Āboltiņa: šī valdība pēc būtības ir beigusi valdīt • IR.lv

Āboltiņa: šī valdība pēc būtības ir beigusi valdīt

69
Foto: Saeima
Indra Sprance

Brigmanis: būtu neprāts šobrīd atstāt valsti bez valdības

“Mēs rūpīgi lemsim par turpmāko rīcību, šobrīd ir jāizšķiras starp revolucionāru sirdsapziņu, nestrādāt ar to, kas notiek un tiek demonstrēts, morāli un tiesiskumu un starp to, ka pēc savas būtības šī valdība tik un tā beigusi valdīt,” tā pēc pirmā balsojuma par nākamo Valsts prezidentu, kurā Valda Zatlera kandidatūru noraidīja 55 deputāti, žurnālistiem sacīja apvienības “Vienotība” priekšsēdētāja un Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa.

Kā norādīja Āboltiņa, “situācija ir ekstremāla”. “Tā ir dillema starp šiem jautājumiem, bet tas nevar būt mans vienpersonisks lēmums.” Saeimas spīkere uzsvēra, ka situācija ir ārkārtēja, jo nav skaidra arī sabiedrības iespējamā reakcija un, iespējams, nepopulāra prezidenta amata kandidāta apstiprināšanu. “Tas ir jautājums par prezidentu, kuram vismaz iesākumā varētu būt ļoti liela pretestība no sabiedrības un tajā brīdī palikt bez Saeimas un bez valdības.. es nezinu,” sacīja Āboltiņa. Viņa arī minēja, ka Bērziņa ievēlēšanas gadījumā valsti būtu bīstami atstāt bez rīcībspējīgas valdības.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem uzsvēra, ka šai valdības koalīcijai līdz jaunām Saeimas vēlēšanām ir jānostrādā, turklāt, ņemot vērā Valsts prezidenta rosināto Saeimas atlaišanu, Brigmanis rosinās savas frakcijas deputātus atbalstīs grozījumus likumos, kas ļautu tiesībsargiem veikt kratīšanas deputātu dzīvesvietās bez īpašām atļaujām, kā arī paredzētu kriminālatbildību partiju finansēšanas jautājumos. “Mūsu apvienība ir atvērta diskusijām un es saprotu, ka tie ir ļoti sensitīvi jautājumi, kas jārisina, “ pauda Brigmanis, norādot, ka arī daļa no sabiedrības par atklātību “Delna”  rosinātajiem priekšlikumiem  būtu diskutējami un atbalstāmi.“Būtu neprāts šajā brīdī atstāt valsti bez valdības, ‘ uzsvēra Brigmanis, noraidot, ka pēdējā laikā ZZS valstij būtiskos jautājumos viedoklis vairāk sakritis ar “Saskaņas centru” un apvienību “Par labu Latviju”(PLL). “Es tā nedomāju, “ sacīja Brigmanis.

Savukārt apvienības “Vienotība” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem sacīja, ka apvienība lems par turpmāko rīcību pēc balsojuma par Valsts prezidenta apstiprināšanu, tomēr, pēc Zaķa domām, šis nav tiesiskuma jautājums un koalīcijai ir jāturpina darbs. “Tā varbūt nav mums patīkama situācija, tomēr mums ir jāpaspēj pieņemt virkni likumprojektu, “ pauda Zaķis.

Savukārt pēc prezidenta vēlēšanām notikušās ‘Vienotības” frakcijas sēdes Āboltiņa žurnālistiem atzina, ka četru mēnešu laikā līdz jaunās Saeimas sanākšanai neesot iespējams mainīt koalīciju, iespējams tikai aiziet opozīcijā. “Nedrīkst politisko krīzi pārvērst jaunā ekonomiskā krīzē,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.Arī premjers Valdis Dombrovskis  izteicās, ka pašreizējā valdība turpinās strādāt, jo nepieciešams nodrošināt stabilitāti. Viņi arī atzīmēja, ka šī situācija “Vienotību” tikai stiprināšot, nevis šķelšot. “Drīzāk šī ir oligarhu Pirra uzvara,” teica premjers, pieļaujot, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās situācija būtiski mainīsies, vēstī aģentūra LETA.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien slēgtā balsojumā par prezidentu apstiprināja Zaļo un zemnieku savienības deputātu Andri Bērziņu.

Komentāri (69)

baibabruvele 02.06.2011. 16.09

Es loti saprotu Aboltinas kundzi. Ir viegli vainot vinu, JL vai Vienotibu kopuma, ka ta gajusi uz kompromisiem ar ZZS, bet alternativa – vai nu valsts bez realas valdibas ka Belgija vai ZZS un SC valdiba – ir tik briesmiga, ka mes to pat isti neuzskatam par iespejamu, bet reali no sadas alternativas mus paglaba tikai sie arkartigi grutie kompromisi. Un Vienotiba nekad nav melojusi, kad kaut kas notika kompromisu nevis parliecibas del. Un uz kompromisiem Vienotibu un mus visus spiez fakts ka 60% sis valsts iedzivotaji ir aitas un ka tadas ari balso. Un ne jau JL vai Aboltinu mes tur varam vainot. Cepuri nost Aboltinas kundzes prieksa. Turpinat stradat ar ZZS vai sadarbibu izbeigt ir vienlidz sliktas izveles, mans atbalsts, lai kads butu lemums.

+39
0
Atbildēt

14

    Edzs > baibabruvele 03.06.2011. 01.00

    varu piekrist tam ko saka rinjkji apkart jo pati ta domaju, taa tas ir ka sheit saka resnais un turpinajums var but tam par ko te runa papageno, jaa, tada ir vesture un tai ir sekas bet nu ir jadzivo talak tapec shoreiz piekritishu Janim 16:09 un Nasing spešal! 16:35.
    daudz kljudu pagatne ir pieljauts bet ja tagad ir prats nacis klat tad butu jauki vienoties izbeigt publiski vecu velju mazgat.
    markoni, varbut sakumam izbeidz lamat profesores kas nebija ar ljoti briviem uzskatiem par “trejmeitinjam” jo tas ir ljoti neproduktivi, mes daudzi labi zinam kuras darbibas sho konfliktu izraisija un vertejums shim darbibam nebus vienots. ar lno nav ko kasities, biezhi vinsh pareizas lietas atklati runa jo nav partijas disciplinai piesaistits, jautajums vai ir verts tagad visu nepareizo atcereties.
    dzive bus gruta tapec visi varam lietas laba kautko apnjemties, te es par sevi ari runaju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > baibabruvele 03.06.2011. 11.16

    TanteSidra…sakumam izbeidz lamat profesores kas nebija ar ljoti briviem uzskatiem par “trejmeitinjam” jo tas ir ljoti neproduktivi
    ________________
    Šoreiz nesapratu. Manuprāt gan profesores, gan es esam principiāli un brīvi uzskatos. Varu tikai pabrīnīties, ka vēl pēc pēdējiem SC balsojumiem kāds atļaujas viņām pārmest šo principiālo nostāju, un aizmirst, ka ar pēcvēlēšanu shēmošanu Vienotība dažās dienās pazaudēja ne tikai svārstīgos vēlētājus. Vai tiešām vēl nav skaidrs, ka tā turpinot pazaudēsim savu valsti?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > baibabruvele 03.06.2011. 01.49

    OK, Zane, mes saprotamies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > baibabruvele 03.06.2011. 13.00

    lno
    miglaini izteicos, varbut ta saprotamak:..ar stingriem uzskatiem, neracionalas un neelastigas pat pie Bishkekas draudiem noliedza vinjuprat pretdabiskas savienibas vai sakaru iespeju un ar to elastigajiem racionalistiem trauceja realizet vinju gudri talredzigo politiku.
    daudz par to oktobri esam skandalejushi, es ari esmu tajos pashos uzskatos bet tagad nevelos te dailjruniba izplust, kas bijis bijis, esmu apnjemusies kopejas lietas laba filret bazaru.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > baibabruvele 02.06.2011. 16.20

    Piekrītu, Jums, Jāni!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > baibabruvele 02.06.2011. 22.48

    Sveiks, pelēci!
    :)
    Manas simpātijas pret Solvitu te tiek pārspīlētas. To sāka kultivēt Ino :)

    Es teiktu- drīzāk lietišķas.

    Bet, kā minēja krabis, katra akcija izraisa reakciju un mumsiem te tas jau kļuva kā sports – viens peļ, otrs aizstāv.

    P.S.
    Mana uzticība kursam, varu Tev ziņot , ir nemainīga, un dzīvē pārbaudīta vērtība.
    Ja mani nokaitina, varu te sarunāt velns zina ko…:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > baibabruvele 03.06.2011. 01.13

    …Tante Sidra…piekrītu, ka šobrīd kara cirvis jānorok un jāskatās, kā varam situāciju labot…bet pirms tas ir izdarīts, teikšu, ka Markoni par “trejmeitiņām” tomēr bija un ir taisnība…izraujot apakšējo ķieģeli – var sadrupināt visu sienu, diemžēl…:))
    ….šobrīd visiem jāliek prāti kopā, lai nepieļautu, ka kārtējo reizi mums iespļauj sejā un savstarpēja kasīšanās nekādu produktivitāti nenesīs…mums ir vajadzīga vienotība gan tiešā, gan pārnestā nozīmē…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    jessdrthomas > baibabruvele 02.06.2011. 20.41

    “Viens sabiedrotais” tika uzmests pēc ex-TP oportūnistu SCP ultimāta. Klausoties pēdējo dienu Pabrika murgus par koalīciju ar SC, varu tikai cerēt, ka no šī V elektorātam vienīgi ar Loskutovu interesantā veidojuma līdz vēlēšanām izdosies atkratīties.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Toms Mincāns > baibabruvele 02.06.2011. 23.44

    OK! Es jau tā apmēram ar’ cerēju!
    Peace! & Cīņai sveiks!
    Godīguma rentabilitāte ir augstāka, nekā kombinatorikas, intrigu un dubultgrāmatvedības rentabilitāte!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > baibabruvele 02.06.2011. 17.14

    mus visus spiez fakts ka 60% sis valsts iedzivotaji ir aitas
    ————————————–
    mūs daudz vairāk spiež fakts, ka 1991. gadā aptuveni 48% no valsts iedzīvotājiem bija okupanti.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Toms Mincāns > baibabruvele 02.06.2011. 20.03

    radio izgudrotājam no PV.
    Vecas pazīšanās vārdā no agrākiem laikiem – kas tev tik ļoti simpātisks liekas Solvitas kundzē?
    Sievišķīgais profesionālisms intrigu vērpšanā, kas praktiski noslīpēts ilgstoši darbojoties Saeimas priekšsēdētājas ampluā? Nesaku, ka šādas prasmes pilnīgi nosodāmas, bet “patreizējā vēsturiskā momentā” tas ir iegriezis.
    Pēdējās vēlēšanās par Solvitu man bija tā laime nelemt, bet nākošajās, ja Dies dos, strīpošu jau definitīvi, tāpat kā Ģirtvaldi, Mūrnieci un Pulku šajās vēlēšanās.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > baibabruvele 02.06.2011. 16.35

    Tāpēc pirms norakt V iesaku padomāt kā būtu, ja nebūtu V valdībā un varu dalītu ZZS, SC un PLL!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > baibabruvele 02.06.2011. 17.36

    Ja godīgi, tad ir jāatzīst, ka Vienotība pati radīja šo situāciju – ielaižoties savstarpējās intrigās, uzmetot vienu sabiedroto, tādējādi radot īpašus apstākļus otram, bet tas otrais savu kārt uzmeta Vienotību, pie pirmās izdevības.:) Tajā pašā laikā Vienotība zaudēja saikni ar vēlētāju, un visa šitā rezultātā zaudēja reitngus utt, varētu tā turpināt uzskaitīt Vienotības kļūdas, bet tam nav jēgas.

    Liela jēga – izšķiroša nozīme, būs tam, vai Vienotība beidzot sāks saprast savas kļūdas un mēģinās tās līdz rudens vēlēšanām labot. Iespējams tas ir, bet – maz ticams

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 02.06.2011. 16.31

SC ir uzkāpis uz Titānika! Tā ir labā ziņa. Zatler, nepaliec pusceļā. bezizejas nav, taču izeja jāatrod.

+17
0
Atbildēt

0

Kā T Ā var būt?! 02.06.2011. 15.49

Skaidrs, nepatīk Zatlers… bet ievēlēt Bērziņu, kurš izpilda pēdējos pietupienus!?!? SC, ZZS un PLL ļoti skaidri demonstrē savu attieksmi pret šo valsti…

+15
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu