Bērziņš: Latvijai jāpieprasa zaudējumi no Krievijas • IR.lv

Bērziņš: Latvijai jāpieprasa zaudējumi no Krievijas

33
Gaidis Bērziņš. Foto: Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Atbild Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-TB/LNNK izvirzītais premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš

Ir.lv uzdod desmit jautājumus uz 11.Saeimu kandidējošo partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem. Aptautāti tiek tikai to partiju izvirzītie kandidāti, kuras, pēc socioloģisko aptauju datiem, varētu pārvarēt 5% barjeru. Lielākā daļa jautājumu no 10 ir vienāda visiem kandidātiem, pāris – atšķiras.

1. Nosauciet prioritārā secībā politiskos spēkus, ar kuriem kopā būtu gatavi veidot koalīciju?

“Vienotība”, Zatlera Reformu partija, ZZS.

2. Vai Latvijai jāpilda vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem?

Latvijai ir jāpilda vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

3. Ja jums būtu iespēja veidot nākamo valdību, kādi būtu galvenie 2012.gada budžeta konsolidācijas virzieni?

Pamatā – izdevumu samazināšana valsts pārvaldē. Pasākumu plāna ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai uzlabošana, ieviešot tajā konkrētākus pasākumus. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes dubultošana neapdzīvotajiem īpašumiem. Banku transakcijas nodokļa ieviešana.

4. Kuras nozares prioritāri vēlētos savā pārraudzībā, ja būtu iespēja veidot nākamo valdību?

Izglītības un zinātnes, attīstības, labklājības un veselības, tieslietu vai iekšlietu nozares. Nacionālā apvienība ir izvirzījusi visu nozaru ministru amata kandidātus un ir gatava uzņemties jebkuras nozares vadību.

5. Vai un kad Latvijai vajadzētu pievienoties eirozonai?

Ņemot vērā, ka Latvija ir ieguldījusi lielus resursus pašreizējā makroekonomiskā kursa ieturēšanai, kas balstās uz ievērojamu valsts izdevumu samazināšanu un nodokļu sloga celšanu, Latvijai ir jāturpina virzīties uz eiro ieviešanu 2014. gadā.

6. Vai un kādā veidā Latvijai būtu jāstiprina neatkarība enerģētikas jomā?

Latvijai neapšaubāmi būtu jāstiprina enerģētiskā neatkarība.

Daži būtiskākie pasākumi: * gāzes tirgus liberalizācija un Latvijas gāzes infrastruktūras atvēršana citiem piegādātājiem, nekavējoties pilnībā ieviešot attiecīgo ES normatīvo regulējumu; * sašķidrinātās gāzes termināļa izbūve, tā nodrošinot alternatīvus piegādes avotus Krievijas “Gazprom”; * atjaunojamās vietējās enerģijas avotu maksimāla izmantošana, radot nepieciešamos ekonomiskos un tiesiskos instrumentus zaļās enerģijas attīstībai Latvijā; * ES un Baltijas valstu sadarbības veicināšana enerģētikas piegāžu jomā, tajā skaitā nodrošinot jaunus elektroenerģijas savienojumus starp Baltijas valstīm un pārējo ES teritoriju. 

7. Vai un kādā veidā apņematies stiprināt tiesiskumu Latvijā un mazināt naudas ietekmi uz politiskajiem procesiem?

Partiju finansēšanas jomā jāmazina atkarība no partiju sponsoriem. Valsts finansējumam ir jābūt partiju un partiju apvienību galvenajam finansējuma avotam. Jāpalielina pilsoņu iespējas iesaistīties sabiedrībai svarīgu lēmumu pieņemšanā.

8. Vai pašreizējam prezidentam Andrim Bērziņam jāturpina darbs līdz pilnvaru termiņa beigām?

Valsts prezidenta pārvēlēšana var notikt tikai Satversmē paredzētajos gadījumos. Neesot šādiem priekšnoteikumiem, nav nekāda pamata rosināt Valsts prezidenta atlaišanas procedūru.

9. Vai nelojāliem citauttiešiem ir jāpamet Latvija?

Latvijai ir jāatbalsta Krievijas organizētās tautiešu mājup atgriešanās programmas. „Nelojalitātes” kritēriji būtu nosakāmi normatīvajā regulējumā, tie varētu būt par pamatu pilsonības atņemšanai.

10. Vai Latvijai ir jāpieprasa kompensācijas no Krievijas par padomju okupācijas laikā radītajiem zaudējumiem?

Nacionālā apvienība darbojas Latvijas okupācijas izpētes biedrībā, kas apzina okupācijas nodarītos zaudējumus, tajā skaitā gan videi, gan tautsaimniecībai. Biedrība par šo jautājumu organizē starptautiskas konferences un iedrošina pētniekus pētīt okupācijas nodarītos zaudējumus Latvijai. Nacionālā apvienība uzskata, ka, piesaistot starptautiskos ekspertus, nepieciešams pēc iespējas precīzāk aprēķināt nodarītos zaudējumus. Tad, kad šie aprēķinātie zaudējumi būs zinātniski neapgāžami, mazāk būs spekulāciju vai emociju. Aprēķinātie zaudējumi oficiāli jāpieprasa no Krievijas.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu