Valsts valodas inspektors: Ne kirilica, ne angļu valoda • IR.lv

Valsts valodas inspektors: Ne kirilica, ne angļu valoda

34
Zvaigžņu skice.
Vita Bērziņa

“Jaunā viļņa” zvaigžņu uzraksti esot valodu jūklis 

Valsts valodas centra (VVC) inspektori, kas piektdien apmeklēja Jūrmalu, lai iepazītos ar situāciju Zvaigžņu laukuma un Slavas alejas projektos, konstatējuši, ka uzraksti uz plāksnēm esot nesaprotami – tie nav ne latviešu, ne angļu, ne krievu valodā.

To Ir.lv teica valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis. „Tas izskatās pēc kirilicas, bet uzrakstīts angliski. Taču tā nav pat angļu valoda.”

VVC domei ieteicis pirms bronzas zvaigžņu uzstādīšanas pārliecināties arī par latviešu valodas esamību uz plāksnēm.

Latviešu valodai ir jābūt vismaz pusei no satura, norāda Kursītis. Viņš arī teica – tikmēr, kamēr zvaigznes vēl nav izvietotas publiskā vietā, nekādi likumi nav pārkāpti un sodus piespriest nevar. Ja uzraksti uz zvaigznēm neatbildīs Valsts valodas likuma normām, varēs lemt par likumpārkāpumu un vainīgos sodīt.

Kursītis skaidroja, ka laukumā plānots novietot 13 piecstaru zvaigznes, kas ir apmēram kvadrātmetru lielas. Uz tām latīņu burtiem būs iegravēts “Jaunā viļņa” logo, kā arī norādīta informācija ar katra gada pirmo trīs vietu laureātiem. Uz katras zvaigznes vidēji ir divsimt vārdu angļu valodā. Žūrijas līdzpriekšsēdētājiem Raimondam Paulam un Igoram Krutojam paredzēta katram sava, atsevišķa zvaigzne, uz kuras teksta būs krietni mazāk.

Jau rakstīts, ka latviešu komponista vārdu uz zvaigznes plānots norādīt tā, kā to izrunā krieviski – “Raimond Pauls”.

Gatis Truksnis, Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektors, teica, ka Zvaigžņu laukums tiks atklāts jau nākamnedēļ konkursa „Jaunais vilnis” laikā. Visas izmaksas segšot pasākuma organizatori, no jūrmalnieku budžeta tam nekādas naudas netiks piešķirtas.

Truksnis uzsvēra, ka Valodas likums ir jāievēro, bet dome nelemjot par zvaigžņu dizainu vai uz tām rakstīto, tāpēc ar pretenzijām nāksies vērsties pie zvaigžņu īpašniekiem – “Jaunā viļņa” organizatoriem.

Jūrmalas domes izpilddirektors arī skaidroja, ka Slavas aleja un Zvaigžņu laukums ir divas dažādas vietas. Par Zvaigžņu laukumu, kurā būs bronzas piecstaru zvaigznes ar “Jaunā viļņa” laureātu nosaukumiem, ir atbildīgi “Jaunā viļņa” organizatori.

Par Slavas aleju, kas godinās slavenus jūrmalniekus un cilvēkus, kas veicinājuši pilsētas attīstību un atpazīstamību, atbildīga būšot dome. Izdevumi par aleju vēl nav zināmi un arī laiks, kad tā tiks izveidota, nav skaidri noteikts.

Tas notikšot lēnām un pakāpeniski, jo vēl nav izstrādāts nolikums un pilsētniekiem ir jābalso par sev tīkamajiem cilvēkiem, kuru vārdi varētu atrasties uz Slavas alejas goda plāksnēm. Atšķirībā no Zvaigžņu laukuma Slavas alejas plāksnes būšot auseklīšu formā.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu