Valodas inspekcija pārbaudīs “Jaunā viļņa” Slavas aleju • IR.lv

Valodas inspekcija pārbaudīs “Jaunā viļņa” Slavas aleju

31
Konkursa "Jaunais vilnis" ģenerāldirektors Aleksandrs Rumjancevs veido festivāla bareljefu. Foto: Edijs Pālens, LETA
Vita Bērziņa

Jānis Stībelis: Slavas aleja – slikts joks?

Valsts valodas centra (VVC) inspektori uz Jūrmalu dosies jau piektdien, lai iepazītos ar situāciju jaunveidojamā Slavas alejā, Ir.lv teica valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis.

Ja tiks konstatēti Valsts valodas likuma pārkāpumi Slavas alejā izvietojamās plāksnēs, vainīgie tiks sodīti un plāksnes būs jānoņem vai jāmaina to izskats, teica Kursītis. Viņš arī norādīja, ka vismaz pusei teksta uz plāksnēm jābūt valsts valodā.

Ceturtdien Jūrmalas dome pieņēma pozitīvu lēmumu, un Jūrmalā tiks izbūvēta gan Slavas aleja, gan „Jaunā viļņa” laukums, kurā godinās cilvēkus par ieguldījumu pilsētas un Dzintaru koncertzāles attīstībā un atpazīstamībā.

Ir.lv jau rakstīja, ka Slavas alejas bronzas piecstaru zvaigznes izgatavotas Krievijā, tajās ietverts teksts angļu valodā par “Jauno vilni” un tā slavenībām, piemēram, komponists Raimonds Pauls nodēvēts par “Raimond Pauls”.

Izmaksas par Slavas alejas projektu nav zināmas, bet nolikumu plānots izstrādāt pāris nedēļu laikā. „Jaunā viļņa” laukuma izmaksas segšot pasākuma organizatori, kuri savas darbības saskaņos ar Jūrmalas pilsētas domi, ziņo BNS.

Mūziķis Jānis Stībelis, kurš 2002.gadā ieguva 3.vietu “Jaunajā vilnī”, par iecerēto Slavas aleju nebija informēts, bet, uzzinot par ideju, prasīja, vai tas ir slikts joks. Viņaprāt, ja Jūrmalas dome beidzot novāktu visus graustus, salabotu Dzintaru koncertzāli un nobruģētu ielas, tikai tad tā varētu būvēt Slavas aleju.

Stībelis uzskata, ka arguments par tūristu skaita palielināšanos neiztur kritiku: „Cilvēki brauc uz kultūras pasākumiem un jūru, ne jau apskatīt kaut kādas plāksnes.”

Arī dziedātāja Linda Leen apšauba tūristu milzu interesi par slavas plāksnēm. Viņasprāt, saknes un pamats idejai meklējams Holivudā, bet Latvijā tas īsti nebūtu vajadzīgs. Lai gan nekādu kaitējumu, visticamāk, tas nenodarītu, dziedātāja nav pārliecināta, vai šai idejai būtu meklējams finansējums Jūrmalas domes budžetā. Vispirms jāsakārto vide, bet bronzas plāksnes varot pagaidīt.

Partijas TB/LNNK Jūrmalas nodaļa ceturtdien organizēja piketu pie Jūrmalas domes. Tā dalībnieki iebilda pret Slavas alejas veidošanu pie Dzintaru koncertzāles. Kā vēstī aģentūra LETA, piketā piedalījās aptuveni 20 cilvēku.

Savukārt Jūrmalas domes iecere bijusi arī izveidot „Dzintara zvaigzni” auseklīša formā, kuru piešķirt izcilām personībām. Bijušas ieceres arī par atsevišķu krūšu nozīmi, raksta BNS.

 

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu