Galvenais mērķis sasniegts • IR.lv

Galvenais mērķis sasniegts

113
Anna Žīgure

11. Saeimas vēlēšanu galvenais uzvarētājs nav Saskaņas centrs

Iespējams, ka rietumvalstu diplomāti ir nobažījušies par situāciju Latvijā. Iespējams, ka draudzīgās kaimiņvalsts Krievijas diplomāti ir iepriecināti par vakardienas vēlēšanu rezultātiem.

Atjaunotās Latvijas pilsoņi var būt gandarīti par rezultātu. Ir sasniegts mērķis, kura dēļ vispār notika ārkārtas vēlēšanas. Tagad pavērusies iespēja izveidot nacionālu koalīciju, kas ir pietiekami godprātīga un izglītota, lai nodrošinātu valsts ilgtspējīgu attīstību. Citiem vārdiem sakot, tādu valdību, kura turēs valsts intereses augstāk par savām personīgajām un savas partijas interesēm.

11. Saeimas vēlēšanu galvenais uzvarētājs nav Saskaņas centrs, jo, neraugoties uz masīvo kampaņu, ieguva tikai pāris procentpunktus vairāk nekā pagājušajās vēlēšanās. Neapšaubāmais uzvarētājs ir Valdis Zatlers ar savu Reformu partiju, kas pirms nedaudz mēnešiem iesāka no tukšas vietas. Toreiz viņš dzirdēja savas tautas balsi.

Tagad uz Zatlera pleciem gulstas ievērojami lielāka atbildība par Latvijas nākotni, nekā tas bijis jebkad agrāk viņa politiķa karjeras laikā. Viņš ieguvis milzīgu uzticību un tā ir liela vērtība, kuru nedrīkst nodot it kā „pragmatisku” motīvu dēļ.

Vai Šķēle, Lembergs, Šlesers un līdzīgie tipāži visu laiku nesludināja, ka viņi ir pragmatiski domājoši? Droši vien, ka tā ir, un to beidzot sapratuši arī vēlētāji, ierādot viņiem tiešām pragmatisku vietu, kur savas apbrīnojamās spējas var likt lietā vislietderīgāk – personīgā biznesā. Tas būs par svētību viņiem un valsts ekonomikai. Īpaši, ja firmas neslēpsies ārzonās.

Nav šaubu, ka sarunas par nacionālās koalīcijas izveidošanu var izrādīties grūtas. Kaut gan, ja trīs partijas (ZRP, Vienotība un VL-TB/LNNK), kam kopā pašlaik izskatās vairāk nekā 50 balsu Saeimā, aptvers, cik trausla patiesībā ir situācija, tam nevajadzētu būt nekam sarežģītam. Šķiet, nav nekā skaidrāka par to, ka Latvijas vitālajās interesēs ir, lai Valdis Dombrovskis kā Ministru prezidents turpinātu iesākto kursu Ziemeļvalstu demokrātijas un labklājības virzienā. Tālejošas negatīvas sekas varētu būt tādu ideju lobēšanai, kas kaut kāda pārprasta „pragmatisma” dēļ novirzītu mūsu valsti no šī ceļa.

Pirms 11.Saeimas vēlēšanām atjaunotā Latvijā pieredzēja vēl nebijušu sabiedrības ieinteresētību un līdzdalību. Jaunajai Saeimai ir jādara viss iespējamais, lai šī interese nepazustu, lai īpaši jaunajos cilvēkos netiktu nonāvēta vēlēšanās ietekmēt procesus. Demokrātija nebeidzas ar vēlēšanām, patiesībā demokrātija ar tām sākas. Mūsu sabiedrībā ir ļoti daudz jaunu, Eiropas Savienības valstīs izglītotu cilvēku. Tas ir milzīgs spēks, kas jāliek lietā, lai Latvija beidzot tiktu ārā no „bijušās padomju republikas”, vai „tuvējo ārzemju” nenoteiktās zonas. Neraugoties uz to, ka esam ES un NATO dalībvalsts, šī zona joprojām dažādos veidos ietekmējusi mūsu valsts attīstību.

Vēlēšanas skaidri parādīja, ka Latvijas politikā pienācis laiks slēgt tumšo darījumu bodīti un atvērt plaši logus, lai ienāk gaisma un svaigs gaiss. Cik tur trūka, ka būtu palikuši bez savas valsts gluži tāpat, kā bez savas nacionālās lidsabiedrības. Latvijas nelaime nav tik daudz sliktā ekonomiskā situācija, bet gan garīgais noskaņojums. Jaunievēlētai Saeimai ir visas iespējas atraisīt sabiedrībā lielu pozitīvu enerģiju, ar kuras palīdzību varēs uzlabot arī tautsaimniecisko stāvokli.

Autore ir rakstniece, bijusī Latvijas vēstniece Somijā

 

Komentāri (113)

dro 18.09.2011. 12.45

Paldies par autores gaišo skatu! Gaidīsim, vai Zatlers attaisnos autores cerības:))

+48
-3
Atbildēt

2

    ivetao2007 > dro 19.09.2011. 22.21

    Puķiniešu Damokla zibens vēl ir virs Latvijas. Uz latviešiem nevar īpaši paļauties. Lēti noperkami. Par kaviara karoti un vodkas “graņonku”. Cits nekas neatliek kā cerēt un kalt savu zobenu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > dro 19.09.2011. 07.51

    Nezinu visai droši, kādas ir „autores cerības”, bet ZRP uzvedība rosina domāt, ka tie “oligarhi”, kas stutē SC, izrādīsies gana labi, lai sadarbotos. Citādi pāri 67 balsīm netikt un Satversmi pa zatleriski nepabojāt. Tad pēc kāda gada dabūsim tādu „gaišo skatu”, ka vecos pagrabus atcerēsimies kā saules pielietus.
    Un vēl – jau iet vaļa plaša gvelšana par bezpartejisko, „profesionālo” ministru prezidentu – tāda demokrātiskas iekārtas postīšana bez zatleristiem nekādi nevar notikt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

aivarstraidass 18.09.2011. 14.00

Krievu avīze “Telegraf” izmeta no darba redaktoru Aleksandru Krasņitski par to, ka viņš ļāva ievietot vienu neglaimojošu materiāls par Ušakovu. Kopš tā laika neviens krievu izdevums neuzdrošinās kritizēt SC. Ja kāda partija stāv ārpus kritikas (jo visi mēdiji, kuri varētu kritizēt, tiek kontrolēti), ja saņem informatīvu atbalstu no Krievijas mēdiju telpas, ja var runāt populāras lietas un ne par ko neatbildēt…

Tagad var sist pie krūtīm cik patīk – par to, ka SC esot veseli 28,52% vēlētāju atbalsta (pieaugums, salīdzinot ar pagājušo gadu esot – divi procentpunkti), ka par to vien “pienākas” vieta valdībā. V.I.Ļeņinam piedēvē teicienu “derīgie idioti” – tie, rietumvalstu intelektuāļi, kuri simpatizēja PSRS. Tāpat arī latviešu vidū ir derīgie idioti, kuriem gribas SC valdībā. Gluži kā feldmaršalam Hindenburgam gribējās pasludināt Hitleru par Vācijas kancleru 1933.gadā.

+46
-2
Atbildēt

4

    Liene > aivarstraidass 18.09.2011. 18.33

    Tie latvieši, kas nobalsoja par SC, viņi nav latvieši un nav idioti, bet viņi ir cilvēki.

    Necilvēkiem to nesaprast.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    “Tie latvieši, kas nobalsoja par SC, viņi nav latvieši ”
    Vecīt, Tev klibo loģika. Ir vai nav latvieši? Precizē!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Blumbergs > aivarstraidass 20.09.2011. 09.00

    Šķiet, ka var sarēķināt šo, pieņemsim, ‘derīgo idiotu’* daudzumu = krievvalodīgajam elektorātam esot bijusi raksturīga ~40% aktivitāte, ja viņi visi (ar neatnākušajiem) balsotu par SC (ticams?), tad viņiem vēl vajadzētu 15% latviešu balsis, lai sasniegtu 28%… sanāk aizdomīgi daudz latvisku balsotāju par SC (vairāk par pusi no balsojušajiem par SC). Vai tas ir latviešu protests pret neglītumiem rietumnieku un viņu atbalstītāju darbos**?
    * par idiotiem latviskos balsotājus par SC nevar saukt, jo intelektuāla piepūle viņiem nav raksturīga
    ** mediju problēma — negatīvisms par pašu lietām, koķetēšana ar Krieviju

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ritums Kaibe > aivarstraidass 18.09.2011. 22.14

    Laikam tad ne velti man pārlūks uz “Telegraf” linkiem met ārā brīdinājumus par iespējamo kaitniecību :D

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 18.09.2011. 12.51

Absolūti pievienojos autorei – kāda starpība, cik kam balsi, bet ka vēlēšanu mērķis bija atbrīvoties no oligarhiem. Man ir tāda liela aizdoma, ka ZZS ir nākamie spitālīgie Saeimā, kas nākamo 3 gadu laikā būs aizmirsti un izšķīduši Latvijas politikas vēstures mēslainē. 12.Saeimā ZZS vairs neredzēt!

+37
-1
Atbildēt

2

    dassdf > Una Grinberga 20.09.2011. 02.57

    Par VL – pareizi vārdi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kulina2 > Una Grinberga 19.09.2011. 13.45

    Ja Latvijas tiesu sistēmai izdosies tuvāko 3u gadu laikā Lembergu notiesāt kādā no viņa 7ām krimināllietām, tad ZZS pilnīgi noteikti izšķīdīs. Pilnīgi otrādi būs ar VL!. Ja Zatlers viņus piečakarēs, uz 12. Saeimas vēlēšanām VL! būs vēl lielāks spēks.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu