Deputāti noraida “Mana balss” ideju • IR.lv

Deputāti noraida “Mana balss” ideju

206
Foto: Saeima
Indra Sprance

SC, ZZS un PLL deputāti izbrāķē priekšlikumu, kas ļautu tautai rosināt likumprojektu izskatīšanu Saeimā

Saeima ceturtdien noraidīja apvienības “Vienotība” sagatavotos grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredzēja ieviest jaunu tiešās demokrātijas instrumentu – kolektīvo iesniegumu sistēmu Saeimā. Grozījumi likumā tapuši, par pamatu ņemot līdzdalības platformas “Mana Balss” iniciatīvu “Atveram Saeimu”, kas ļautu organizācijām un indivīdiem daudz vieglāk ierosināt likumprojektus.

Par likumprojekta nodošanu komisijām nobalsoja 36 “Vienotības”, “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāti un neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis, pret – 30 “Saskaņas centra” un apvienības “Par labu Latviju!” deputāti, bet atturoties likuma grozījumus neatbalstīja 16 deputāti no Zaļo un Zemnieku savienības un PLL.

Grozījumi Kārtības rullī paredzēja, ka ne mazāk kā 10 000 Latvijas pilsoņiem, kuriem ir tiesības vēlēt Saeimu, būtu tiesības, norādot savu vārdu, uzvārdu un personas kodu, iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu, kas skar kādu likumdošanas ceļā izskatāmu jautājumu. Parakstus kolektīvajam iesniegumam varētu vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstītāju identifikācija un fizisko personu datu aizsardzības drošums. Iniciatīva nonāktu Saeimas darba kārtībā, iesniedzējs to plenārsēdē pamatotu, bet parlaments to varētu noraidīt vai nodot Saeimas komisijai tālākai izstrādei.

SC deputāts Ņikita Ņikiforovs, aicinot Saeimu neatbalstīt piedāvātos likuma grozījumus, sacīja, ka pēc būtības esot atalstāma iedzīvotāju iesaistīšana politiskās dienaskārtības veidošanā, taču nav pieņemams, ka šīs tiesības tiek dotas tikai pilsoņiem. SC “nevar atbalstīt likumprojektu, kas vēl vairāk palielinās starpību starp pilsoņiem un nepilsoņiem, jo tas nav integrācijas veicināšanas pasākums,” sacīja Ņikiforovs.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Ir.lv skaidroja – neesot tā, ka ZZS šādi likuma grozījumi būtu galīgi nepieņemami, bet šobrīd tos būtu neiespējami ieviest. ZZS deputāti līdz galam neesot tikuši skaidrībā, kā tad notiktu šo likuma grozījumu iniciēšana Saeimā, kas nāktu aizstāvēt šīs idejas. ZZS nākošajā parlamenta sēdē iesniegšot likumprojektu par pašvaldību tiesībām ierosināt likumdošanas iniciatīvas, jo “pašvaldības ir iedzīvotājiem vistuvāk”. Jautājums par iedzīvotāju līdzdalību esot diskusiju vērts, “bet to formu, kas paredzēja, ka caur internetu var balsotu – nu, es nevaru jums pateikt. Ja es neesmu pārliecināts, tad es nevaru atbalstīt,” teica Brigmanis. “Es neesmu pret iedzīvotāju vēlmi izpausties, bet jūs tātad gribat, lai šeit nāk uz tribīnes n-tie [cilvēki]. Tātad mēs faktiski likvidējam jēdzienu “Saeimas deputāts”. Varbūt, ka tas ir jādara, lai nāk iedzīvotāju interešu grupas un diskutē,” pauda Brigmanis.

Apvienības “Par labu Latviju!” frakcijas vadītājs Edgars Zalāns Ir.lv skaidroja, ka PLL nevarot atbalstīt konkrēto iniciatīvu, bet varētu balsot risinājumu, ka tauta savas likumdošanas iniciatīvas iesniedz Ministru kabinetam, kas tālāk tās virza Saeimā. “Tas ir pareizi, ka cilvēkiem jāiet ar saviem viedokļiem. Tas ir 100% atbalstāms, bet tas, kā pēc tam parlaments, cik primitīvā un trulā mērcē bieži vien to apstrādā, man nepatīk,“ Zalāns skaidroja, ka iebildumi nav pret iniciatīvu, bet gan Saeimas reakciju. Viņaprāt, daudzas iedzīvotāju iniciatīvas “deputāti pieņemtu uz urrā, īsti neizanalizējot sekas, jo nevēlētos kļūt nepopulāri”, savukārt Ministru kabinetā tomēr vairāk vērtētu priekšlikumus pēc būtības.

Savukārt deputāte Lolita Čigāne (PS, “Vienotība”), aicinot atbalstīt grozījumus, mudināja meklēt veidu, kā Saeimai kļūt atvērtākai un veicināt sabiedrības uzticēšanos tai. Deputāte sacīja, ka daudzās valstīs eksistē tiesības iedzīvotājiem noteikt politisko dienaskārtību, piemēram Šveicē, daudzos ASV štatos, vairākās Vācijas federālajās zemēs, Kanādā. Čigāne uzsvēra, ka atbastu iniciatīvai izteikuši gandrīz 10 tūkstoši cilvēku vietnē manabalss.lv: “Šī ir tieši jaunu cilvēku iniciatīva. Latvijas jaunie cilvēki grib ar Saeimu sazināties biežāk nekā četros gados, grib runāt ar Saeimu citādākā veidā.”

Jau vēstīts, ka mājaslapā manabalss.lv līdz Saeimas sēdei bija savākti nepilni 10 000 parakstu, kurā iedzīvotāji aicināja Saeimu atbalstīt šos likuma grozījumus. “Šāda iespēja ļautu Latvijas iedzīvotājiem daudz vieglāk, ērtāk, ātrāk apvienoties un izteikt savas idejas, vēlmes, vajadzības, tādējādi ietekmējot Saeimas darba kārtību kā arī palielinātu izpratni par Saeimas darbu, veicinātu parlamentārā darba pilsonisko uzraudzību, attīstītu pilsoniskās līdzdalības spējas, kā arī ļautu ievēlētajiem tautas priekšstāvjiem uzzināt par lielām sabiedrības grupām nozīmīgiem jautājumiem,” pauž parakstu vākšanas iniciatori.

Komentāri (206)

andrisskrastins 01.07.2011. 11.22

Pat ar visciniskāko acu kaktiņu es neizprotu, ko SC, ZZS un PLL zaudētu no šīs iniciatīvas. Katrā ziņā tas ir milzīgs grābeklis, uz kura piemēram uzkāpa SC, jo ir skaidrs, ka viņu auditorija no šādas iniciatīvas tikai iegūtu.

Zatlera lēmuma morālais pamatojums kļūst arvien lielāks.

+36
-3
Atbildēt

5

    dro > andrisskrastins 01.07.2011. 22.31

    dzeris49. Ja SC kopā ar ZZS dabū mazāk par 50%, nevienam neienāks prātā iekļaut to koalīcijā…
    _________________________
    Laikam atkal ieņēmi par daudz absinta, ja jau paspēji aizmirst to, kas notika pēc iepriekšējām saeimas vēlēšanām? Vai tad toreiz viņi bija dabūjuši vairāk? Vajadzēja pateikt tikai 2 vārdus: Atzīstam okupāciju:))

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > andrisskrastins 01.07.2011. 14.20

    >Dzerim “V jānāk ar priekšvēlēšanu lozungu – balsojot par ZZS, jūs balsojat par SC valdībā!” – Vienotība pati visu laiku siekalojas par domu, ka SC vajag iekļaut koalīcijā un valdībā! Tā ka šāds lozungs viņiem pat teorētiski nevar būt pieņemams!

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrisskrastins 01.07.2011. 15.25

    Ja SC kopā ar ZZS dabū mazāk par 50%, nevienam neienāks prātā iekļaut to koalīcijā, un, ja Zatleris izveido savu partiju, visdrīzāk tā arī notiks.
    Ja neveidos – tad gan viss atkarīgs no ZZS vēlētāja, jo SC daudz mazāk nedabūs pie jebkāda varianta, tāpēc V visa sava aģitācija jāvērš pret ZZS, nevis pret SC, un, formāli ņemot, ja saka – gribat SC, balsojiet par ZZS, taču nav nekas tāds, kas vērsts pret SC.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrisskrastins 01.07.2011. 11.30

    Skaidrs, ka SC kārtējo reizi palaida garām milzīgu izdevību, viņi taču varētu bombardēt Saeimu ar likumprojektiem no rīta līdz vakaram, aizstāvot dažādas “krievvalodīgo interses”.
    Tas tikai kārtējo reizi pierāda Urbanovica kā politiķa absolūto neadekvātumu, ja tikai galvenais viņiem tagad nav atbalstīt ZZS jebkādā veidā ar cerībām veidot ar tiem koalīciju pēc vēlēšanām.
    Toties ZZS elektorātam atkal būtu viela pārdomām, V jānāk ar priekšvēlēšanu lozungu – balsojot par ZZS, jūs balsojat par SC valdībā!
    Iznāk jau atkal biedēšana, bet, jāuzsver, ka SC nebūt nepārstāv visus krievus, un tas nav pret krieviem, bet, pret proputinisko un prostalinisko SC.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > andrisskrastins 01.07.2011. 11.37

    par Mana balss iniciatīvām SC vēlētājam visticamāk nav ne jausmas. Tāpēc SC var atļauties to noraidīt, jo viņa vēlētājs neizdarīs nekādus secinājumus. Te nu būtu jādomā, kā šo iniciatīvu “aiznest” un kā šo vēlētāju iesaistīt, jo ne jau visi ir tikai aprobežoti prokrievisti.
    Savukārt, ZZS pilnā taurē pūš par Zatlera savtīgajiem nolūkiem un visas kārtis liek uz nomelmošanas kampaņu. Tik atklātu blefošanu laikam var izraisīt tikai galējs izmisums. Ļoti interesanti, kas no tā visa sanāks. Man personīgi ZZS vēlētājs šobrīd šķiet tāds īsteni melnais zirdziņš – vai viņam acis atvērsies? vai arī viņš ir neglābjami nozombēts?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

edmunds_miluns 01.07.2011. 11.32

ZZS un prostitūcijas tipa partija SC, joprojām, strāda atbilstoši savai “ētikai”.

Atceros, ka daži krievvalodīgie zākājas par latviešiem, kas visus šos gadus ir vēlējuši par zagļiem un meļiem. Laikam, ne velti ir teiciens: viss gardāk smejas tas, kas smejas pēdējais. SC ir parādījusi, ka viņi spēj vienā partijā savākt izcili “godīgus” deputātus.

+31
0
Atbildēt

1

    astra_ozo > edmunds_miluns 01.07.2011. 13.53

    Kad runa ir par savējiem, tad SC elektorātam ir vienalga. Kas par to, ka zog? Normaaaļna…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Ingoniite 01.07.2011. 11.16

Galvenais, lai V vai VL neaizmirst šo ideju izskatīt vēlreiz, uzreiz pēc vēlēšanām.

+24
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu