Reitingu līderi - SC un ZRP • IR.lv

Reitingu līderi – SC un ZRP

22
Indra Sprance

Pēdējo mēnešu laikā dramatiski kritusies “Vienotības” un ZZS popularitāte

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu jūlijā, tad tajās par uzvaru cīnītos jaundibinātā “Zatlera reformu partija” (ZRP) un “Saskaņas centrs” (SC), kas šobrīd ar niecīgu balsu pārsvaru apsteidz ZRP. Savukārt pēdējo mēnešu laikā būtisku popularitātes kritumu piedzīvojušas koalīcijas partijas – apvienība “Vienotība” un Zaļo un Zemnieku savienība, liecina pēc ziņu aģentūras BNS pasūtījuma veiktā “Latvijas faktu” aptauja.

Saskaņā ar aptauju, jūlijā visaugstākie reitingi bijuši SC un ZRP – par šiem politiskajiem spēkiem savas balsis gatavi atdot 17,5% vēlētāju, tiesa, SC nedaudz – par 0,009 procentpunktiem apsteidz Zatlera partiju.

Salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, SC reitingi nedaudz kritušies. Maijā par šo politisko spēku savas balsis bija gatavi atdot 18,5% vēlētāju, jūnijā – 18,1%, bet jūlijā 17, 5%.

Par atbalstu ZRP iedzīvotāji aptaujāti pirmoreiz, tāpēc nav datu par iepriekšējiem mēnešiem. Jūlijā šim politiskajam spēkam savu atbalstu sola 17,5% aptaujāto.

Saskaņā ar aptauju vislielāko kritumu piedzīvojušas koalīcijas partijas. Par “Vienotību” jūlijā savas balsis ir gatavi atdot 8,7% vēlētāju, jūnijā viņu bija 14,7%, bet maijā – 11,7%.

Par ZZS jūlijā savas balsis gatavi atdot 8,1% aptaujāto, jūnijā viņu bija 10,5%, bet maijā – 15,1%.

Noslēdzoties parakstu vākšanai par valsts valodu skolās, sarukusi arī Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK popularitāte. Jūlijā par šo politisko spēku savas balsis gatavi atdod 6,3%, savukārt jūnijā atbalstu šim politiskajam spēkam solīja 8,8%. Maijā par VL-TB/LNNK balsot solīja 5,4% aptaujāto.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem neviens cits politiskais spēks Saeimā nebūtu pārstāvēts, ja vēlēšanas notiktu jūlijā. Pirmie “aiz svītras” ir apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL), par kuru jūlijā savas balsis gatavi atdot 2% aptaujāto vēlētāju, jūnijā atbalstu šim politiskajam spēkam solīja 2,8%, bet maijā 2,2% aptaujāto.

Par deputāta Aināra Šlesera vadīto LPP/LC jūlijā savas balsis gatavi atdot 1,7% aptaujāto, jūnijā atbalstu partijai solīja 0,8%, bet maijā – 2,5% aptaujāto.

Par “Pēdējo partiju” jūlijā gatavi balsot 0,9%, jūnijā atbalstu šai partijai solīja 1,2%, bet maijā – 0,9% aptaujāto.

Par Tautas partiju, kas jūlijā nobalsoja par likvidēšanos, šomēnes savas balsis vēlēšanās būtu bijuši gatavi atdot 0,5% vēlētāju, jūnijā viņu skaits bija 1%, bet maijā – 1,3%.

Saskaņā ar aptauju šobrīd 21% aptaujāto nav izlēmuši vai nezina, par ko balsot. Jūnijā šādu atbildi snieguši 24, 1% aptaujāto, bet maijā – 23%. Jūlijā vēlēšanās nepiedalītos 13,5% aptaujāto, kas ir nedaudz mazāk, nekā iepriekšējos mēnešos.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu