KNAB: LNT raidītais “puaro.lv” klips pārkāpj likumu • IR.lv

KNAB: LNT raidītais “puaro.lv” klips pārkāpj likumu

44
Foto: Atis Ieviņš, F64

Aizliedz SIA „Freedomlab” veikt priekšvēlēšanu aģitāciju

LNT izvietotais interneta portāla “puaro.lv” reklāmas klips ir uzskatāms par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu un atzīts par slēpto reklāmu, secinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

SIA „Freedomlab” veikusi slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju, tāpēc KNAB pieņēmis lēmumu turpmāk aizliegt SIA „Freedomlab” veikt priekšvēlēšanu aģitāciju par maksu.

KNAB konstatējis, ka ar politiskajām partijām un to apvienībām nesaistīta persona ir veikusi priekšvēlēšanu aģitāciju par summu, kas pārsniedz likumā noteikto izdevumu apmēru – 3000 latu par reklāmas izvietošanu, vēsta birojs.

KNAB secinājis, ka šajā gadījumā ir pārkāpts likums par priekšvēlēšanu aģitāciju, vienlaikus pārkāpjot arī ar politiskajām partijām nesaistītajām personām pieļaujamo izdevumu apmēru priekšvēlēšanu aģitācijai.

Ņemot vērā, ka pretēji likuma prasībām minētajā reklāmā nav norādīts, ka tā ir priekšvēlēšanu aģitācija un kas apmaksājis tās izvietošanu, televīzijā izvietotais klips ir atzīts par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju, kas ar likumu ir aizliegta.

KNAB lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā. Pieteikuma iesniegšana tiesā neaptur šā lēmuma darbību.

“Providus” norāda arī Ventspils virzienā

Sabiedriskās politikas centrs “Providus” savā atzinumā norāda, ka interneta portāls “puaro.lv”, kas kā trešā persona izvietojis reklāmas TV kanālā LNT un tās turpinājis izrādīt pat pēc tam, kad Nacionālā elektronisko un plašsaziņas līdzekļu padome šīs reklāmas pasludināja par nelikumīgu slēpto reklāmu.

“Providus” sakaitījis, ka no 1. līdz 11.septembrim LNT izvietoto reklāmu izmaksas varētu būt ap 40 300 latiem.

“Providus” pētniece Iveta Kažoka uzsver, ka ikvienam ir tiesības izvietot politiskās reklāmas, cildinot vai kritizējot kādus politiķus. Taču šī portāla izvietoto reklāmu kontekstā (negatīva informācija par ZRP, “Vienotību” un Šlesera reformu partiju LPP/LC) varētu būt pārkāptas vairākas likuma “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām” normas.

Savukārt par Ventspils domes medijos izvietoto milzīgo pilsētas pašreklāmas apjomu “Providus” secinājis – ja šīm reklāmām nepiemēro īpašos politisko reklāmu izcenojumus, šīs kampaņas aptuvenās izmaksas (sākot ar 1.jūniju) varētu būt pārsniegušas 350 000 latu. Tas būtiski pārsniedz to limitu, ko jebkura partija drīkst tērēt savā kampaņā.

Ventspils pašreklāmas kampaņas intensitāte samazinājās pēc tam, kad Ventspilī beidzās pilsētas svētki, taču kļuva vēl intensīvāka dažas nedēļas pirms vēlēšanām, norāda Kažoka. Televīzijā redzamie ZZS reklāmas klipi vizuāli ir ļoti līdzīgi par Ventspils budžeta līdzekļiem sagatavotajiem materiāliem.

Savukārt vismaz vienā par Ventspils domes līdzekļiem apmaksātā reklāmā presē publicētas ZZS premjera amata kandidāta Aivara Lemberga pārdomas par citām Latvijas partijām.

Tāpēc “Providus” uzskata, ka Ventspils pašreklāmas kampaņa īsi pirms vēlēšanām ir uzskatāma par nelikumīgu administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu mērķiem, kā arī par nelikumīgu priekšvēlēšanu aģitāciju.

Laikā no 19.augusta līdz 6.septembrim slēpto politisko reklāmu monitoringa projekta ietvaros mediju saturā atklāti 182 raksti, intervijas vai sižeti, kas rada šaubas par to, vai tā ir patiesa žurnālistika, vai kādas partijas apmaksāta informācija, saskaitījis “Providus”.

Vairāk nekā puse šādu gadījumu parādās par vienu partiju apvienību – proti, Saskaņas centru (96 gadījumi), 33 gadījumi – par ZZS. Par pārējām partijām šādu mediju materiālu ir mazāk nekā 10.

Salīdzinot ar 2010.gada monitoringu, “Provīdus” secina, ka iespējamo slēpto reklāmu skaits ir samazinājies gandrīz uz pusi.

 

Komentāri (44)

Marija 15.09.2011. 17.58

Liepnieks ar Bendiku ir bijušas nopietnas figūras TP politikas šaha veidošanā, par ko, protams, tikuši labi atalgoti. Līdz tam varēja pieņemt, ka TP rīcība sakrita ar viņu pašu uzskatiem, ieskaitot TP virzīto Zatlera kandidatūru par prezidentu.

Nav jābūt īpaši erudītam, lai redzētu, ka puaro ir hūtes apmaksāts pasākums tikai un vienīgi cīņā pret ZRP, kurā abi spēlē galveno lomu. Jādomā, ka arī par labu naudu.
Cita starpā Mārcis Bendiks ir pieminējis maukometru. Man nez kāpēc liekas, ka viņš ir paskatījies spogulī un sev pateicis – tu gan, Mārci, esi viena liela prostitūta.
Bet vēl traģiskāk ir, ka citu mediju žurnālisti (Tomsons, piem.) aicina šos pērkamos indivīdus izteikties par politiķiem, lai gan abi ir vienkārši draņķi kā cilvēki.
Tas, protams, ir mans viedoklis, nevis apgalvojums.

+19
-1
Atbildēt

3

    Valdis Ādamsons > Marija 15.09.2011. 19.25

    Tomsons jau no laika gala nav savā vietā – pats stāsta, ka esot ticīgs kristietis, bet faktiski ir slēpts AAA fans!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Marija 15.09.2011. 19.38

    to FED-2
    Nez kur palikuši Bendika naidpilnie un demagoģiskie komentāri?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Marija 15.09.2011. 19.41

    to stratēģis
    Tam pamuļķim nav pat sava viedokļa. Ko Kļockins liek, to viņš dara, pat neapzinoties, ka par noziedzīgu pavēļu pildīšana arī draud atbildība. Un ne mazā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Life Quality Managem 16.09.2011. 07.20

Protams otra versija ir tā, ka pašam portālam šī tautas šūšanās ir varena bezmaksas reklāma :D Jo kaut kā taču TP ideologam pēc velēsanām maizīte būs jāpelna. Starp citu vakar vakārā reklāmu LNT plitisko debašu pauzē vēl joprojām varēja redzēt.

+2
0
Atbildēt

0

dafri 15.09.2011. 23.10

Sorry, vechi, varat likt minusus cik gribat tachu ar lincha tiesu Latviju tiesiskaku nepadarisim –

Priekšvēlēšanu aģitācija šā likuma izpratnē ir kādas politiskās organizācijas, politisko organizāciju apvienības vai arī kāda deputāta kandidāta reklamēšana masu informācijas līdzekļos vai citādā veidā, ja tā satur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko organizāciju, politisko organizāciju apvienību vai arī deputāta kandidātu.

Vai kads man var pateikt, kadu politisko organizaciju, apvienibu vai deputatu kandidatu puaro.lv reklameja?

0
-3
Atbildēt

3

    dafri > dafri 16.09.2011. 11.43

    Neesmu ne par vienu, bet es uzskatu, ka tiesiskumam ir jabut un precizitatei un konkretibai ari. Ja mes izmantojam dedukciju, tad var saprast, ka puaro.lv stradaja KDS, Tautas Kontroles partiju laba? Un kada starpiba ir starp to, ka medijos zhurnalisti atrgadina par citu individualo politikju izdaribam. Es patiesam neredzu neka slikta taja, ja cilvekiem mazliet uzskatamak lauj redzet, kadi kadri balotejas. BTW – ja pareizi sapratu, tad puaro.lv ir ari aptraipijis LPP/LC.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > dafri 16.09.2011. 07.16

    Ir protams grūti atbildēt kādu tieši,jo vārdā tiek nosaukti tikai slikti politiķi. Taču izmantojot Šerloka Holmsa :) deduktīvo metodi, tas ir atsijājot visas “puaro.lv” reklāmā esošās sliktās partijas, pāri paliek viena labā :) Piemērojot likumu konkrētajam gadījumam ne pēc burta, bet pēc tā jēgas viss ir korekti.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > dafri 16.09.2011. 08.12

    Pirmkārt Bendiks, Liepnieks, Sakss… Šie uzvārdi politiskās polemikas vērotājiem neprasa komentārus.

    Arī antireklāma ir reklāma. Ja netiek nolikti vienlīdz visi kandidējošie politiskie spēki, ir skaidrs, ka šī antireklāma strādā tā labā, kurš paliek “ēnā” vai arī tiek skatīts neitrālā gaismā. Un tas ir viss oligarhu bloks – SC, ŠP un ZZS.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu