Nesteigsies ar kriminālatbildību par partiju finanšu pārkāpumiem • IR.lv

Nesteigsies ar kriminālatbildību par partiju finanšu pārkāpumiem

25
Foto: Saeima
Indra Sprance

Deputāti noraida steidzamību likumprojektam, bet konceptuāli atbalsta to

Saeima ceturtdien noraidīja Juridiskās komisijas līgumu skatīt steidzamības kārtā jau pirms vairākiem gadiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rosinātos, Valsts prezidenta Valda Zatlera pirms dažām nedēļām atkārtoti Saeimā iesniegtos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par nelikumīgu partiju finansēšanu lielā apmērā. Deputāti gan tos lielā vienprātībā apstiprināja pirmajā lasījumā, solot likumprojektu būtiski uzlabot uz nākamjiem lasījumiem.

Par grozījumiem balsoja 81 deputāts, pret 2‒ Andris Šķēle un Edgars Zalāns (“Par labu Latviju!”), bet atturējās 4 ‒ Andris Bērziņš, Māris Kučinskis, Rita Strode un Ainārs Šlesers (visi PLL). Balsojumā nepiedalījās deputāte Iveta Grigule (ZZS).

Ir.lv jau vēstīja, ka grozījumus Krimināllikumā KNAB izstrādāja jau 2008.gadā, 2009.gadā valdība tos iesniedza izskatīšanai Saeimā, taču atbildīgā komisija tālāk nevirzīja. 10.Saeimā pieci deputāti atkal iesniedza šos likuma grozījumus, taču marta beigās Saeimas deputāti, vairākumam atturoties, atkal noraidījuma piedāvāto likuma grozījumu nodošanu komisijai. Pēc 28.maija lēmuma rosināt 10.Saeimas atlaišanu Zatlers nāca ar virkni likumdošanas iniciatīvu ar mērķi mazināt naudas ietekmi uz politisko procesu, cita starpā atkal iesniedzot šos grozījumus Krimināllikumā.

Tie paredz, ka par partiju vai to apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izpaudusies atļautā ziedojuma pārsniegšanā, tā netiešā vai pastarpinātā nodošanā vai finanšu līdzekļu dāvināšanā bez pārskaitījuma attiecīgās politiskās organizācijas kontā – soda ar brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem vai piespiedu darbu vai naudas sodu no 30 lidz 200 minimālajām algām. Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās veiktas atkārtoti vai izdarītas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, soda ar brīvības atņemšanu no trīs līdz astoņiem gadiem, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu no 50 lidz 200 minimālajām mēnešalgām. Šāds pats sods likumprojektā paredzēts arī par nelikumīga ziedojuma pieņemšanu vai nelikumīgu ziedojumu pieprasīšanu.

Tāpat likuma grozījumi paredz atbrīvot personu no kriminālatbildības, ja nelikumības saistītas ar izspiešanu vai, ja attiecīgā persona “pēc partijas vai to apvienības nelikumīgas finansēšanas labprātīgi paziņo par notikušo”.

Patlaban Kriminālllikumā paredzēts vien sods par starpniecību partiju finansēšanā lielā apmērā, savukārt vienkārši par liela apmēra partiju finansēšanas pārkāpumiem kriminālatbildība nav. Fiziskas personas var sodīt administratīvi ar naudas sodiem no 200 lidz 500 latiem, bet partijas vai to apvienības var sodīt ar naudas sodu 5000 latu apmērā.

 

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu