ES komisāri pārsteidz Bērziņa rosinājums par 11 klašu izglītību • IR.lv

ES komisāri pārsteidz Bērziņa rosinājums par 11 klašu izglītību

11
Skolēni 1.septembrī. Foto: Gatis Gierts, F64

Normāli minimums ir 12 klases, saka ES komisāre izglītības jautājumos Andrūlu Vasilju.

Komisāre uzskata, ka tad sešus gadus var atvēlēt pamatizglītībai, otrus sešus gadus – vidējai izglītībai, raksta laikraksts „Diena”, kas ceturtdien publicējis interviju ar komisāri.

Kā zināms, Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš rosinājis vidējās izglītības iegūšanas laiku samazināt līdz 11 klasēm, lai jaunie cilvēki ātrāk varētu sākt darba gaitas. Tam atbalstu sniedzis arī izglītības ministrs Rolands Broks.

Atbildot uz jautājumu par rosinājumu pāriet uz 11 klašu izglītību, komisāre avīzei pauž pārsteigumu: „Saīsināt vispārējo izglītību?”

A.Vasilju uzsver, ka Eiropas Savienība mudina dalībvalstis bērnus sākt izglītot ātrāk, un tai ir jābūt pirmsskolas izglītībai.

„Mēs uzskatām, ka ātrāk sākta izglītošana veicina attīstību. Piemēram, risinājums, lai cīnītos pret zemu lasītprasmi, ir sākt bērnam mācīt lasīt pēc iespējas ātrāk,” saka ES komisāre.

Komentāri (11)

silvija_vitina 14.07.2011. 09.14

neba nu Bērziņš savā galvā dzemdēja ideju par pāreju uz 11 kl. To izdomāja kāds cits (kurš?), bet Bērziņš savā entuziasmā, budams “vienmēr gatavs jauniem izaicinājumime” un gribēdams strauji iekāpt jaunā amata kurpēs, fiksi pacēla šo jautājumu kā high priority matter. Uz ko fiksi dabūja pa pieri.

+7
0
Atbildēt

1

    Una Grinberga > silvija_vitina 14.07.2011. 09.21

    Nešaubos, ka tam kājas aug no ZZS. Iedomājies ar kādu sajūsmu to uztver vecāki, jo par vienu gadu samazinās izmaksas un ar kādu sajūsmu to uztver bērnu, kuriem nu būs jāmācās par vienu gadu mazāk! Pensionāri jau tiek vaņģoti ar pensiju indeksāciju, ģimenes ar “izglītības reformu”, kas būs nākamais? Atgādināšu, ka Lemberga konti ir arestēti un Ventspils budžets dažādiem pasākumiem jau ir iztērēts? Uzbrukums vēlētājiem ir caur medijiem ar sev uzticamiem cilvēkiem (ne vairs ar skaistajām Ventspils bildītēm žurnālu atvērumos).

    +6
    0
    Atbildēt

    0

nikolajs0305 14.07.2011. 09.22

varētu jau šauri analizējot teikt “dabūja pa pieri”, bet vienlaicīgi arī dabūja publicitāti un visu uzmanību, jo bērni un izglītība tā ir lieta, par kuru runājot ieklausās arī tie, kuriem bērnu nav.
skumji, ka PR spečuki viņam neieteica – sākt ar kaut ko patiešām produktīvu – piemēram valsts pārvaldes (kaut vai tās pašas IZM) funkciju auditu “pēc krīzes” ja tā var teikt.
mums ir daudz valsts iestāžu, kurās ierēdņi strādā produktīvi vidēji tikai 2stundas nedēļa un tik pat daudz tādu, kuri pateicoteis “saīsināšanai” vienkārši netiek galā ar uzdevumiem tā, kā tam būtu jābūt normālā attīstītā demokrātiskā valstī.
Ar sveicienu no Tunisijas Signe Martišūne-Schwagrowski-Buyse

+5
0
Atbildēt

0

red_hot_chilly 14.07.2011. 09.33

Tas ir ZZS pasūtījums – ekonomēt līdzekļus. Diemžēl izglītības reformas nav veikuši arī iepriekšējie ZZS virzītie ministri – Rivža, Koķe un tagad to mēģina (bez iestrādēm tikai izvirzot tēzi) Broks.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu