Vecmeistaram Vilim Ozolam personālizstāde • IR.lv

Vecmeistaram Vilim Ozolam personālizstāde

28

Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē skatāma latviešu  gleznotāja Viļa Ozola personālizstāde

28.jūlijā Latvijas Nacionālajā muzejā atklāta latviešu vecmeistara Viļa Ozola (1929) personālizstāde. Izstādes kuratore Ilze Putniņa, Vili Ozolu raksturo kā gleznieciskās harmonijas meklētāju, savrupu personību latviešu 20. gadsimta otrās puses mākslā. Izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (K.Valdemāra ielā 10a)  pirmo reizi vienkopus redzami mākslinieka darbi, kas tapuši no 1960. līdz 2010. gadam.

Vilis Ozols ienāca latviešu mākslā 20. gadsimta 60. gados kā viens no skarbā stila gleznotājiem, izstādes anotācijā raksta Ilze Putniņa. Figurālajās kompozīcijās pievērsās sev tuvajam lauku dzīves attēlojumam – tajās redzams cilvēks, darbs, daba.

20. gadsimta 70. gados figurālās kompozīcijas nomainīja intīmais klusās dabas žanrs. Mākslinieks iet savu iekšējo ceļu, veidojot tonāli tuvu priekšmetu šahveida kompozīcijas, kuru uzbūvē un stilizācijā jūtama franču kubisma ietekme. Vilis Ozols glezno klasiskus un vienkāršus ikdienas priekšmetus – māla krūzes, skaņu plates, maizes klaipus – to kopsakarībās meklējot līdzsvaru, kārtību un stabilitāti. 

Viļa Ozola darbu emocionālās izteiksmes līdzekļi ir kolorīts, silta, klusināta krāsu gamma, tonāli tuvu krāstoņu nianses, matēta fakturētās virsmas patina.  Mākslinieks atzinis, ka, „strādājot pie klusajām dabām, var iemācīties saprast, kas ir glezniecība”.

Gleznotāja darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumā, Krievijas Kultūras ministrijas un Krievijas Mākslas fonda īpašumā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Vagneres galerijā Minhenē, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

 

Komentāri (28)

Kārlis 30.07.2011. 10.32

Kā tad tomēr ir: meisters vai meistars? Manuprāt, virsrakstam jābūt šādam: Vecmeistaram Vilim Ozolam personālizstāde. Kļūda atkārtojas arī pirmajā rinkopā, tāpēc jādomā, ka tā nav nejauša pārrakstīšanās kļūda

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu