Lūsēns: arī kultūrā cieņā Šlesera "astoņkāja princips" • IR.lv

Lūsēns: arī kultūrā cieņā Šlesera “astoņkāja princips”

38
Jānis Lūsēns. Foto: Lauris Vīskne, F64

Viņaprāt, pateicoties šim stilam, kultūrvide Latvijā tiek degradēta

Latvijā kultūrā tāpat kā citās nozarēs cieņā ir līdzekļu pārdale “savējiem”, kas ir nepieņemami un kā dēļ kultūrvide valstī ir degradēta.

Tā sestdien intervijā “Latvijas Avīzē” norāda komponists Jānis Lūsēns, kurš nule nodibinājis savu muzikālo teātri.

“Vienkārši saprotu, ka Latvijā kultūrā tāpat kā citās nozarēs cieņā ir Šleseram savulaik pārmestais “astoņkāja princips” – draugu un radu būšana pie lielās valsts siles. Es to nekādi nevaru pieņemt. Pateicoties šim stilam, kultūrvide Latvijā tiek degradēta. Pazūd jēga un sapratne, kas ir kultūra un kam mums tā vajadzīga. Un kāpēc galu galā nodokļu maksātājs par to maksā? Nu sakiet, piemēram, kāpēc Krāslavas pensionārei ir jāmaksā nodoklis, no kura daļa aiziet Operas uzturēšanai?” neizpratni paudis komponists.

Viņš arī uzskata, ka Latvijā repertuāra teātros visa darbība pakļauta tam, lai noslogotu štatu, taču krīzes apstākļos būtu jāmaina domāšana, raksta BNS.

“Visi mūsu projekti ir notikuši sadarbībā ar apvienību “Ars nova” – diemžēl bez Kultūrkapitāla fonda vai jebkāda cita valsts atbalsta. Tas ir brīnums, ka krīzes apstākļos viens cilvēks – producente Anda Zadovska – spēj veidot dekorācijas un kostīmus bez naudas un sapulcēt kopīgiem mēģinājumiem aktierus no trim teātriem. Latvijā tā dēvētajos repertuāra teātros visa darbība pakļauta, lai noslogotu štatu. Manā uztverē ideālais variants ir mainīga trupa. Ja neviens nav štatā, nav jādomā, kā tikt vaļā no netalantīga vai strādāt negriboša skatuves mākslinieka,” skaidro komponists.

Viņaprāt, “krīzes apstākļos būtu jāpamaina domāšana. Šobrīd dotācijas kultūrai patiesībā ir leiputrija, kam tā īsti uzmanību neviens nav pievērsis”.

“Mums patiesībā ir ļoti daudz radošu resursu, ko neprotam izmantot. Krīzes laikā uz daudzām lietām vajadzētu paskatīties radikāli citādi. Tas varbūt atkal skanēs naivi, bet man ir ļoti svarīgi, lai pēc iespējas vairāk cilvēku nāktu uz izrādēm un koncertiem. Tieši kultūras pieejamība ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki paliek mazajā Latvijā un nebrauc prom,” saka Lūsēns.

 

Komentāri (38)

austrisv 27.08.2011. 14.09

Lūsēnam var piekrist, lai gan, manuprāt, joprojām dzīvojam sociālismā, vismaz kultūras jomā. Valsts uztur tās pašas kultūras iestādes, kuras finansēja agrāk un tāpēc jaunievedumiem vienkārši nepietiek līdzekļu, jo nemaksājam nodokļus.
Tad viss vecais būtu jānojauc un jāuzbūvē jaunais, bet kurš gan ļaus nojaukt veco??? Vai tie simtiem aktieru, kuri cīnās par izdzīvošanu, un ak, vai, nu nav viņos ne tāda aktiermāksla , ne attieksme, kā tas bija vecajos aktieros: gribas visu ātri un pa vieglo nepiepūloties.
Manuprāt, kultūrai kapitālismā nebūt nav viegli, ja tā nav masu kultūra(kino, šovi, slvenību koncerti). Labi jau, ka vēl mums ir Dziesmu svētki, gan pieaugušo, gan skolu jaunatnes, ne tā kā pie urlām.

+8
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > austrisv 27.08.2011. 16.58

    —–
    Kādā ‘kapitālismā’? Vai maz cien. dāmām un god. kungiem ir kāda apjēga par pašreiz pastāvošo sistēmu – par notiekošajiem procesiem Rietumvalstīs?
    Tas ”astoņkāja princips”, tā metode ”paņēma un uzmeta”, kā arī prastā ”čakarēšana” (sk. DSK case) vai oligarhija – šīs globalizācijas laika reālijas jau nesaprast, ja vienu Ā.Smita,M.Vēbera, K.Popera vai citu izslavēto 17ā – 20.gs. kapitālisma un demokrātijas pazinēju darbus pārlasīsiet. Ar gluži jaunām, vēl maz izpētītām parādībām sastopamies – sekas (degradācija) redzam, bet cēloņus – neapjēdzam. Laiks domāt?!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

dro 28.08.2011. 15.54

buen-a. Mēs tak esam krievi.
_________________________
Aizbrauc uz Maskavu un pastaigā, kad satumst. Tur tev ātri apgaismos, kas īsti esi:))

+7
0
Atbildēt

2

    Liene > dro 28.08.2011. 19.40

    Jau pastaigāju un ne reizi vien.

    Jūs esat tik primitīvi un provinciāli. Jūs. Daudzi latvieši.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > dro 31.08.2011. 09.34

    …Jūs esat tik primitīvi un provinciāli. Jūs. Daudzi latvieši. …
    …Protams, latviešiem ir arī savi civilizētie nili muižnieki, bet tie tiek lamāti un nīsti…

    Paklau ģeržimorda-liekrievu šovik, kā Tavas frāzes tulkojamas? Tā ir Ādolfa cienīga retorika, DP būtu ko paanalizēt, vismaz daļu Tavu tekstu IR’s varēja izravēt, bet saprotu runas brīvība.
    Tu pat necieni Nilu Muižnieku (raksti ar mazo burtu vārdu uzvārdu), kas mēģina ar tādiem atkritumiem( savādāk par šādu attieksmi pret savu valsti un tautu,kas devusi Tev pajumti un iespējas ,nevar Tevi dēvēt) atrast vidusceļu. Pat par viņu Tu augsprātīgi nosvepsti …civilizētie…(mežonis ko lielkrievu tauta apgaismojusi)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 28.08.2011. 15.34

Lasot viena no zemākiem organismiem, cilvēces atkrituma, buen-a, gudrības, iespaids tāds, ka krupis vicina neesošus spārnus un gatavojas pacelties gaisā.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu