Krīze eirozonā: EP deputāti prasa vienotu rīcību • IR.lv

Krīze eirozonā: EP deputāti prasa vienotu rīcību

17

Ekonomikas komisārs: Grieķijas izstāšanās no eirozonas radītu dramatiskas sekas

Eiropas Parlamenta deputāti karstās debatēs par krīzi eirozonā trešdien norādīja, ka nav pazīmju par tās mazināšanos, un pieprasīja vienotu Eiropas rīcību tās risināšanā.

Ekonomiskās pārvaldības normatīvo aktu bāzes pieņemšana būtu liels solis risinājuma virzienā, ziņo Latvijas pārstāvniecība Eiroparlamentā. Vienlaikus EP deputāti brīdinājuši – iedzīvotāji nebūšot tie, uz kuru pleciem gulsies visas krīzes radītās izmaksas.

Grieķijas bankrots vai izstāšanās no eirozonas radītu dramatiskas sekas ne tikai pašai Grieķijai, bet arī Eiropai un pārējai pasaulei, trešdien brīdināja Eiropas Savienības (ES) ekonomikas komisārs Oli Rēns.

“Maksātnespēja vai Grieķijas izstāšanās no eirozonas radītu dramatiskas sociālas, ekonomiskas un politiskas sekas ne tikai Grieķijai, bet arī eirozonas dalībvalstīm, pārējām ES valstīm, kā arī globālajiem partneriem,” uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) sacīja komisārs, raksta LETA.

Tāpēc Rēns mudināja eirozonas valstis bez liekas kavēšanās apstiprināt otro Grieķijas palīdzības programmu, par ko vienošanās tika panākta 21.jūlijā.

“Es nespēju pietiekami uzsvērt nepieciešamību nekavējoties ieviest pieņemtos lēmumus,” norādīja komisārs.

Finanšu tirgos patlaban vērojama strauja lejupslīde saistībā ar bažām par Grieķijas maksātnespēju vai pat izstāšanos no eirozonas.

Vācijas ekonomikas ministrs Filips Reslers šonedēļ izraisīja asas diskusijas, paziņojot, ka Eiropa vairs nevar izslēgt Grieķijas “akurāta defolta” iespēju.

Taču vēlāk kanclere Angela Merkele, cenšoties kliedēt finanšu tirgu bažas par iespējamo Grieķijas bankrotu, paziņoja, ka eirozonas 17 valstīm ir jāturas kopā un ka ir jāizvairās no nekontrolētas maksātnespējas.

 

Komentāri (17)

elvonix 14.09.2011. 19.56

Es arī nesaprotu, ar ko Grieķija ir labāka par Latviju, ka par to tik ļoti jāsatraicas un jāapčubina, vai par Islandi, kura normāli nobankrotēja un aug atkal? Protams, ka finanšu tirgiem tas nav labs scenārijs, taču, ja vašts nespēj saņemties, tavarbūt vajag ļaut kapitālismā iestrādātajam bankrotēšanas procesam notikt? Varbūt arī tad groeķi sāks domāt, ka nodokļi tomēr valstij ir jāmaksā, lai būtu naudiņa kaut tiem pašiem pabalstiem. Un varbūt tā kļūtu par mācību arī citiem eiropiešiem, tostarp arī Latviešiem, ka nekas negarantē to, ka nepietrūs naudas un ka ir jāstrādā ikvienam pie tā, lai valsts attīstītos. Dadzi gribēs pārmest lācītim izdabāšanu aizdevējiem, bet labāk tomer šādi, nekā valsts un cilvēki vispār bez naudas, ieskaotot tos, kas te lācīti grib sūtīt iz Grieķiju.

+11
-2
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > elvonix 14.09.2011. 23.35

    ——
    ‘Visi ir vienlīdzīgi/atbildīgi, taču bankas/baņķieri ir vienlīdzīgāki par visiem citiem ‘ – un tāpēc MAKSĀT par savām darbībām uzņemties netaisās un nevēlas – ‘Roberts Zīle domā, ka, iespējams, tādēļ ziņojumā (Eiropas Parlamenta Finanšu, ekonomikas un sociālās krīzes īpašās komitejas) pietrūkst paša galvenā punkta, kas piebremzētu parādu burbuļa pūšanos, – prasības pēc banku atbildības. Jā, tajā norādīts, ka bankām jāuzņemas atbildība, taču ne vārda nav minēts, ka bankām būtu jācieš zaudējumi. Konkrēti – jānoraksta daļa parādu, ko tās ieguldījušas kreditēšanā un nestabilo valstu vērtspapīru pirkšanā.’
    ‘Vai Eiropu glābs «vairāk Eiropas»?
’
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=321326:vai-eiropu-glbs-lvairk-eiropasr&catid=85:finanses&Itemid=108

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    inesite15 > elvonix 04.01.2012. 10.55

    “Grifs Es arī nesaprotu, ar ko Grieķija ir labāka par Latviju ……. ”
    – Es atkal domāju, ka tā viegli saprotu gan –
    Grieķija ir krietni interesantāka VISAI PASAULEI ( vēsture(NORMĀLĀ,tb), klimats un izvietojums ( kaut prāmis uz Itāliju :) )- atšķirībā no Latvijas … ar savu – Dievs, atpestī! – politpropagandisko, nevienam neinteresanto mūžīgo FALŠvēsturi, pelēko tomēr klimatu … paliek tik vien kā tā topografija………. bet NU AR TĀDIEM ļaužiem “stūresmājā” – grieķi ar visu to savu “labāk nošauties nekā strādāt” pasaulei PA LIELAM tomēr tādi vieglāk sagremojami.- nu, ne paši, bet viņu izdarības
    ………… IZDIENĒT nav iemesls tam, lai tevi ņemtu par pilnu – lai slavētu un mudinātu dienēt vēl cītīgāk, tas jā, bet, lai ņemtu nopietni :PPPPPPPPPPPPPPPP

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 14.09.2011. 22.58

Izskatās, grieķi atkal izbrauks cauri sveikā, un Vācija ar Franciju maksās, jo, taisni šo valstu bankām grieķi parādā vairāk par visu, un maksāt viņi dabūs tik un tā, vai nu grieķiem, vai nu stutēt savas bankas.

+3
0
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 14.09.2011. 17.35

Kas varētu būt “dramatiskās sekas” ? Grieķijai – jā, skaidrs, bet kas citiem ?

+3
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu