Bērziņš: es to nedarīšu • IR.lv

Bērziņš: es to nedarīšu

207
Jaunais Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmajā oficiālajā preses konferencē, Foto: Saeima
Indra Sprance

Jaunais Valsts prezidents kategoriski noraida, ka, izmantojot kādus juridiskus vai citus argumentus, varētu liegt tautai doties uz referendumu par 10.Saeimas atlaišanu

Pat, ja juristu aprindās šobrīd tiek diskutēts par iespējām apstrīdēt un atcelt Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojumu Nr.2, jaunais Valsts prezidents Andris Bērziņš to nedarīs, Ir.lv piektdien no rīta stingri apliecināja Bērziņš.

“Ja citi vērtē, tad es par to neko nezinu. Pilnīgi viennozīmīgi no manas puses. Es šobrīd neredzu ne kādu iespēju, ne vajadzību to darīt, ” sacīja Bērziņš. Viņš skaidroja, ka ir konsultējies par šo jautājumu ar Saeimas Juridisko biroju un nonācis pie secinājuma, ka šajā jautājumā “atpakaļceļa nav”, tautai ir tiesības doties uz referendumu.

“Es to nedarīšu, ” uzsvēra Bērziņš.

Vaicāts, vai šobrīd var viest lielāku skaidrību par cilvēkiem, kas būs viņa komandā, tai skaitā konsultēs juridiskajos jautājumos, Bērziņš atbildēja, ka vēl to nevarot.

Ir.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka juristu aprindās aktīvi tiek diskutēts par to, cik neapstrīdams ir Zatlera 2.rīkojums, rosinot atlaist Saeimu, un vai un kādos apstākļos to būtu iespējams atcelt.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien slēgtā balsojumā ar 53 deputātu balsīm Valsts prezidenta amatā apstirpināja Bērziņu. Viņš savus pienākumus sāks pildīt pēc zvēresta nodošanas 8.jūlijā. Referendums par 10.Saeimas atlaišanu notiks 23.jūlijā. Zatlers 28.maija vakarā nāca klajā ar uzrunu tautai, kurā paziņoja, ka pirmo reizi Latvijas vēsturē izmanto Satversmē noteiktās tiesības rosināt parlamenta atsaukšanu. “Saeima parādīja, ka vispirms tā aizstāv šauru grupu vai konkrētu cilvēku personiskās intereses, nevis valsts intereses,” paziņoja Zatlers. Viņš gan atzina, ka tauta un arī viņš pats līdz šim ir pārāk labticīgi vērojuši interešu grupu darbību, bet ir pienācis laiks rīkoties radikāli. “Tuvojas mūsu valsts demokrātijas privatizācija”, teica Zatlers.

 

Komentāri (207)

Santa Biezâ 03.06.2011. 10.48

Viņš skaidroja, ka ir konsultējies par šo jautājumu ar Saeimas Juridisko biroju un nonācis pie secinājuma, ka šajā jautājumā “atpakaļceļa nav”…tātad tomēr pētīja iespēju atcelt Zatlera rīkojumu…iznāk ka vīnogas ir skābas….

+42
-1
Atbildēt

3

    Edgars Sējējs > Santa Biezâ 03.06.2011. 11.29

    Vakar LR-1(pie A.Tomsona) jaunprezidents teicās šo jautājumu(atcelšanu)nesasteigt. Tas ir,viņš par to runāja, kā par dienaskārtībā esošu pasākumu.
    Šodien (pēc konsultācijām)jau ir “kategorisks”.:))

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Guna Jirgena > Santa Biezâ 03.06.2011. 11.44

    Vakar Grigule atzinās, ka konsultējusies ar Borovkovu… tas ir nopietns signāls tam, ka ZZS juristi meklēs ”visšaurākās spraugas” Satversmē.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Ilze Nagla > Santa Biezâ 03.06.2011. 10.59

    Jep, tas nolasās – gribēju atcelt, bet tas nav iespējams. Secinājumus var izdarīt katrs pats! Šāda glumošanās un izvairīšanās no tiešām atbildēm jo vairāk vairo bažas par kalpošanu vairākiem kungiem, kuru starpā nav Latvijas tauta. Nožēlojami!

    +12
    0
    Atbildēt

    0

Janis 03.06.2011. 10.30

Bilde ar “Rossija” :)

Skaidrs, ka nedarīs, jo ZZS domā, ka dabūs vairāk vietas, tāpat kā SC.
Mūsu uzdevums ir to nepieļaut.

+35
0
Atbildēt

0

mary75 03.06.2011. 10.30

Būtu interesanti uzzināt to juristu uzvārdus, kas apšauba šīs Satversmē noteiktās prezidenta tiesības?
Nav, gadījumā, Grūtups, Segliņš, Muižniece, Tihonovs, Bickovics, utt?
Bet ticēt tam ko saka Bērziņš, gan būtu absurds.

+32
-1
Atbildēt

4

    Janka, Janic > mary75 03.06.2011. 19.54

    tas tiesa , viņam padomnieku netruuks , Lembem un saraiņajam ļoti varoši un zinoši juristi, jaadomaa par to Lembe gaadaas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    jirgensone_ieva > mary75 03.06.2011. 19.02

    Pilnīgi piekrītu, Zviedri bija laimīgi kad beidzot tika vaļā no valsts ielikteņa-direktora.
    Diemžēl jāsaka banku aprindu cilvēki kas publiski tiek aptaujāti jau baidās kat tik ko ne tā nepateiks. – gļēvuļi un aprēķinātāji, bet ko no tiem augļotājiem vispār var gribēt. Jo vairāk naudas jo lielākas bailes to pazaudēt :)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    eva_o > mary75 03.06.2011. 12.54

    Nezinu, vai Bērziņam kā cilvēkam var ticēt – nepazīstu. Bet kā biznesmenim, domāju, ka šoreiz var ticēt. Bērziņš saprot, ka ārkārtas Saeimas vēlēšanas ir labāks risinājums, nekā “maijpuķīšu revolūcija”. Nevar neredzēt, ka ir sakrājusies lavīna – to nevarēs apturēt ar aizliedzošu runāšanu un policijas izsaukšanu. Tie 150 sirmgalvji pie Saeimas vakar – tie ir tikai ziediņi. Paskatiet, ko rāda interaktīvie reitingi – Zatlers 60-70 reizes populārāks par Bērziņu (skat. internetā “Kas notiek Latvijā?” – tur ierakstā redzams interaktīvais balsojums). Apturēt šo plūsmu var VIENĪGI apdullinošs atsitiens ar galvu pret secinājumu – ATKAL esam ne tos iebalsojuši 11. Saeimā… Partijas NAV gatavas, partiju biedri NEGRIB neko mainīt, iedzīvotāji NEREDZ JĒGU darboties partijās. Kāpēc lai atkārtojot tās pašas darbības, ko līdz šim, iznākums šoreiz būtu citāds, kā līdz šim? Ir jānonāk līdz jautājumam – KAS JĀDARA CITĀDI? Daži tūlīt bļaus – “Iztrenkāt partijas!” Atbilde: “Sēdies, divi!” Jāiemācās partijas lietot savā labā. Oligarhi pirmie apjēdza, ka no partijām var būt labums. Partijas (un demokrātiju) lauzt nedrīkst. Datoru tak neviens nelauž, kaut arī tas iesākumā ļoti kaitina. Jāmācās apieties un jāliek lietā. Doma vienkārša. :)

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu