Pašvaldības saņems aizdevumus apkures sezonas sākšanai • IR.lv

Pašvaldības saņems aizdevumus apkures sezonas sākšanai

23
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Nemaksātājiem iesaka atslēgt elektrību

Visas pašvaldības, kurām tas būs nepieciešams, saņems gan aizdevumus, gan galvojumus apkures sezonas sākšanai, savukārt pret ļaunprātīgajiem nemaksātājiem paredzēts vērsties, izveidojot parādnieku reģistru un veicot virkni izmaiņu likumos, vēsta LETA.

Nevienā pašvaldībā nebūs tāda situācija, ka nevarēs iegādāties kurināmo, jo tiks nodrošināti gan aizdevumi, gan galvojumi, teica finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Viņš gan piebilda, ka pašvaldības līdz šim maz izmantojušas šo iespēju.

Runājot par parādniekiem, viņš teica, ka viena no svarīgākajām problēmām ir ļaunprātīgo nemaksātāju skaita pieaugums. Pēc viņa vārdiem, lai cīnītos ar šiem nemaksātājiem, tiks veidots parādnieku reģistrs. “Tas ir tuvāko nedēļu jautājums,” teica ministrs.

Viņaprāt, ir ļoti svarīgi apzināt un maksimāli ātri “izslēgt” ļaunprātīgos nemaksātājus ar attiecīgām sankcijām. Tas arī ļaušot koncentrētāk palīdzēt tiem, ka tas nepieciešams. “Tā ir salīdzinoši ielaista kaite, ar kuru Latvijai vajadzētu tikt galā,” norādīja Vilks.

Savukārt Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele informēja par vairākām plānotajām izmaiņām likumos, kas būs vērstas uz parādu apjoma samazināšanu. Piemēram, likumos varētu paredzēt normu, kas ļautu cilvēkiem, kas nemaksā par siltumu, atslēgt kādu citu pakalpojumu. Pēc viņa teiktā, viens no visticamākajiem risinājumiem ir elektroenerģijas piegādes atslēgšana.

Vilks piebilda, ka apkure ir pakalpojums, kuru daudz grūtāk, pat neiespējami atslēgt, bet tai pat laikā ir pakalpojumi, kurus vieglāk pārtraukt un par kuriem cilvēki maksā. Viņš atsaucās uz Skandināvijas un rietumvalstu pieredzi, kur ir datubāze par nemaksātājiem, un, ja kāds būtisks pakalpojums netiek maksāts, informācija par to tiek izplatīta. “Latvijai tas arī jādara,” vērtēja finanšu ministrs.

Pēc viņa domām, pakāpeniski Latvijā varētu iet uz to, ka šī informācija būtu publiski pieejama, jo, viņaprāt, ar šādiem nemaksātājiem nevajadzētu sevišķi auklēties. Vienlaikus gan vajadzētu būt redzamam, kurš informāciju lieto, jo kādai datu aizsardzībai jābūt.

Cits risinājums varētu būt aizliegums pārdot tālāk dzīvokli, ja ir fiksēti parādi. Šādā gadījumā būtu jāpanāk, ka viena vai otra puse sedz parādus.

Ābele biznesa portālam “Nozare.lv” teica, ka konkrētus likumu izmaiņu priekšlikumus valdībā plānots iesniegt līdz mēneša beigām. Viņš izteica šaubas, ka Saeimā tos varētu apstiprināt līdz jaunajai apkures sezonai, taču šie instrumenti darbošoties nākamās vasaras laikā un uz nākamo apkures sezonu.

EM valsts sekretāra vietnieks teica, ka parādu pieaugums saistīts ne tikai ar iedzīvotāju maksātspējas samazināšanos, bet arī ar klimatiskajiem apstākļiem, jo iepriekšējā ziemā aukstā laika dēļ pieaudzis gāzes patēriņš.

Latvijas Pašvaldības savienība (LPS) gan neuzskata, ka tieši ļaunprātīgie nemaksātāji ir lielākā problēma. Pēc LPS padomnieka Aino Salmiņa vērtējuma, aptuveni 25%-30% parādu varētu būt saistīti ar ļaunprātīgu rīcību. Beidzoties iepriekšējai apkures sezonai, Latvijas iedzīvotāju parādi par siltumenerģiju pārsniedza 40 miljonus latu.

 

Komentāri (23)

Ilona Auziņa 06.09.2011. 17.55

Bet ko padarīsi plencim sociālajā mājā kurš vispār ne par ko nemaksā, bet pašvaldība viņu liek mierā un viņa parādus uzkrauj pārējiem mājas iedzīvotājiem? Uzkraut parādus citiem taču ir daudz vieglāk ka maksāt tiem kuri ar tādu ko pasāktu lai viņu izliktu no mājas. Tieši tā rīkojas Ušakova kantora namsaimnieka apakšuzņēmumi, jeb namu pārvaldes. Bet Ušakovs vēl tiem iedod trūcīgā pabalstu lai tiem būtu par ko dzert. Tā viņš rūpējas par sociāli neaizsargātajiem , jeb pleņčiem un dzērājiem uz mūsu pārējo rēķina. Tagad vēl viņš arī viņu pensijas grib likt mums maksāt, tāpat kā maksājam par viņu vizināšanos pilsētas satiksmes līdzekļos. Brigmanis pūš tajā pašā stabulē, tikai nepasaka kur citur ņems to lielo naudu, ja ne no mūsu makiem. Es te nerunāju par tiešām trūcīgajiem pensionāriem, kuri vispirms samaksā par dzīvokli un tikai tad iet pirkt maizīti, ja vēl paliek naudiņas.

+1
0
Atbildēt

1

    austrisv > Ilona Auziņa 06.09.2011. 19.03

    Laba analīze un precīza!
    Izrādās, ka tomēr cilvēki redz populistisku priekšvēlēšanu drudzi no SC, jo kā var nesolīt, ja RD ir milzīgs budžeta deficīts Ušakova laikā. Iztērēti tie paši labējo partiju iekrātie 80 milj Zelta tilta kredīta nomaksai no 2012. gada!
    Kur Ušakovs ņems naudu? Vai tik ne no valsts budžeta, kurš tikko sāk atjēgties no pašu SC Krā un Kar lobēšanas par 400 000 Ls katru mēnesi.
    Tā varētu turpināt bezgala par SC un LPP noziedzīgi naudas līdzekļu iztranžierēšanu, bet Ušakovu laikam vēl pārņēmusi amnēzija pēc tā maratona.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 03.11.2014. 05.23

Sveiki, es esmu nosaukts Mrs Hannah. Es vēlos izmantot šo mediju, lai brīdinātu visus aizdevumu meklētājiem jābūt ļoti uzmanīgiem, jo ​​ir scam visur. Pirms dažiem mēnešiem es biju finansiāli saspringtas, un sakarā ar izmisums, man ir scammed daži tiešsaistes aizdevējiem. Es gandrīz zaudējis cerību, kamēr mans draugs minēta mani ļoti uzticamu aizdevēju sauc Mrs.Heather Whyte kurš man aizdot nenodrošinātu aizdevumu no € 90,000, kas ir mazāk nekā 24 stundas bez jebkāda spiediena vai stresa ar procentu likmi tikai 2%. Es biju tik pārsteigts, kad es pārbauda manu bankas konta atlikumu un konstatēja, ka summa man pieteicās tika nosūtīti tieši uz manu kontu bez kavēšanās. Tāpēc es apsolīju viņai man bija gatavojas dalīties labas ziņas, lai cilvēki varētu saņemt aizdevumus viegli bez stresa. Tātad, ja jums ir nepieciešama jebkāda veida aizdevumu jebkāda veida, sazinieties ar viņu, izmantojot savu e-pastu: [email protected].

Jūs varat sazināties ar mani uz manu e-pasta [email protected].

Tagad viss, ko es darīt, ir mēģināt tikties ar manu kredīta atmaksas, kas man nosūtīt tieši uz viņas kontā katru mēnesi.

0
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 06.09.2011. 20.32

…vieniigaa iespeeja kaa ciiniities ar nemaksaataajiem ir atņemt viņiem iipašuma tiesiibas , tuuliit dos veelamo rezultaatu ,ko dos nemaksaataaju reģistrs???… nulle , citaadi šim liizingaa mersis , arii dziivoklis , bet ja neesi speejiigs par to maksaat , nu izviņi . Ameerikaa nevienam nekad nedos iipašumu ja nav nodrošinaajuma , tas arii ir galvenais , kaa tu vari tureet iipašumu ja neesi speejiigs par to samaksaat , tas ir akuraat tas pats kaa veikalaa, tev nedos kukuli maizes tikai taapeec ka tev vienkaarši nav naudas , tas ir elemetaari … bezdarbniekam mersis un triisistabu dziivoklis ir anekdoote

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu