VVF: mēs sēžam uz naža asmens • IR.lv

VVF: mēs sēžam uz naža asmens

37
Foto:Raitis Plauks,F64

Eksprezidente vīlusies, ka Damokla zobens nav kritis, stipendiātu lieta nav nonākusi tiesā

Politiskā kultūra Latvijā šobrīd ir trauslā periodā – panākt būtisku uzlabojumu dažu mēnešu laikā nebūs iespējams un pēc vēlēšanām var sekot liela vilšanās, intervijā Latvijas Radio piektdien komentēja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga. “Mēs sēžam uz naža asmens,” sacīja eksprezidente, tomēr atturējās prognozēt, kas notiks vilšanās gadījumā: “Nu tad jāredz, kā reaģēs tauta.” Uz precizējošu jautājumu, vai Vīķe – Freiberga bažījas par sociāliem nemieriem, viņa par draudīgāku atzina emigrācijas turpināšanos.

Intervējamā uzsvēra, ka viņai pašai “zināmu vilšanos” rada Latvijas tiesībsargu nespēja vairāku gadu laikā savākt pietiekamus pierādījumus, lai aizdomas par atsevišķu cilvēku ietekmi Latvijas politikā novestu līdz tiesai. “Tas mani biedē Latvijas situācijā, ka parādās informācija, ko “visi zina” (..), bet nav pierādījumu un notiesājošu spriedumu,” tā eksprezidente komentēja faktu, ka nav atrisinājuma tā saukto Lemberga stipendiātu lietā.

Pirms četriem gadiem Vaira Vīķe Freiberga, balstoties uz viņas rīcībā esošo informāciju par tiesībsargu savāktiem faktiem, atvadu runā Saeimā teica, ka virs politiķu galvām mata galā karājas Damokla zobens, un tiesiskā valstī agri vai vēlu tam būs jākrīt. Piektdien viņa mediju pārstāvjiem atzina, ka zobens joprojām nav kritis, jo “acīmredzot tas mats ir visai noturīgs”. Toties prezidente uzteica KNAB un citus tiesībsargus, ka aizvadītajos gados ir izdevies notiesāt korumpētus tiesnešus un prokurorus.

Vaira Vīķe – Freiberga kategoriski atteicās vērtēt prezidenta Valda Zatlera darbību, jo tas no viņas puses “būtu augstprātīgi”. Vienlaikus viņa atzina, ka prezidenta iesaistīšanās politiskajā procesā pēc pilnvaru beigām “nav normāls modelis” – parasti valstīs ar ilgstošu demokrātiju tā nenotiek, bet pie mums joprojām jātiek galā ar postpadomju situāciju, kuras sastāvdaļa ir arī prakse par prezidentiem ievēlēt cilvēkus bez poltiskas bagāžas, kā viņa pati un Zatlers. Eksprezidentes vērtējumā “unikums” esot arī tas, ka jaunais prezidents Andris Bērziņš kandidēja uz 10.Saeimu ZZS sarakstā, bet partijā neiestājās. 

Eksprezidente jutīgi reaģēja uz jautājumu, kurai no sfērām Andrim Bērziņam būs jāvelta vairāk uzmanības – ārpolitikai kā pašas Vīķes – Freibergas gadījumā, vai iekšpolitikai kā Zatleram. Eksprezidente sacīja, ka noraida pārmetumus par nepietiekamu darbu Latvijā: “iekšpolitikā esmu tik pat daudz darījusi [kā Zatlers], un vēl vairāk ārpolitikā”.

Vaira – Vīķe Freiberga arī sacīja, ka pēc prezidentūras beigām nebauda rimtu pensionāra atpūtu un dzīves temps nebūt nav krities, jo viņa aktīvi piedalās dažādos starptautiskās politikas pasākumos un turpināšot kalpot Latvijas interesēm “līdz pēdējam elpas vilcienam”. Kā jaunāko piemēru eksprezidente minēja pagājušajā nedēļā no Eiropas Komisijas viceprezidentes saņemtu uzaicinājumu kļūt par vadītāju komisijai, kas izvērtēs preses brīvības situāciju Eiropā un sniegs savus priekšlikumus tās stiprināšanai.

Komentāri (37)

buchamona 08.07.2011. 23.43

…Tas mani biedē Latvijas situācijā, ka parādās informācija, ko “visi zina” (..), bet nav pierādījumu un notiesājošu spriedumu,” +++ visu cieņu VVF, kā eks- prezidentei, bet jautājums, kā pilsonei – kādēļ pilsone Freiberga nav vēl liecinājusi prokuratūrā par noziedzīgiem faktiem par kuriem viņa tik daudz runā jau daudzus gadus? Zatlers kā praktiķis atlaida Saeimu :)

+18
-3
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > buchamona 08.07.2011. 23.55

    ——-
    Droši vien tāpēc, ka ”visi zina” (sk.raksta tekstā)par tiem noziedzīgajiem faktiem. ”Valsts nozagšana” jau notika atklāti, visu acu priekšā – , taču kā ar Damokla zobenu nocirst ”vainīgās” galvas? Privatizācija tak’ bija arī likumīgs pasākums – un, ja tagad sāks cirst, tad var beigties kā Lielajā Franču revolūcijā, kad galvenajam cirtējam Robespjēram arī galvu nocirta.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Aleksejs Dimitrovs > buchamona 09.07.2011. 10.32

    Tas tiesa, pa šiem gadiem visvairāk citusi tieslietu sistēma, kur ar grūtupu palīdzību tika radīts padomju un rietumu sistēmas krustojums, paņemot to sliktāko no abām un rezultāts ir pilnīga sistēmas mazspēja. Kopš Baltijas bankas gadījuma jau padsmit gadi pagājuši, bet tiesāšanas procesā viss pa vecam: maksimāli novilcināt.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > buchamona 09.07.2011. 08.30

    zanE. Lielisks piemērs teikumam par mūsu advokātiem ir vakar LNT “Mana balss” nejausi dzirdētais sižets par to kā namu pārvalde pēc kādas ietekmīgas personas pasūtījuma centās izlikt no dzīvokļa kādu ģimeni. Es to tālāk nekomentēšu, bet arī mēs kuri dzīvojam sociālajā mājā māja katru mēnesi sastopamies ar līdzīgām nelietībām. Tā tiek katru mēnesi arvien vairāk no mums iekasēts, kaut dzīves apstākļi šeit ir zem katras kritikas. Rīgas dome vispār nereaģē uz vēstulēm, vai arī viltīgi atrakstās. Kā lai mīl un ciena tādu valsti kura pašos pamatos sastāv no blēžiem un zagļiem visos līmeņos? Tas viss balstās uz nelietīgiem juristiem kurus ir “sacepuši” mūsu pašu profesori un citi mēsli universitātē. Viņiem ir iemācīts viss nepieciešamais lai piečakarētu jebkuru cilvēku, tikai nav iemācīts jēdziens “gods”.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 09.07.2011. 01.28

    …diemžēl, visa sāls slēpjas radītajos likumos, kur savu roku ir pielicis Grūtups ar komandu…žēl, ka visi gudrie, labie un godīgie advokāti ir tikai amerikāņu filmās….ka visi gudrie un erudītie izmeklētāji ir tikai amerikāņu filmās, bet…Latvijā visi “gudrie, labie, godīgie un erudītie” strādā tikai bandītu labā…

    +16
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 08.07.2011. 22.15

Par VVF runājot, man liekas fantastiski kā viņa ir izslīdējusi no visa notikušā Latvijā pēdējos gados un tik pa reizei, kādas savas raizes izklāsta….Neviens vairs neatceras, ka tieši viņa nominēja Kalvīti, neiejaucās tās valdības neprātā, lobēja likumprojektu par deputātu valodas zināšanām, kas mūsdienās Saeimā ļauj sēdēt tādam Kravcovam. Kalvītis savu politsko sodu ir saņēmis un vairs nekad nekāps uz skatuves, Šleseram un Šķēlem ir līdzīgi, bet kāpēc savu politisko sodu nav saņēmuši kas ar viņiem līdzdarbojās tajos laikos ?!
Daudzi nesaprot, ka pašreizējie sociālpolitekonomiskie ”mēsli” ir brieduši ilgi, ilgi un Kalvīša valdība ir bijis periods, kad nobriedušas odziņas, bet ziediņi ir bijuši jau kādu laiku pirms tam !

+17
-5
Atbildēt

5

    mary75 > lebronj2356 08.07.2011. 23.22

    Ja neesi aizmirsis – mēs patiešām esam ES un NATO, un, lai tur iestātos, mums patiešām bija jāizpilda dažas prasības, arī attiecībā uz valodu, liberalizējot savus likumus atbilstoši ES prasībām.
    Bez tam tas, ka Kravcevs tik slikti pārzina to valodu, tas, saprotams, nepatīkami, bet, goda vārds, nesaprotu, kā tas apdraud latviešu intereses.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    Sanšains > lebronj2356 08.07.2011. 23.09

    Tā nu man šoreiz sanāk “uzklupt” “Ir” rakstoņiem pa otram lāgam – bet gribu tomēr uzsvērt, ka arī Ozoliņš atbalstīja to likumprojektu, kas tagad Kravcovam ļauj atrasties Saeimā.

    Ne Freiberga, ne Ozoliņš tomēr pilnīgi nemaz mani:) nespēja pārliecināt, kas tas savulaik tā esot bijis vajadzīgs mūsu “draugu (!!) iekš NATO” spiediena dēļ.

    Katrā ziņā Freiberga ne mirkli PAT NECENTĀS IZLIKTIES, ka apsver spiest pretī, t.i., aizstāvēt latviešu intereses. Protams, arī Ozoliņam “latviešu intereses” ir vien nesaprotams, un tāpēc kaitinošs svešvārds.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Sanšains > lebronj2356 09.07.2011. 00.07

    goda vārds, nesaprotu, kā tas apdraud latviešu intereses
    ============================
    Esence.:)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 11.07.2011. 19.31

    Nasing, neesmu dzirdējis NEVIENU VVF kritikas kripatiņu tā laika Kalvīša valdības neprātam, tas vien kaut ko nozīmē. Ja nepatiktu Kalvītis, tad vienmēr būtu iespēja nominēt ko citu – TP tajā laikā bija mazāk mandātu nekā V un SC katrai atsevišķi ņemtai šajā Saeimā ! VVF uzspēlētais personības kults par neko labu šī kulta piekritējos neliecina, gluži tāpat kā šībrīža Zatlereiforija…tādas lietas parasti piemīt spriest nespējīgiem un idejas kopumu nejūtošiem ļautiņiem ! Starp citu tieši šis pats kulta trulums ir iemesls Lemberga lielajai popularitātei tautā !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > lebronj2356 09.07.2011. 13.14

    @Krix
    Atgādināšu, ka prezidents neizvēlas premjeru. Premjeru izvēlas koalīcija. Tā ir viena no muļķīgajām procedūrām, kur prezidents formāli veic noteiktas darbības, bet nekādi neietekmē pašu procesa gaitu. Pārmest VVF, ka tā nominēja Kalvīti, ir muļķīgi!
    Un arī pārmest VVF par citu valstu prakses ieviešanu Latvijā arī ir nedaudz divkosīgi, ja mēs tagad tik ļoti cīnamies, lai valdība paskatās uz labajiem piemēriem apkārt un nekavējoties tos ievieš “copy+paste”.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

mxblack 09.07.2011. 12.13

Man manā mūža ir nācies sastapties ar visu rangu juristiem un es ar pilnu pārliecību varu pateikt ka starp viņiem nesatiku nevienu godīgu cilvēku. Viņiem neeksistēja jēdziens “gods”, tie visi tika pirkti kā prostitūtas, gan tiesneši, gan prokuratūras un policijas izmeklētāji, gan mani aizstāvošais advokāts savulaik. Tāpēc jau šeit var pastāvēt visa tā zagļu un neliešu mafija, ka aiz viņiem stāv šo grūtupu skolnieki, kuri perfekti ir apguvuši grūtupu izstrādātos likumus, kuri nemaz nav likumi, bet līdzeklis valsts izlaupīšanai. Šī ir valsts bez likumiem un ar juristu-neliešu bandu pie varas. TĀ NAV TIESISKA VALSTS TĀS IEDZĪVOTĀJIEM, BET ZAGĻU PARADĪZE. To mēs izjūtam katru dienu ik uz soļa gan veikalā, gan valsts iestādē, gan pie darba devēja darbā. Kā lai es mīlu šādu mēslu bedri? Vai tādu to gribējam stāvot Baltijas Ceļā vai uz barikādēm? Paldies visai tai grūtupu varzai par šo veidojumu, kurā viņi jūtas lieliski, jo var zagt un raust cik un kā grib.

+13
-3
Atbildēt

1

    Valdis Ādamsons > mxblack 09.07.2011. 14.40

    Opi!
    Jums šajā jautājumā ir ABSOLŪTA taisnība ar izņēmumu. Tas ir, vismaz man zināmos divos gadījumos, Rīgas apgabaltiesā, kur “apsūdzētājam” tiesas sēdes sākumā pateica: mēs padziļināti esam iepazinušies ar Jūsu “lietu” un taisnība uzvarēja ar jautājumu “apsūdzības” uzturētājam:”Kāpēc jūs ierosiniet lietu, kurai nav seku?”

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu