ZRP biedri: pārmaiņas ir iespējamas • IR.lv

ZRP biedri: pārmaiņas ir iespējamas

26
Pasākuma "Nāc līdzās!" rīkotāja Sarma Freiberga ZRP dibināšanā. Foto: Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Par Zatlera Reformu partijas priekšsēdi kļūst eksprezidents Valdis Zatlers

“Mēs vairs nevaram nostāvēt malā, mums ir jāiet un jādara”, “Es ticu, ka šīs pārmaiņas ir iespējamas, ” “Mēs neesam 20 gados spējuši izveidot tādu valsts pārvaldi, kas būtu efektīva, godīga, ko mēs spētu pieņemt par savu, tas ir galīgi garām, to tā nevar atstāt,” – ar šādiem un citiem vārdiem savas uzrunas sestdien Zatlera Reformu partijas (ZRP) dibināšanas sapulcē sāka partijas biedri – kultūras darbiniece Sarma Freiberga, trīs bērnu tēvs Jānis Ozoliņš un uzņēmējs Edmunds Sprūdžs.

Viņi un vairāk nekā 290 citi – pārsvarā gados jauni, plašākai sabiedrībai nezināmi cilvēki sestdien pēcpusdienā pulcējās Rīgā, “Sapņu fabrikā”, lai kopīgi dibinātu ZRP. Kā novēroja Ir.lv, dibinātāju vidū manāmi arī savulaik citās partijās bijuši biedri vai to atbalstītāji.

Par Reformu partijas vadītāju kopsapulcē sestdien ievēlēja eksprezidentu Valdi Zatleru, kurš bija vienīgais izvirzītais kandidāts uz šo amatu. Par Zatleru nobalsoja 251 biedrs, divi bija pret, bet trīs balsošanas zīmes bija bojātas.

“Es esmu starp tiem, kas dibināja “Jauno laiku”. Neesmu vīlies šajos cilvēkos, bet esmu vīlies cilvēkos kā politiķos. Ir svarīgi tiem cilvēkiem, kas līdz šim veidojuši politisko vidi un kultūru, apzināties, ka ar balsojumiem uz augšu vai leju ar īkšķi bieži vien nepietiek, ” Ir.lv teica uzņēmējs Andris Kreislers, kas pieļauj iespēju startēt ārkārtas vēlēšanās un tādā gadījumā nejauktu robežas starp politiku un uzņēmējdarbību, kas, viņaprāt, šobrīd vērojama Saeimā.

Sapulcē bija manāmi arī citi visdažādākā spektra pārstāvji, to vidū mūziķis Valters Frīdenbergs un politologs Viktors Makarovs, žurnālists Artūrs Vaiders, kā arī dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvji. Uz dibināšanas sapulci tika aicināti partijas izveides kodola atlasīti aptuveni 250 cilvēki, ieradās 293. turklāt reģistrācijas process nenoritēja tik raiti, kā iecerēts – sapulces atklāšana tika atlikta par divām stundām.

ZRP dibināšanas sapulce tika atklāta ar himnu un klusuma brīdi, pieminot Norvēģijas terorakta upurus. Bijušā prezidenta Valda Zatlera uzruna sapulces dalībniekiem bija īsa. Tajā Zatlers uzsvēra – klātesošo skaits apliecina, ka pārmaiņu idejām ir atbalsts. “Šodien ir sākums mūsu pārmaiņām, jūs esat savā veidā pārmaiņu vēstneši un izpildītāji, ” pauda Zatlers.

ZRP dibināšanas sapulcē sestdien tika pieņemta ZRP programma. ZRP būšot “centriska reformu partija”, kura centīsies nepieļaut etnisko dalījumu, bet strādās ar mērķi “ieviest līdzsvaru valsts attīstībā”.

“Latvijā vērojama ekonomiskās struktūras, teritoriālās attīstības, demogrāfisko procesu un sociālās aizsardzības sistēmas nelīdzsvarotība. Politisko lēmumu pieņemšanā īpaša ietekme līdz šim bijusi šaurām interešu grupām vai pat atsevišķiem cilvēkiem, kurpretī pilsoņu tiesībām ir veidotas barjeras. Ar tiešās demokrātijas rīkiem tiks atcelta atsevišķu personu spēja ietekmēt politisku lēmumu pieņemšanu savās savtīgajās interesēs, ” sola ZRP biedri.

Tāpat ZRP uzsver, ka partijas atšķirība no citiem “centriskiem” politiskajiem spēkiem būšot tā, ka “ZRP uzsvars ir uz nākotni, vidēja un ilgtermiņa perspektīvu un rīcībpolitikas pieskaņojumu attīstības stadijai”. Partijas galvenie reformu virzieni būs veselīgas, reģionāli konkurētspējīgas ekonomikas struktūras izveide, demogrāfijas līdzsvara un sociālās sistēmas ilgtspējas atjaunošana, augstvērtīga izglītības un veselības sistēmas piedāvājuma radīšana, pragmatiskas, izmaksu ziņā efektīvas publiskās pārvaldes izveide, kā arī pilsoņiem atbildīgas un uzticamas politisko lēmumu pieņemšanas sistēmas izveide.

ZRP valdē tika ievēlēts bijušais Saeimas deputāts Klāvs Olšteins, portāla “Satori” vadītājs Reinis Tukišs, “Hansaworld Latvia” īpašnieks un vadītājs Edmunds Sprūdžs, “SEB bankas” darbinieks Jānis Ozoliņš, Valsts prezidenta likumdošanas padomniece Sandra Sondore-Kukule, politologs Viktors Makarovs, jurists Rihards Kozlovskis, nodokļu konsultants Ainis Dābols, “Nāc līdzās” pārstāve Sarma Freiberga un Vita Tirzmale, informēja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Jaundibinātās Zatlera Reformu partijas biedra nauda būs viens, divi vai pieci lati. Šādu lēmumu sestdien atbalstīja kopsapulces dalībnieki. ZRP biedrs Pāvils Jurjāns uzsvēra, ka partijas mērķis ir būt neatkarīgiem no lielajiem ziedotājiem, tādēļ biedra nauda ir svarīgs ieguldījums partijas darbībā.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu