No kolonijām neatkarīga impērija • IR.lv

No kolonijām neatkarīga impērija

6

Krievijā joprojām bieži izskan nožēla par «zaudēto» Ukrainu, Gruziju, Latviju, dažkārt pat Austrumvāciju un Poliju. 

Nikolajs Pikuns dzīvo Tveras apgabala Misļatinas sādžā un ir mans kaimiņš. Viens no nedaudzajiem sādžas iedzīvotājiem, kas tur mīt pastāvīgi. Pārējās mājas pieder maskaviešiem vai 50 km attālās Tveras iedzīvotājiem. Vairāk par citiem Nikolajam netīk tieši Mihails Gorbačovs. «Agrāk mums te bija sovhozs, kūts ar trim simtiem govju,» viņš teic. «Gorbatijs visu izpostīja…» Par Gorbatiju (Kupraini) Nikolajs sauc PSRS pirmo un pēdējo prezidentu. Un tieši ar viņu saista visas pēdējo 20 gadu smagākās problēmas. 

Lauki ap sādžu ir aizlaisti. Arkls tos nav skāris sen. Kopš 90.gadu sākuma, kad sovhozu pārveidoja par akciju sabiedrību, lauksaimnieciskā ražošana Misļatinā beigusies. 

Savu septiņu hektāru zemes paju Nikolajs turēja līdz pēdējam un pārdeva par 73 tūkstošiem rubļu (aptuveni 1400 latu). Zemi uzpirka bijušais sovhoza direktors, lai vēlāk pārdotu Maskavas firmām kotedžu būvei. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu