SC un ZRP daudz saskanīgu viedokļu • IR.lv

SC un ZRP daudz saskanīgu viedokļu

129
Valdis Zatlers un Nils Ušakovs pēc sarunām. Foto: Raitis Plauks, F64

Ušakovs: tas būtu vēsturisks pagrieziens, ja valdības deklarācijā iekļautu, ka “Latvijā nav okupantu”

“Saskaņas centram” (SC) un Zatlera Reformu partijai (ZRP) ir daudz saskanīgu viedokļu politiskās reformas un tiesiskuma jautājumos, taču atšķirīgs redzējums dažādos ar ekonomiku saistītos aspektos, to skaitā par pensijām, vēsta BNS. To pirmdien pēc abu partiju pusotru stundu garās tikšanās atzina abu politisko spēku līderi Nils Ušakovs (SC) un Valdis Zatlers (ZRP).

Atšķirīgi viedokļi abiem politiskajiem spēkiem bijuši par dažiem nodokļu jautājumiem un vēsturi, tomēr tas nav traucējis atrast arī “vairākus saskares punktus”, atzina Zatlers. Viņš uzsvēra, ka sarunā bijusi ļoti pragmatiska pieeja. 

Ušakovs sacīja, ka abām partijām daudz jautājumu būs jādiskutē darba režīmā, arī dažu nodokļu pazemināšanas iespējas, par laiku, kad varētu indeksēt pensijas. Ušakovs piebilda, ka par amatu sadali un ministriju skaita potenciālo samazināšanu abas partijas nav runājušas. 

Uz jautājumu par to, cik tālu SC pavirzījies tuvāk koalīcijas veidošanai, Zatlers atbildēja, ka šī bijusi pirmā abu pušu tikšanās, kurā meklēti saskares punkti. “Mēs [ZRP] esam pabeiguši pirmo sarunu ciklu un šodien [pirmdien] valdē spriedīsim par pirmās kārtas rezultātiem,” teica Zatlers un norādīja, ka nākamā ZRP tikšanās ar “Vienotību” notiks jau otrdien. 

“Šis laiks ir labvēlīgākais, lai mēs noskaidrotu un tuvinātu partiju viedokļus, un izveidotu stabilu koalīciju, kurā nevalda iekšējas pretrunas,” teica Zatlers un piebilda, ka tai jāspēj konkrēti vienoties par veicamo turpmākajos trīs gados. 

Savukārt to, kā koalīcijas izveides process beigsies, pagaidām vēl nevar prognozēt. SC darīs visu, lai pēc ārkārtas vēlēšanām būtu izveidota stabila un rīcībspējīga koalīcija, un tā būtu efektīvāka un stabilāka, ja tajā iekļautos arī SC politiķi, uzsvēra Ušakovs. 

Uz jautājumu, kāpēc SC kā vēlēšanu uzvarētājs nav uzņēmies galveno lomu jaunas valdības veidošanā, Ušakovs atbildēja, ka norit sarunas starp parlamentā ievēlētajām partijām un, kad būs redzams, kāda būs iespējamā koalīcija, tad arī SC būs gatavs deleģēt savu premjera amata kandidātu. 

Ušakovs, atbildot par abu partiju pārrunāto vēstures jautājumos, pastāstīja, ka SC nav alerģija pret vārdiem “aneksija”, “inkorporācija” vai “okupācija”. Taču tas būtu vēsturisks pagrieziens, ja valdības deklarācijā tiktu iekļauts, ka “Latvijā nav okupantu un ka nevienas iedzīvotāju grupas tiesiskais stāvoklis netiks ne apspiests, ne mēģināts pārskatīt”. 

Viens no jautājumiem, par ko abu pušu viedokļi atšķīrušies, bija par to, vai būtu jārīko referendums par Latvijas ieviešanu eiro zonā 2014.gadā, par ko iepriekš izteicies Ušakovs. Zatlers norādīja, ka būtu jāseko ekonomikas likumiem, bet referendums par eiro ieviešanu 2014.gadā tikai novirzītu uzmanību un rosinātu ilgas diskusijas. Bet Ušakovs atkārtoti minēja, ka šajā jautājumā būtu derīgi noskaidrot sabiedrības viedokli.

Arī “Vienotībai” daudz kopīgu punktu ar SC

Arī “Vienotība” pirmdien ar apvienību SC atradusi kopsaucējus gan ekonomikas, gan tiesiskuma sfērās, gan lielā daļā Latvijas valstiskuma pamatjautājumos, bet tas nenozīmē, ka netiks turpinātas sarunas par koalīcijas veidošanu ar nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), atzina premjers Valdis Dombrovskis. 

Dombrovskis norādīja, ka attiecībā uz ekonomiku ar SC nekādu būtisku domstarpību neesot tādos jautājumos kā ekonomikas stabilizācijas programmas turpināšana, starptautiskā aizdevumu programmas pabeigšana un ka budžeta deficīts jāsamazina vismaz līdz 2,5%-3% apmēram no iekšzemes kopprodukta, kā arī jāvirzās uz eiro ieviešanu 2014.gadā, raksta LETA. 

Tāpat panākta vienošanās dažādos tiesiskuma jautājumos, par kuriem būtu jāvirza un jāpieņem likumprojekti – par sākumdeklarēšanos, legālo prezumpciju fiziskajām personām, KNAB direktora amata pretendentu izvēles kritērijiem, par mediju patieso īpašnieku atklāšanu, deputātu administratīvo atbildību un imunitāti, kā arī par atklātajiem balsojumiem.

Jau vēstīts, ka provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc balsu apkopošanas visos vēlēšanu iecirkņos, izņemot vienu iecirkni Sietlā, liecina, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis “Saskaņas centrs” (SC). Dati par 1026 no 1027 iecirkņiem liecina, ka par SC nobalsojuši 28,37% jeb 259 923 vēlētāji. Otrajā vietā ir Zatlera Reformu partija ar 20,82% jeb 190 817 saņemtajām balsīm, bet trijnieku noslēdz “Vienotība” ar 18,83% jeb 172 524 vēlētāju atbalstu. 

 

 

Komentāri (129)

dro 19.09.2011. 15.26

http://www.apollo.lv/portal/news/articles/250293/0?show_inbox=1
«Ja Valdis Zatlers šobrīd saka, ka oligarhu varai ir pienācis gals un paņem «Saskaņas centru» valdībā, tad viņš paņem valdībā politisko spēku, kas visus gadus ir atbalstījis oligarhus un izgāzis viņu prezidenta vēlēšanās,» uzskata Lagzdiņš. Viņš uzsver, ka daudzus iepriekšējos gadus «Saskaņas centrs» ar Jāni Urbanoviču priekšgalā «ir visos veidos palīdzējis Lembergam, Šķēlem, Šleseram un viņu partijām realizēt daudzos oligarhu plānus un blēdības».

«Kā frakcijas vadītājs divus gadus biju klāt šiem procesiem un zinu, kā tas tajā laikā notika. Ja vajadzēja balsis likumam par azartspēlēm, drošības iestāžu likumiem, vajadzēja izgāzt ģenerālprokuroru Jāni Maizīti – gāja runāt ar Urbanoviču. Viņam nebija visu «Saskaņas centra» frakcijas deputātu balsu, bet bija daļa tādu deputātu, kuriem viņš varēja uzticēties un pateikt – tu balsosi citādi, nekā mēs nolēmām frakcijā, citādi, nekā mēs pateicām žurnālistiem. Šādā veidā tika izgāzts Maizītis, mērdēts KNAB un Zatlers,» sacīja politiķis.

+37
-1
Atbildēt

0

Ieva 19.09.2011. 15.18

Nu lūk. ZRP sāk dejot reveransus Interfrontei.
Neesmu sazvērestību teoriju piekritējs, bet vai tas nebija Zatlera mērķis, atlaižot Saeimu?

Vajadzēt ZRP pušeļiem uzrīkot nometni – ar iespēju pastāvēt rindā, lai pa taloniem nopirktu cukuru vai veļas pulveri- kā okupācijas laikā, Citādi viņi par šo laiku neko nezin, un krīt ap kaklu vectēvu izsūtītājiem.

Domāju, ka manējais jau Vorkutā būs kapā otrādi apgriezies.

+27
-2
Atbildēt

9

    dro > Ieva 19.09.2011. 15.28

    pecisk. Piekrītu.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Ieva 19.09.2011. 16.45

    >Ķīps
    Zatlers dienu pirms Saeimas atlaišanas taču pieprasīja no Dombrovska paņemt SC koalīcijā. Taču Dombrovskis nepiekrita un tādēļ atalaida Saeimu. Plus vēl kā iemesls atlaišanai Zatlera aizvainojums par nepārvēlēšanu, kas tobrīd jau bija skaidri paredzama.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dancis4 > Ieva 19.09.2011. 20.32

    Visticamāk, SC īsteno savu sadarbības partijas polittehnologu īstermiņa mērķi- ar jebkādiem līdzekļiem, kaut “daudz saskanīgiem viedokļiem” tikt koalīcijā . Pēc tam Kremļa čekistu režīms ar SC rokām varētus uzurpēt Latvijas valstiskumu jaunā, ietekmīgākā līmenī, nekā tas ir bijis iespējams līdz šim.
    Vai tiešām ZRP no spēcīgas opozīcijas ir vairāk bail, nekā no diversijas koalīcijā?

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > Ieva 19.09.2011. 18.56

    Dzeris.”…Vienotība nevēlas kļūt par trešo lieko trīs partiju koalīcijā, kur Zatlera reformu partijai (ZRP) un Saskaņas centram (SC) kopā būtu vairākums – 53 balsis. Tāpat Vienotība nav gatava atkāpties no Valda Dombrovska kā sava premjera kandidāta. Šie un citi apsvērumi rada reālu iespēju, ka Vienotība var izšķirties palikt opozīcijā…” ++++ paldies par saiti :) Izrādās, ka pietiek.com var atrast arī, ko jēdzīgu dažreiz.

    Ja Zatlers tiešām ir izlēmis ņemt SC koalīcijā, tad – palikt opozīcijā kopā ar NA un arī ZZS – tas no Vienotības puses būtu baigi labs gājiens :). Tas viss beigtos ar to, ka ZRP_+ SC ” valdošā koalīcija” aizietu pa pieskari pavisam īsā laikā, bet Vienotība+NA+ ZZS izveidotu jēdzīgu koalīciju. ZZS šitā šoka terapija būs izārstējusi no mīlestības pret Lembergu :) Tas tiešām būtu negaidīts, bet labs risinājums :) Tikai, nu – dzīvē reti kad tā notiek, tas vairāk pēc kino izskatās

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 19.09.2011. 19.18

    Vai tas nozīmē, ka esam gatavi parakstīties eksperimentam?

    No 18 naža dūrieniem, 17 izrādijās dzīvībai nekaitīgi…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > Ieva 19.09.2011. 19.42

    Ja Zatlers izrādīsies nodevējs un tiešām veidos koaliciju ar SC, tad Vienotībai gan būtu jāpaliek opozicijā un jāorganizē Saeimas atlaišana. Tad nākamajās Saeimās nekādu zatleru vairs nekad tuvumā pat nebūtu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Ieva 19.09.2011. 15.25

    Man gan izskatās ka SC lien praktiski uz vēdera ZRP un V priekšā, lai viņus paņemtu valdībā. Turklāt ZRP ir solījis ņemt vērā savu vēlētāju viedokli par valdības veidošanu, tā kā ja esi par viņiem balsojis – raksti, kāpēc domā ka ar SC nevajag.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 19.09.2011. 15.28

    1) nebalsoju 2) pēc Klementjeva deklarācijas galīgi neizriet, ka SC no kaut kā gatavi atkāpties 3) tas ir Zatlers , kas gatavs izpildīt pļeskas. Un Vienotība arī; 4)Sociāldemokrātisms ir SC aizsargtērps nacionālšovinismam, tāpēc man tas šķiet pēdejo TF ideālu nodošana 5) Zatlers Saeimu atlaida tāpēc ka bija “nesmukie” balsojumi no ZZS un SC puses. Nu gatavs bučoties ar SC. Ko tas nozīmē?

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 19.09.2011. 15.05

“Latvijā nav okupantu un ka nevienas iedzīvotāju grupas tiesiskais stāvoklis netiks ne apspiests, ne mēģināts pārskatīt”. +++ Vai LR pilsonis var būt reizē arī okupants? :) Ir jānaturalizējas un jāpieņem LR pilsonība, nevis valdības deklarācija jāpārvērš par farsu

+22
-2
Atbildēt

5

    ievuliitis > buchamona 19.09.2011. 23.55

    Tieši to pašu gribēju ierakstīt TS.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 19.09.2011. 23.46

    rinķī apkārt, lno
    ja Zatlers atvieglots saskanjas pec tadu nonsensu paraksta – “…Okupacija bija bet nav okupantu…”, tad Vienotiba uz to nedrikst rakstities, vinjiem tak visi nav torsionu lauku petnieki.
    es ieteiktu vienoties par shadu formulu kas butu sakarigaka: “Okupacija bija, okupantu nav bet ir to pectechi”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 19.09.2011. 20.59

    no vilkiem bega un lacim uzskreja.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > buchamona 19.09.2011. 19.37

    Ja Vienotība sadarbosies ar SC, tad nākamajās vēlēšanās 35 vietas dabūs VL un 25 – ZZS, un VL ar ZZS veidos koaliciju.

    Oligarchi tomēr ir daudz mazāks ļaunumus, nekā SC.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 19.09.2011. 15.17

    rinķī apkārt. Tu neizproti vēsturisko momentu! Deklarācijā arī jāieraksta, ka Ušakovs drīkst pāris reizes gadā apmeklēt “atbrīvotāju” pieminekli´un pēc vajadzības apmeklēt Maskavu:)
    JL, tagad V deputāti un eksdeputāti esot pārliecināti, ka koalīcija būs ar Saskaņu…

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu