nepieļaut sankcijas, kuras tagad iesaka ieviest arī Eiropas Parlaments, Putins nepārprotami pateica uzreiz pēc stāšanās prezidenta amatā 7.maijā. Pats pirmais viņa parakstītais rīkojums ārlietu resoram bija “aktīvi strādāt, lai novērstu vienpusēju ekstrateritoriālu ASV sankciju ieviešanu pret Krievijas juridiskām un fiziskām personām”. Līdz ar to Krievijas prezidents faktiski pavēstīja, ka cīņa pret vīzu ierobežojumiem korumpētiem činavniekiem un viņu banku kontu iesaldēšanu būs Krievijas ārpolitikas prioritāte.

Mafijas vertikāle

Britu advokātu firmas Firestone Duncan līdzstrādnieks Sergejs Magņitskis, kas sniedza pakalpojumus investīciju fondam Hermitage Capital Maskavā, 2008.gadā atklāja vērienīgu krāpniecisku shēmu, ar kuras palīdzību Krievijas iekšlietu sistēmas un nodokļu administrācijas amatpersonas nozaga fondam 230 miljonus ASV dolāru. Magņitski apcietināja, bez tiesas turēja cietumā 11 mēnešus, un 2009.gada 16.novembrī viņš nomira, nesaņēmis nepieciešamo veselības aprūpi. Autopsija uzrādīja, ka neilgi pirms nāves viņš bija smagi piekauts.

Magņitska nāve izraisīja plašu un asu reakciju Rietumos. ASV senators Bendžamins Kārdins ir sagatavojis likumprojektu, kas paredz ieceļošanas aizliegumu ar šo lietu saistītām personām un viņu kontu iesaldēšanu. Likumprojektam ir vairākuma atbalsts abās ASV likumdevēju palātās, un tā virzību pašlaik piebremzējusi tikai galvenā Amerikas iekšpolitiskā aktualitāte – prezidenta vēlēšanas, kas notiks 6.novembrī. Taču pērn ASV, tāpat arī Lielbritānija un Nīderlande, jau noteica iebraukšanas aizliegumu virknei personu, kuras varētu būt saistītas ar Magņitska bojāeju. Turklāt ASV šis likums attiektos arī uz citām amatpersonām, kuras atbildīgas par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā.

Maskavas ļoti asā un nervozā reakcija uz mēģinājumu vērsties pret tiem, kuri varētu būt vainojami Magņitska nāvē un saistīti ar vienu krāpniecisku shēmu, varētu šķist nesamērīga. Nudien, afēras dalībnieki arī pēc Krievijas likumiem varētu būt vainojami kriminālnoziegumā. Turklāt sankcijas skartu tikai šo personu privātos kontus bankās un iespējas ceļot. Kāpēc Kremlim tas šķiet tik nepieļaujami, ka prezidenta administrācijas vadītājs Vladislavs Surkovs pērn jūnijā Vašingtonā pat piedraudējis, ka Krievija varētu pārstāt atbalstīt ASV Afganistānā?

Putina režīma oponenti Krievijā norāda, ka šādas sankcijas apdraudētu režīma “vertikāles” svarīgāko principu – tā dalībnieku nesodāmību apmaiņā pret lojalitāti. “Mafijas bosam ir jāaizstāv katrs tās loceklis, pat ja tas būtu tikai korumpēts policists uz stūra vai vēlēšanu balsu skaitītājs,” žurnālam “Ir” pavasarī Tallinā teica viens no Krievijas opozīcijas līderiem Garijs Kasparovs.

Ja Putina pavēļu pildītāji vairs nebūtu droši, ka tiks pasargāti no atmaksas par režīma gribas pildīšanu, un ja turklāt iespējamās sekas būtu viņu pašu un viņu ģimenes locekļu labklājība, kas noglabāta Rietumvalstīs, būtu apdraudēta visa mafiozās sistēmas pastāvēšana. 

Tāpēc Kasparovs un citi opozīcijas pārstāvji ir pārliecināti, ka “Magņitska likums” ir vitāli nepieciešams tiesiskās vides uzlabošanai Krievijā.

Putina oponenti – valsts nodevēji

EP rezolūcijas pieņemšanas fonā bija jauni represīvi likumi Krievijā un valsts varas patvaļa pret saviem pilsoņiem.

Otrdien Krievijas Valsts dome klusi un strauji – uzreiz otrajā un trešajā lasījumā – pieņēma likumu grozījumus, kuri būtiski paplašina jēdzienu “spiegošana” un “valsts nodevība” skaidrojumus. Kā norāda opozīcijas pārstāvji, par noziegumu turpmāk varēs atzīt teju jebkādu varas pretinieku saziņu ar ārzemniekiem vai starptautiskām organizācijām, piemēram, arī ziņojumus starptautiskās konferencēs par cilvēktiesību stāvokli, korupciju un citām nelikumībām Krievijā.

Šie likuma grozījumi seko nesen pieņemtajiem tiesību aktiem par demonstrāciju rīkošanas ierobežošanu, interneta kontroli, nevalstisko organizāciju klasificēšanu pareizajās un “ārzemju aģentos”, bargākiem sodiem presei par goda aizskaršanu. Līdztekus vara turpina šokēt ar patvaļu pret režīma pretiniekiem. Nupat tā jau ir arī cilvēku nolaupīšana citās valstīs.

Pirmdien Apvienoto Nāciju Organizācijas bēgļu lietu komisariāta pārstāve Ukrainā paziņoja, ka piektdien komisariāta birojā Kijevā bija ieradies un lūdzis palīdzību bēgļa statusa piešķiršanai Krievijas opozīcijas aktīvists Leonīds Razvozžajevs, kas Maskavā apsūdzēts par masu nekārtību organizēšanu. Kad biroja darbinieki viņu aizsūtīja pie kādas vietējās nevalstiskās organizācijas advokāta, viņš pazuda. Bet svētdien internetā ievietotā video viņš jau redzams rokudzelžos Maskavā sakām, ka esot divas diennaktis spīdzināts. Specdienestu darbinieki viņu nolaupījuši Kijevā un aizveduši uz Maskavu, kur mēģinājuši piespiest atzīties, ka viņš plānojis uzbrukumu pret Putinu.

Šonedēļ uzzinājām arī par jaunām norisēm vēl vienā starptautiski plaši izskanējušā lietā – ka pankgrupas Pussy Riot divas notiesātās dalībnieces etapētas uz cietumiem Mordovijā un Permā, kuriem kopš padomju GULAGa laikiem ir reputācija kā visnežēlīgākajiem. Paraugprāvai pret grupas dalībniecēm, kuru “noziegums” bija Kristus Pestītāja katedrālē Maskavā februārī sarīkotā “panku lūgšana Dievmātei”, lai atbrīvo Krieviju no Putina, seko paraugsods. Putins nepiedod viņa autoritātes zaimotājiem.

Pēdas un atbalsis Latvijā Pussy Riot lieta ir viens no EP oktobra sesijā apspriestajiem jautājumiem līdzās Magņitska lietai. Krievijas pankgrupa ir EP ik gadus piešķirtās Andreja Saharova balvas kandidātu sarakstā. Arī saistībā ar to Latvijas vārds nupat parādījies visai īpatnējā veidā.

Ārzemēm vēstošais Krievijas radio Voice of Russia otrdien ziņoja, ka Eiroparlamenta deputāts no Latvijas Aleksandrs Mirskis mēģināšot pārliecināt kolēģus, ka EP lēmums piešķirt balvu Krievijā notiesātajām grupas dalībniecēm būtu “idiotisks”. Eiropas likumdevēji “neko nezina par Pussy Riot dalībnieču aresta iemesliem”, apgalvo no Saskaņas centra saraksta ievēlētais Latvijas pārstāvis, un rezultātā balva varot tikt piešķirta “par huligānismu”.

Saskaņas centra lojalitāte Putina režīmam Rīgā un Briselē neizbrīna, vai tas būtu atbalsts militāram iebrukumam Gruzijā, represijām pret Krievijas režīma pretiniekiem, vai Maskavas apvainojumi Latvijai “nacisma glorificēšanā”. 

Nav šaubu, ka Putina partijas Vienotā Krievija partneri neatbalstīs arī sankcijas pret Magņitska lietā un citos cilvēktiesību pārkāpumos Krievijā iesaistītajiem režīma pārstāvjiem. Taču no citiem Latvijas politiķiem varētu gaidīt lielāku gatavību veicināt sankciju ieviešanu.

Jo Latvijas vārds ar šo lietu saistīts daudz tiešāk nekā Krievijas ārlietu resora pieminējumā vai caur Krievijas tiesību ekspertu un dziesminieku Mirski. Magņitska atklātajā afērā noziedzīgi iegūtie līdzekļi varētu būt legalizēti arī caur Latvijas bankām, un prokuratūra nesen atcēla Valsts policijas lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu šajā lietā. Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir paudusi bažas par Krievijas netīrās naudas ieplūšanu Latvijā. Un Latvija tradicionāli ir viena no Krievijas turīgo aprindu ļaužu iecienītajām apmeklējuma vietām, tā ka vīzu aizliegums droši vien skartu arī vismaz dažus no viņiem.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs ir paziņojis, ka Eiropas Parlamenta rezolūcija tikšot apspriesta, taču vienpusējus soļus Latvija nesperšot, bet “melno sarakstu” veidos vai banku kontus iesaldēs tikai kopā ar pārējām Eiropas Savienības valstīm. Valdības piesardzība ir vismaz saprotama, ja arī ne gluži atbalstāma. Grūtāk saprast, kāpēc Saeima vēl nav paudusi nekādu viedokli šajā lietā, par kuru citu valstu parlamenti diskutē un pat gatavo sankciju likumus. Vai tautas priekšstāvjiem šķiet svarīgāk vērsties pret banku uzraugiem, kuri atļāvušies uztraukties par Krievijas netīrās naudas ceļiem Latvijā?

 

Komentāri (114)

buchamona 28.10.2012. 07.07

Latvijas iekšpolitiskā situācija, sevišķi pirms pašvaldību vēlēšanām, ir nožēlojama. Tā vietā, lai ar riebumu novērstos no SC (nesākšu te aprakstīt, kas ir SC), mūsu demokrātiskā spārna politiķi melē kontaktus ar viņiem kaut kādu savu politisku mērķu, kaprīžu īstenošanai. RP paziņo par gatavību strādāt kopā ar SC Rīgas domē, Parādnieks meklē atbalstu pie Pimenova, lai izgāztu Brazovski, Vienotībā vēl joprojām ir politiķi, kuri būtu gatavi ātri sabrāļoties ar mūsu valsts ienaidniekiem. Par ZZS vispār nav jēgas runāt. Kas tas ir, johaidī? :)

Vienreiz ir taču jāsaprot, ka ar ļaudīm, kuri ievēlēja Mirski, Rubiku ES parlamentā, kuri te rīko un atbalsta dažādus referendumus utt, mums nav un nekad nebūs pa ceļam. Viņi ir jāpiecieš kā LV sabiedrības kroplība, okupācijas sekas, taču ar viņiem nav jākārto nekādas lietas. Ja vienreiz un par visām reizēm mēs to saprastu un vienoti vērstos pret šo ļaunumu, kuru apzīmē ar SC un tā flangiem, nebūtu mums te jāpiedzīvo kauns un šausmas par to, kas notiek ar Latviju, nebūtu jānervozē pirms katrām vēlēšanām.

Latvijā tā ir kļuvusi par aksiomu – jebkurš demokrātiskā spārna politisks spēks, kurš mēģina sākt sarunas ar kremliniem, vienalga, kā viņi sevi attiecīgā laika posmā sauc, aiziet ” pa pieskari”. Tā tas bija ar sociķiem, savā ziņā arī ar TB/LNNK, kad viņi sāka savu ” aktu” ar tolaik laikam jurkāniešiem Rīgas domē utt. Bet vēl nav gana :), tas politikānisms, tā tieksme ” šiverēt” ir tik liela, ka mūsu politiķi tam netiek pāri :)

+29
-1
Atbildēt

34

    Ieva Priedenfelde > buchamona 28.10.2012. 17.45

    Bet, cik tev Antonijas ielā maksā par latviešu nomelnošanu un nacionālā naida kurināšanu? Cietuma nāras tevi gaida, pretekle.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 28.10.2012. 12.33

    Vai mums uz vārda būtu jātic Ozoliņam, Dzintaram Zaķim, u.c., ka Brazovskis nu būtu tas, kurš dikti cīnījies ar Krievijas netīrajām naudām? Kā tad ar to pašu “Parex”, kura klientu vairums bija “nerezidenti” (lasi: Krievijas naudasmaisi)? Kā bija ar “Krājbnaku”?

    Vienīgi uzturēšanās atļaujas te iepludina tīru naudu, jo SAB to ir pārbaudījis.:) Tad jau varbūt arī banku uzraudzību varam nodot SAB?:)

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 29.10.2012. 14.05

    dzeris49. Attieksme pret homoseksualistiem jau arī mūsu konservatoru īpatnība, kas galīgi nesakrīt ar Eiropas konservatoru attieksmi, toties mats matā sakrīt ar Krievijas “konservatoru” uzskatiem.
    __________________
    Tikpat muļķigs apgalvojums kā par attieksmi pret NA. Ja jau esi liberālis, tad esi tāds pret visiem. Ja tev nebūtu tāda selektīva atmiņa, tad atcerētos, ka es biju ļoti tolerants pret homo, bet visam ir robežas – ja jau nekaunīgi sāk līst skolās un bērnu dārzos, tad jānoliek pie vietas. Nesaprotu, kādēļ homo savas gultas jāiznes ielās?
    Ja tu velc paralēles ar dzīvnieku pasauli, tad ne jau visām tās pārstāvjiem konstatētas tādas novirzes, īpaši izceļas hiēnas – vispretīgākais radījums. Vai zoofīlija u.c. novirzes kā kleptomānija vai šizofrēnija nav iedzimtas? Sadistiem tiek meklētas pārestības bērnībā, tikai ne vienmēr izdodas atrast. Nu un kā ar biseksuāļiem, tā arī nav izlaidība? Sāksim atbalstīt grupu laulības?:)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.10.2012. 08.34

    dzeris49 Es drīzāk teiktu, ka tā ir Iesalnieka bezgaumība, un jauna cilvēka vēlēšanās balansētu uz atļautības robežas. Taču Iesalnieks visu šo notikumu kontekstā atteicās kandidēt vēlēšanās. Varētu tikai vēlēties, lai vis tie ļaudis, kuri cenšas iekļūt Saeimā, ņemtu no viņa piemēru.

    Ja konkrēti par Taviem komentiem, kurus es te lasīju laikā, kad IR bija uzkurinājusi histēriju pret NA, nu pārlasi viņus pats tagad, no laika atstarpes.:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 29.10.2012. 10.32

    dzeris49..kur visi likuma priekšā vienādi, bez ksenofobijas, ar mazākuma grupu tiesību ievērošanu, ar liberālu ekonomiku, kas atbalsta jebkuru uzņēmējdarbību, bet, atbalsta arī dzīves pabērnus, ar bezmaksas izglītību, ar labestības un pozitīvas attieksmes ieaudzināšanu jau no bērnu vecuma, kur sapņo nokļūt jebkurš, kuru vajā savā dzimtenē, jo tur viņu aizstāvēs, utt.
    _________________________
    Kurā kontinentā vai Galaktikā atrodas šīs Leiputrijas?:)

    … varam dzīvot kaut, kā alu cilvēki, ar alu cilvēku “vērtībām”…
    ___________________
    Un smelties seksuālu pieredzi no dzīvnieku valsts..

    Latvieši no dzimšanas zagļi un korumpanti, tādēļ balsojiet par SC un RP! Nekā jauna:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.10.2012. 13.48

    dzeris49. Saņemies un izlasi. :) Autors šajā rakstā pozicionē sevi kā liberālis, kurš tomēr ar pietāti izturas pret konservatīvu cilvēku vērtībām. Raksts ir par to, ka nevar tā – atnākt, pasludināt sevi par gaismas nesēju, nolīdzināt visu iepriekšējo līdz ar zemi, pielīdzināt to viduslaikiem un sākt pēc sava ģīmja un līdzības pārkārtot pasauli :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 29.10.2012. 10.40

    riņķī apkārt. Pilnmēness:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 29.10.2012. 10.48

    dzeris49..Jā, protams, “dāņi un visādi tur zviedri” mums “svešas kultūras” nesēji, mēs te paši gudri.
    Un kāda būtu tā “svešā kultūra”, kuru mums nevajag?
    ___________________
    Kretīniska demagoģija. Ja kāds atšķirībā no nulles ciena latviešu kultūru, tas nozīmē, ka citu zemju kultūra tiek uzskatīta par nevajadzīgu?:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 29.10.2012. 11.40

    zanE. Es iesaku uzmanīgāk lasīt dzera komentārus vai arī cīnīties ar atmiņas zudumu – laikam šajā jomā dzerim ar Parādnieku domstarpību nav:)

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 30.10.2012. 12.07

    dzeris49
    “Un Merkeli ar Iesalnieku jau nu salīdzināt nevajadzētu, Merkele Breiviku neattaisnoja.

    Atkal melo, zvēriskā naida pārtņemtais plānprātiņ!!!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.10.2012. 12.27

    Dzeri. Izlasi šito Panteļejeva rakstu “Panteļējevs: Par tumšajiem viduslaikiem ” http://www.diena.lv/latvija/viedokli/pantelejevs-par-tumsajiem-viduslaikiem-13970231

    Kas attiecas uz mūsu atpalicību no Ziemeļvalstu “līmeņa,” tad par to līmeni var runā tikai un vienīgi materiālā dzīves līmeņa kontekstā, un tam ir savs skaidrojums. Kas attiecas uz visu pārējo ” dzīves ziņu” :), ar to Latvijā viss ir kārtībā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Victor > buchamona 01.11.2012. 15.22

    nosolijos vairs neņemt tos ātros kredītus, bet ieraudzīju ka Ātrais.lv uz 3 dienām pa velti var dabut, šad tad noder…..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.10.2012. 09.17

    dzeri. Turpinājums manām pārdomām :))
    Un vēl, kas :) Es tā īsti neesmu pārliecināts, ka Iesalnieks un viņa koments Norvēģijas traģēdijas sakarā, ir tas īstais iemesls, kādēļ Tu tik ļoti neieredzi NA :) Iesalnieks un viņa muļķība Tev ir tikai ērts “ierocis”, kuru var lietot pret NA. Tad, kas Tev īsti ir pret šo apvienību? Atceroties mūsu diskusijas nu jau daudzu gadu garumā, man šķiet, ka Tev ir iebildumi pret pašu jēgu, kuras dēļ šī apvienība tika izveidota. Tā pat kā IR, Ozoliņam un vispiem pārējiem ” neoliberāļiem”, Tev ir iebildumi pret konservatīvu politisku spēku, kura mērķis ir -atjaunotā LR, kas ir nacionāla valsts, kuras morāle ir balstīta uz konservatīvām, viesiem saprotamām un Latvijā gadsimtiem ilgi pārbaudītām vērtībām. Latvieši ir spējīgi paši ar sevi tikt galā. Mums ES un NATO ir vajadzīgs tikai kā vairogs pret barbariem, jo esam diemžēl tik maz, ka paši nevaram sevi aizstāvēt šajā globalizētajā pasaulē, bet, kas attiecas uz to, kā iekārtot mūsu dzīvi – iztiksim bez dāņiem, zviedriem, un citiem labi gribošiem ļaudīm – svešas “gaismas un kultūras” nesējiem :)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 28.10.2012. 13.23

    Nu, lūk!
    R.a. pateica A (nepatīk Parādnieks), un Džeris viņu tagad piespiedīs pateikt B (visi tajā NA ir maitas).
    Liberāļa liktenis :)

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 28.10.2012. 13.06

    riņķī apkārt –

    Arī man Vilks patīk labāk nekā Parādnieks. Bet man diemžēl nav nekādas citas informācijas, kā vien publiski pieejamā. Un tā, manuprāt, ir vienkārši nožēlojami niecīga. Tātad man būtu vienkārši “jātic”? Nē, paldies. Katrā ziņā, es neticu:), ka tas viss te ir tik vienkārši.

    Un, kas attiecas uz “sadarbošanos” ar SC – “Vienotība” konsekventi “sadarbojas” un pinas ar SC tajā pašā uzturēšanās atļauju/Krievijas “investoru” jautājumā. Kādreiz to tirgošanu iniciēja LPP un TP, tagad to notur “Vienotība”. Atgādināšu, ka arī simpātiskais un cienījamais Andris Vilks ir šai pašā “Vienotībā”.

    Darbi un vārdi. Manuprāt, pat ja “uzturēšanās atļaujas” ir tikai aisberga virsotne, tad tai piemīt arī aisberga virsotnes būtiskākā īpašība:) – tā IR REDZAMA.
    Atšķirībā no “mirstīgajiem” slēptajām FKTK darbības aizkulisēm. Tie ir darbi, ko redzam – ne vairs vārdi, kuriem mums būtu jātic.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.10.2012. 06.25

    R.A. – Viens no NA nodaļu vadītājiem, uzvārdu neatceros, atklāti jūsmoja par grieķu neonacistu partijas līderi, arī daži Iesalnieka un vēl dažu komentētāju izteikumi liecina par mīlestību uz līdzīgām ideoloģijām, vienreiz jau biju visus savācis un uzrakstījis, otrreiz nemeklēšu, bet, tas ir fakts.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.10.2012. 07.50

    dzeri…. Viens no NA nodaļu vadītājiem, uzvārdu neatceros, atklāti jūsmoja par grieķu neonacistu partijas līderi…+++

    “… Atēnu prokuratūra likusi arestēt Grieķijas neonacistu partijas Zelta saullēkts parlamenta deputātu Iliju Kasadiri, kurš ceturtdien televīzijas debašu laikā iekaustījis komunistu deputāti Liānu Kanelli….”
    Kādēļ es nevarētu jūsmot par Iliju Kasadiri, ja viņš ir Grieķijas parlamenta deputāts? un laikam jau kolorita personība :))http://www.diena.lv/diena-tv/grieku-neonacistu-deputats-televizijas-debates-iekausta-komunisti-13951364

    Katram sava gaume :), katram mums kaut ko var “piesiet”. Tu man dažādas “fobijas”, savkārt es Tev to, ka Tu, piemēram, par ksenofobiju Latvijā dēvē lietas, kuras normālās ES valstīs, piemēram Francijā, šķiet pavisam ikdienišķas parādības. Teiksim rūpes par savu tautu savas tautas etniskajā dzimtenē, ja tauta stāv uz iznīcības sliekšņa. Piemēram Krievijā krievi par sevi rūpējas tā, kā prieks skatīties. Tur neviens nevar tagad darbu strādāt, ja nepārvalda krievu valodu. Neesmu pamanījis Tavu komentu šajā sakarā :)

    Ja konkrēti par Iesalnieka izteikto frāzi Norvēģijas terorakta sakarā :

    “Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas – viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis”

    Varēja jau to pateikt arī savādāk, bet visā visumā viņam ir taisnība. Un šo taisnību apliecina gan dažādas problēmas Francijā, gan Merkeles atzinums par to, ka Vācijā integrācijas programmu cietusi krahu un šādu krahu piedzīvo visa ” vecā Eiropa”.
    Par Latviju – tas gan ir cits stāsts. Latviešus vienkārši izšāva, izsūtīja, aplaupīja, iegrūda aiz dzelzs aizkara un pakļāva vardarbīgai rusifikācijai. Kādēļ par to būtu jāklusē? Nemaz nerunājot par to, ka mūs te tagad uz katra stūra apsauc un kaunina par ” rusofobiju” :)

    Mums ir ne tikai visas tiesības, bet pienākums tagad, kad esam atguvuši brīvību, parūpēties vispirms par sevi – par savu tautu, lai tā neizzustu no zemes virsas. Tā kā – ar tiem epitetiem, birku karināšanu un “pogu šūšanu” vajadzētu tā uzmanīgāk

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.10.2012. 08.25

    Saprotams, simpātijas var būt katram savas, bet, man nevar būt simpātijas pret partiju, kuras dalībnieki simpatizē neonacistiem.
    Un vainot vairāku desmitu cilvēku slepkavībā nevis psihopātu Breiviku, bet, “islamizācijas politiku” – tas ir vispār murgs.
    Gan Iesalnieks, gan arī tu pats, “izprazdams” Brivika motīvus, faktiski, to aizstāvat.
    Tad tā viņš izrādīja to mīlestību pret savu tautu un valsti, nogalinādams pats savus tautiešus?
    Nu to jau tikai Iesalnieks varēja izdomāt, lielais speciālists kultūrā, te pat komentēt negribas – no pataloģiskas personības un psihopāta uztaisīt gandrīz vai upuri, kuru “noveduši” cittautieši, tātads, īstenībā, visvairāk vainīgi viņi, un tu vēl brīnies, kāpēc man nepatīk VL un riebjas Iesalniekam līdzīgi tipi?
    Un Merkeli ar Iesalnieku jau nu salīdzināt nevajadzētu, Merkele Breiviku neattaisnoja.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 29.10.2012. 11.22

    …lno…. -“Un smelties seksuālu pieredzi no dzīvnieku valsts..”
    ——————————-

    …Tu mums iesaki sekot Parādnieka piemēram???….

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.10.2012. 10.35

    Rietumeiropā un arī ASV ir gan neoliberāļi, gan konservatīvi ļaudis :) Es nedomāju, ka, piemēram, ASV konservatīvi noskaņoti ļaudis dzīvotu alās, ja lietojam šādas metaforas :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.10.2012. 13.20

    “Vakar biju sarūgtināts. Biju nolēmis būt skandināviski moderns un iegādāties sev pāri sieviešu zeķbikšu, kā saka, «genderiskajai» brīvībai. Bet mana kolēģe mani sarūgtināja, ka manam augumam atbilstoša izmēra zeķbikses es sev Latvijā nemaz nevarētu nopirkt. Tā nu gan ir viduslaiku tumsonība!”
    ———————————————————————–
    Pēc tāda ievada tālāk lasīt negribējas, pilnīgākā problēmas vulgarizācija, un, ja ironija, tad ļoti neizdevusies, bet, izlasīju, tikai nesapratu, ko tad viņš tur tādu pavēstīja jaunu?
    Ka ne viss konservatīvais ir slikts, un viss liberālais ir labs, ka strīdiem jābūt korektiem?
    Ka tiesības pastāvēt ir kā vieniem, tā otriem – bet, tā jau ir tā liberālisma pamattēze, ko t.s. konservatori, sevišķi Latvijas, ne vienmēr atzīst, liberāļi ir to lielākie ienaidnieki.

    Ino – teicu, ka homoseksualisms sastopams arī dzīvnieku pasaulē, kas pierāda, ka tā nav nekāda izlaidība, bet, iedzimtība, un nekāda aicinājuma kam tur sekot tur nebija, samaitāta fantāzija tev.
    Attieksme pret homoseksualistiem jau arī mūsu konservatoru īpatnība, kas galīgi nesakrīt ar Eiropas konservatoru attieksmi, toties mats matā sakrīt ar Krievijas “konservatoru” uzskatiem.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.10.2012. 11.06

    R.A. – es jau nesaku, ka mēs dzīvojam alās, tā jau bija tāda metafora, bet, līdz Dānijas vai Zviedrijas līmenim mums vēl tālu, tāpēc, manuprāt, šīs valstis mums būtu jāņem par piemēru, nevis par biedēkli.
    Un, pilnīgi pareizi, var būt konservatori, var būt liberāļi, arī Latvijā, bet, tu jau gribi teikt, ka liberāļi nodod kādas tur specifiskās latviskās vērtības, utt.
    Latviskās vērtības, pēc manām domām, ir valoda un kultūra, un man nav skaidrs, kā tad tie liberāļi tās nodod, ja reiz mēs esam ES, mums jāatzīst gan seks. minoritāšu tiesības, gan ctb prioritāte, gan visu pārējo, ko atzīst ES, un es nesaprotu, kā tas var traucēt tām latviskām vērtībām.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.10.2012. 12.00

    Vari nocitēt kādu attiecīgu komentāru?
    Vispār, spriežot pēc tā, ka tu par tiem seks. jautājumiem gatavs runāt vienmēr un visur, neatkarīgi no tēmas, tev pašam ar to ir kādas problēmas, parasti cilvēki spējīgi nedomāt par to no rīta līdz vakaram.
    Vai, visdrīzāk, tu vienkārši nespēj saprast, kas kurā komentarā pateikts.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.10.2012. 10.26

    Jā, protams, “dāņi un visādi tur zviedri” mums “svešas kultūras” nesēji, mēs te paši gudri.
    Un kāda būtu tā “svešā kultūra”, kuru mums nevajag?
    Tiesiska valsts, kur primāras ir CTB, ekonomiski attīstīta, kur visi likuma priekšā vienādi, bez ksenofobijas, ar mazākuma grupu tiesību ievērošanu, ar liberālu ekonomiku, kas atbalsta jebkuru uzņēmējdarbību, bet, atbalsta arī dzīves pabērnus, ar bezmaksas izglītību, ar labestības un pozitīvas attieksmes ieaudzināšanu jau no bērnu vecuma, kur sapņo nokļūt jebkurš, kuru vajā savā dzimtenē, jo tur viņu aizstāvēs, utt.
    Tad, acīmredzot, mums vajag ko pilnīgi pretēju, ar “latviskām” vērtībām – korupciju, utt., neatkārtošos, pats zini, kā mums te ir?
    Sapritu jau, mūsu “konsertvatoriem” lielākie draudi ir praidi un tā Viņķeles grāmatiņa, bet, redz, ja, kā pats saki, gribam ES un NATO “jumtu”, mums jāpieņem arī viņu vērtības, negribam – lūdzu, no civilizētu valstu rindām ārā, un dzīvojam te pēc sava prāta, kurš tad traucē?
    Redz cik tev interesanti sanāk – ES un NATO mums vajadzīgi, lai mūs aizsargātu, tas ir viņu pienākums, mums gan nekādi pienākumi nav, varam dzīvot kaut, kā alu cilvēki, ar alu cilvēku “vērtībām”, un nevienam nav tiesības mums neko pārmest.
    Diemžēl, manas vērtības galīgi nesakrīt ar tavām vērtībām.
    Un, kas attiecas uz valodu un kultūru – viss tas saglabājies arī tajās briesmīgajās dānijās un zviedrijās, ko tu te mini kā negatīvu piemēru, kur mums nu noteikti nav jātiecās.
    Un vispār, liberālisms nozīmē nevis izlaidību un visatļautību, bet gan likumpaklausību, brīvu ekonomisku darbību, brīvu politisku darbību, brīvu presi, un ctb ievērošanu, arī to grupu ctb, kuru intereses atšķiras no vairākuma interesēm.
    Jo liberalāka valsts – jo brīvāk, drošāk, un bagātāk tur dzīvo, ir tāda likumsakarība.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 28.10.2012. 13.09

    ” Hari, es ticu Vilkam vairāk, kā Parādniekam, kurš nejauši, vai ar nolūku visu sakārtoja tā, lai paceltu jautājumu par Brazovski tieši Dzintara un Bērziņa prombūtnes laikā”
    ———————————————————————-
    Pasaka par labo caru un sliktajiem bajāriem?
    Tu tiešām tici, ka Parādnieks to varēja izdarīt bez Dzintara, un, sevišķi, bez Bērziņa informēšanas un piekrišanas, cik zināms, finanšu lauciņš un tieslietas tur ir pilnīgā TB pārziņā, VL, savukārt, atdots tas populistiskais gals – demogrāfija, utt., to pat Dzintars savā intervijā, faktiski, pateica.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 28.10.2012. 13.24

    riņķī apkārt:
    Tā vietā, lai ar riebumu novērstos no SC (nesākšu te aprakstīt, kas ir SC), mūsu demokrātiskā spārna politiķi melē kontaktus ar viņiem kaut kādu savu politisku mērķu, kaprīžu īstenošanai. […] Kas tas ir, johaidī? :)
    ====================================
    Šajā sakarībā vēl gribu atgādināt to, ko esmu paudis jau vairākkārt: mums joprojām ir un acīmredzot ilgi paliks tik nenormāla situācija, kādas vēl nav laikam jau nevienā Eiropas valstī.

    Mums Saeimā lēmumi jāpieņem ar balsu vairākumu (50+1 balss), bet DRĪKSTAM operēt vien ar 69 balsīm (100 – SC). Katra lēmuma pieņemšanai, kurā gribam būt neatkarīgi no kremliniem, mums vajadzīgs vairāk nekā konstitucionālais vairākums (51/69 = 73,9%).

    Nenormāla situācija. Nav mums laimes.:)

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 28.10.2012. 13.53

    Nu, lūk!
    R.a. pateica A ….
    _______________________ R.a. piemīt tāda īpatnība- viņš apriori pieņem,ka oponents būs godīgs.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.10.2012. 13.25

    dzeri. Nu, ja palasa to, ko Tu esi sarakstījis par NA :)… vārdi trūkst, lai noraksturotu šo literatūru :) Tu un Ozoliņš, abi jūs visu ļaunuma sakni, visas Latvijs nelaimes saredzat NA un NA stulbajā elektorātā :) Velkat savas hierarhijas, līnijas un pavedienus :) Kur Tu rāvi, ka NA atbalsta nacistus? Ja jau radās man tāda izdevība, pajautāšu Tev? :)

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 28.10.2012. 22.46

    >DikembeSakamoto

    kuo nu te mērkaķojies…vai varbūt esi Rīgas mēra kaķis?

    Tad- ierauj baldriānu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.10.2012. 13.48

    Haris. Neesmu stiprs matemātikā, slinkums rēķināt līdz tos %, taču jautājumā par Brazovski nebija vajadzīgs konstitucionālais vairākums :), tā pat, kā jautājumā par izmaiņām Krimināllikumā, kuru iesniedza tas ZZS TV zvaigzne, kā viņu tur sauca un, kur NA nobalsoja kopā ar opozīciju. Pēdējā laikā pārāk daudz ūdeņu tiek gāzts. Par demogrāfiju, tur viss bija ok

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 28.10.2012. 14.12

    Riņķī apkārt!
    it kā Tu nezinātu, ka daļa latviešu līdīs uz vēdera krievu priekšā. Liela daļa latviešu ir liški un sava personiskā labuma meklētāji. Vai tad tas nav bijis redzams jau Latvijas brīvvalsts dibināšanas sākumā. Kaut piemērs: Lācis, Kirhenšteins, Stučka, Voss, Pelše…. vai vēl nosaukt tagadējos: Kalvītis, Škēle, Godmanis, Sudraba utt! Kam vēl un kurai valstij vēl ir tik daudz iztapoņu un pielīdēju un pērkamu neliešu! Ko tad brīnies tagad, kaut vai par to pašu Zatleru un viņa iztapīgo vizīti Maskavā neilgi pirms vēlēšanām un paziņojumus par tankiem un Solvitas bučošanos ar Ušakovu, kad tika veidota koalīcija! Es to nesaprotu, kā oficiālas valsts personas var tā bučoties ar katru sarunu vedēju un vēl ar Ušakovu!

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 28.10.2012. 12.52

    Kā tad ar to pašu “Parex”, kura klientu vairums bija “nerezidenti..
    ___________________ Gadsimtu mijā ERAB brīdināja nesadarboties ar Parex- un ko darīja mūsu viedie virsaiši un krīvu krīvi?Vai tad ne tieši pretējo?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 28.10.2012. 08.43

    tā tieksme ” šiverēt” ir tik liela, ka mūsu politiķi tam netiek pāri
    ——–
    Tā ir, jo viņus jau nopērk – vai nu ar naudu un mantu, vai ar glaimiem.
    Tādēļ šos ļaudis varam uzskatīt par Krievijas algotņiem.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.10.2012. 12.44

    Hari, es ticu Vilkam vairāk, kā Parādniekam, kurš nejauši, vai ar nolūku visu sakārtoja tā, lai paceltu jautājumu par Brazovski tieši Dzintara un Bērziņa prombūtnes laikā :) Man ir iemesls uzticēties Vilkam vairāk par Parādnieku, jo es redzu reālus darbus, ko ministrs ir izdarījis, pretstatā Parādniekam, kura vienīgais jēdzīgais ” darbs” līdz šim ir bijis tad, kad viņš izsauca Šķēli uz ” dueli” pie melu detektora :))

    Un Vilks šajā sakarā saka: “Ilggadējā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Brazovska stiprais mugurkauls acīmredzot daudzus nokaitinājis, tā Saeimas lēmumu nepagarināt Brazovska pilnvaras žurnālistiem komentēja finanšu ministrs Andris Vilks (V)….Finanšu ministrs pauda viedokli, ka tie, kas balsoja pret Brazovski, vēlas šajā FKTK amatā redzēt kādu «savu cilvēku», tāpēc ministram būs interesanti vērot, kādas kandidatūras izskanēs šim amatam. ..” http://www.apollo.lv/zinas/vilks-stiprais-brazovska-mugurkauls-acimredzot-daudzus-nokaitinajis/537211

    Ja NA arī turpmāk pīsies ar SC, viņi noies pa burbuli pirms laika :) NA – Nacionālā apvienība, tas nozīmē stingru morāli un caurskatāmu rīcību, nevis tirgu. Ja kādam citam politiskam spēkam tiek dotas šādas tādas atlaides – rīcības brīvība, tad NA – tādas nav, jo viņi ir Nacionālā apvienība, un vispirms būtu piecreiz jāpadomā par to, kas es patiesībā esmu, pirms pacelt šādu karogu.

    +19
    -2
    Atbildēt

    0

ievuliitis 28.10.2012. 09.26

Krievijas Ārlietu ministrija: “EP būtu jāpievēršas šiem “jautājumiem” dalībvalstīs, “tā vietā, lai iejauktos citu valstu iekšējās lietās”, uzskata Maskava.”
Cik ciniski, ņemot vērā ka Krievijas federācija tik to vien dara, ka jaucas citu valstu iekšējās lietās. Es gaidu attiecīgu paziņojumu no mūsu ārlietu resora uz šo :”Россия собирается создать в Латвии центр правовой защиты соотечественников” – http://www.ves.lv/article/229745

+16
-1
Atbildēt

4

    Andris > ievuliitis 28.10.2012. 11.04

    Tukšs pasākums, par kuru nav jāuztraucas. Tur pat VES lasītāji par to ņirdz.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ievuliitis 28.10.2012. 10.41

    ——-betijacelmale (..)
    Cik ciniski,…….

    ==============================================================================
    Piekrītu, – salīdzinot ar ‘Lemberga lietu un Dombrovska kafijas naudu’ –
    Latvijas Radošo savienību plēnuma REZOLŪCIJA ir vairāk kā labsirdīga:

    ‘(..)Ir pienācis laiks atklāti un skaļi runāt par apdraudējumu Latvijas valsts pastāvēšanai. (..)
    Ja rezolūcijas prasības un valsts noteiktās prioritātes – radoša personība, latviešu valoda un kultūra – netiks respektētas līdz nākamai budžeta izskatīšanai, radošo savienību biedri patur tiesības rīkot pilsoniskās nepakļaušanās akcijas. ‘

    http://www.lza.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=667&Itemid=325

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris > ievuliitis 28.10.2012. 15.34

    Kāpēc nenodarīja? Valodas referendums izdarīja mums labu pakalpojumu, tas bija pasākums ar lielu “+” zīmi. Paldies čekai par tā organizēšanu!
    Pret divvalodību ikdienā ir jācīnas un sava spēka robežās es to daru, kaut vai neapmeklējot veikalus ar krievu reklāmu. Jau sen boikotēju Molu un dažas citas vietas tieši valodas dēļ. Pret ģinamu cīnos arī cik varu.
    Bet par Ģilmana frāzi – paraustīt plecus ir vienīga normāla reakcija.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > ievuliitis 28.10.2012. 14.09

    agrunte –

    Mums vispār ne par ko nav jāuztraucas.

    Valodas referendums taču mums neko nenodarīja, vai ne? Pilsonības referendumu arī izturēsim. Kremļa dibinātā fonda “Russkij mir” aktivitātes mums arī bijušas nebijušas. “Rižskaje ģinama” projekta panākumi letiņu uzmanības permanentā uzmanības piesaistīšanā “Austrumu telpai” mūs nekādi netraucē “baudīt sportu” tīrā, apolitiskā veidā. Krievijas atbalstītie kultūrapmaiņas pasākumi (mūsu teātri, mākslinieki, mūziķi, filmas Krievijā, krievu – Latvijā) daudziem šķiet pat sajūsmas vērti – tā jau augstā kultūra, kas “a priori” nevar un nevar būt slikta.

    Ja Urbanovičs sola Biškeku, iecietīgi pasmaidīsim – kuram negadās? Ja Giļmans atkārtoti sludina, ka Latvija ir absolūts ļaunums, paraustīsim plecus. Ja Kravcovs, Girss, Osipovs & Co pie ēkām pieliek ielu plāksnītes krievu valodā – sapratīgi pacietīsimies.

    Arī pēdējos dažos gados vispārpieņemtā prakse reklāmas bukletus izdot divvalodīgus ir tikai skaista, nostaļģiska atsauce uz mūsu bērnības gadiem. Arī latviešu ziņu portālu PĒDĒJO GADU paradums pa starpu latviešu ziņām saspraust daudzas saites uz krievu mājas lapām tikai paplašina mūsu redzesloku. Tāpat arī PĒDĒJO GADU lielveikalu tendence audio reklāmas atskaņot arī krieviski mūs tikai bagātina. Kabeļtelevīzijas kanālu dominējoši krieviskais saturs arī mūs nespēj raustīt.

    Cienījamā kundze, principā viss taču ir kārtībā, vai ne?

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

Juris Dzelme 28.10.2012. 12.29

kāpec ANO, ES, uc organizācijas nenosoda Krieviju par to , ka nav nemazākās cenšanās mazināt okupācijas nodarīto postu Baltijas valstīm- kā PSRS mantiniecei ??? varētu taču kāds LV politiķīs uzstāties ar pretprasībām Krievijai !

+11
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Juris Dzelme 28.10.2012. 14.00

    ——
    50 gadus Aukstā kara gados nosodīja, taču tagad sen aizgājušo laiku retorika vairs neder, – tā norādīja ASV prezidents Br.Obama pretendentam Romnijam – ‘Aukstais karš beidzās pirms 20 gadiem’.
    Starp citu, iesniegumu un/vai sūdzību starptautiskajai tiesai Strasbūrā ECT Latvijas varneši 21 gada laikā tā arī nav uzrakstījuši – tāpēc Latvijas valsti par cietušo pasludināt juridiski nevar. ‘Gudri’ tie mūsu politikāņi, paši ‘melno’ darbu darīt nevēlas, labāk gaidīt kā 1945.g., lai Uncle Sam nāk palīgos – , lai kāds jauns jeļcins atdod Abreni un vēl 300 mijardus zaļo kompensācijā. ”Muļķa laišana” turpinās:

    ‘ (..) Mana atbilde – nekas vairāk nav vajadzīgs, ……’,

    bijušais Latvijas Republikas ārlietu ministrs un Augstākās Padomes deputāts, Eiropas Parlamenta deputāts, akadēmiķis GEORGS ANDREJEVS

    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=351167:andrejevs-brdina-klausmies-&catid=95:intervijas&Itemid=439

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu