Infografika: Aborti Latvijā • IR.lv

Infografika: Aborti Latvijā

31
Lāsma Rozenfelde

Saeimā 16.oktobrī norisinās konference „Tiesību uz dzīvību tvērums mūsdienu sabiedrībā”, kur politiķi un citi pieaicināti dalībnieki spriedīs par nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību un attīstības aizsardzību.

Abortu tematikai gūstot arvien lielāku ievērību publiskajā dienaskārtībā, vērts iepazīties ar datiem par to, cik daudz un kādi aborti Latvijā tiek veikti un kādas ir abortu skaita izmaiņas tendences.

Lai gan 2011.gadā tika veikti vairāk nekā 7000 mākslīgo abortu, tomēr to skaits pēdējos gados ir būtiski samazinājies – 2011.gadā mākslīgo abortu bija par 45% mazāk nekā 2005.gadā. Mazliet samazinājies arī mākslīgo abortu īpatsvars kopējā abortu skaitā – 2005.gadā tie bija 73,7%, bet pagājušajā gadā jau nedaudz mazāk – 68,7%.

Mazāks ir kļuvis arī mākslīgo abortu skaits uz 1000 dzīvi dzimušiem bērniem – tas kopš 2005.gada samazinājies par 35%. Rādītājs gan joprojām ir augsts – uz katriem 1000 dzīvi dzimušajiem pagājušogad bija 384 mākslīgie aborti.

Joprojām lielākā daļa abortu ir legāli veikti aborti – tie veido aptuveni divas trešdaļas no kopējā abortu skaita, lai gan to īpatsvars pēdējos gados ir nedaudz samazinājies. Tikmēr mazliet pieaudzis spontāno un nenotikušo abortu īpatsvars.

Dati liecina, ka tikai apmēram 11% no visiem abortiem ir pārtraukta pirmā grūtniecība – tātad lielākajā daļā gadījumu pārtrauktā grūtniecība sievietei ir bijusi jau otrā, trešā vai vēl lielāka pēc skaita. Iemeslus gan šie dati neparāda – šeit varētu būt gan, piemēram, tādi gadījumi, kur aborts daudzkārt tiek izmantots kā izsargāšanās metode, gan arī tādi gadījumi, kur ģimenē jau ir viens vai vairāki bērni un grūtu sociālekonomisko apstākļu dēļ vecāki uzskata, ka nespēj audzināt vēl vienu.

Visvairāk mākslīgo abortu veic sievietes, kas ir 25 līdz 29 gadus vecas, gandrīz tikpat daudz to ir arī vecuma grupā no 20 līdz 24 gadiem. Sievietes, kuras vēl nav sasniegušas 18 gadu vecumu, pagājušajā gadā veica 138 mākslīgos abortus – 2% no visiem gadā veiktajiem mākslīgajiem abortiem.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu