Normunds Černajs, pirmais aknu transplantācijas pacients • IR.lv

Normunds Černajs, pirmais aknu transplantācijas pacients

4
«Šķita, ka veselība man ir kā zirgam. Nekā. Dzīve var beigties pēkšņi. Nevajag neko atlikt, jācenšas padarīt tagad,» saka jelgavnieks Normunds Černajs.
Ieva Alberte

Pirms 10 gadiem Normunda (47) sieva Mairita pamanīja, ka vīram ir dzeltenīgi acu āboli

Vispirms gāja pie vietējiem ārstiem, kuri diagnozi nenoteica. Nosūtīja uz Infektoloģijas centru Rīgā, kur «pieslēdzās» arī Stradiņu slimnīcas ārsti. Diagnoze – sklerotizējošs holangīts. Aknu žultsvadu sieniņas bija iekaisušas un žultsvadi sašaurinājās, žults sāka uzkrāties un bojāt aknas. Kāpēc Normunds saslima, vienotu atbildi ārsti nedeva. «Par savu slimību nelasīju, jo sapratu – tas neko nedos. Ja kāds palīdzēs, tad tikai ārsti.» 

Žultsvadus paplašināja ar tentiem – speciālām caurulītēm, un pāris gadus Normunds jutās labi. Ar laiku kļuva sliktāk: aknu mazspēja, ciroze. Vienīgās izredzes izdzīvot bija transplantācija. Stradiņu ārsti tam bija gatavi, jo praktizējās ārzemēs. Saku Normundam, ka tas tomēr riskanti – piekrist operācijai, zinot, ka iepriekš Latvijā nekas tāds nav darīts. «Kas man cits atlika?» Normunds stāsta – kamēr ticis līdz Stradiņu ārstiem, pagājuši teju 10 gadi. «Pa to laiku slimnīcā satiku kaimiņu, kurš gaidīja nieru transplantāciju. Nesagaidīja. Nesen nomira. Jauns čalis!» 

Operāciju Normunds sāka gaidīt 2009.gadā. Ārsti prognozēja, ka operēt varēs jau pēc gada. Nevarēja: tad nebija naudas, tad – donora. Valsts pieaugušajiem aknu transplantāciju neapmaksā. Normunda operāciju 33 860 latu vērtībā sedza Stradiņu slimnīca. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu