Prokuratūra pārbaudīs sarunu noklausīšanos viesnīcu numuros • IR.lv

Prokuratūra pārbaudīs sarunu noklausīšanos viesnīcu numuros

19
Foto: Lita Krone, LETA

Šlesers: Specdienesti vairākos viesnīcu numuros noklausās sarunas

Ģenerālprokuratūrā saistībā ar apvienības “Par labu Latviju” (PLL) līdera Aināra Šlesera paziņojumu, ka Latvijas viesnīcās tiek noklausītas ārvalstu amatpersonas, ir sākta pārbaude, aģentūrai BNS to apstiprināja prokuratūrā.

Jau Satversmes aizsardzības birojā (SAB) aģentūrai BNS ceturtdienas rītā norādīja – ja Šleseram ir pierādījumi par pretlikumīgi veiktām darbībām, viņa pienākums ir vērsties Ģenerālprokuratūrā, lai veiktu konkrētās lietas pārbaudi.

Latvijas viesnīcās tiek noklausītas dažādas ārvalstu amatpersonas, LNT raidījumā “900 sekundes” pavēstīja opozīcijā esošās apvienības “Par labu Latviju” (PLL) līderis Ainārs Šlesers, atsaucoties uz viņa rīcībā esošu informāciju, vēsta aģentūra BNS.

Viena no viesnīcām, kur noteikti šāda noklausīšanās notiek, saskaņā ar Šlesera teikto, ir patlaban “Radisson” tīklā ietilpstošā “Rīdzene”. Saskaņā ar politiķa rīcībā esošo informāciju noklausīšanās pēdējo gadu laikā regulāri notikusi gan 501.prezidenta klases numurā, gan vairākos citos luksusa numuros, kuros bieži apmetušās ārvalstu delegācijas, citu valstu prezidenti un premjeri. “Varu skaidri pateikt, ka ir nepieciešams tūlīt pat nobloķēt virkni numuru viesnīcā, nepieļaut pie šiem numuriem vietējo specdienestu piekļuvi,” uzsvēra Šlesers. Viņaprāt, viesnīcas vadība par notikušo nav bijusi informēta.

Viesnīcu tīkla “Radisson Blu” vadība plāno sasaukt sapulci, lai apzinātu esošo situāciju, aģentūrai BNS pavēstīja viesnīcu tīkla mārketinga vadītāja Latvijā Aiga Lapiņa. Oficiāls paziņojums par šo informāciju, visticamāk, tiks sniegts piektdien.

Tāpat noklausīšanās notiekot arī vairākās konferenču zālēs, tostarp zālē “Arkādijs”. Aizdomas par to viņam bijušas jau pirms dažiem gadiem, kad politiķis vērsies arī pie toreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša, taču tolaik šī informācija neesot apstiprināta. Šoreiz Šlesera rīcībā esot apstiprinoša informācija. Viņš par to informējis arī viesnīcas vadību un jau ceturtdien tiksies ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru. Šlesers arī ierosinājis izsludināt ārkārtas Nacionālās drošības padomes sēdi, kurā noskaidrot, vai tas ir noticis sankcionēti vai nesankcionēti.

Šlesers uzskata, ka šajā situācijā Zatlers ir vienīgā amatpersona, kas palikusi neitrāla, jo pretēji, piemēram, premjeram Valdim Dombrovskim (JL, “Vienotība”), nav saistīts ar notiekošo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pārstāv to pašu partiju, ko valdības vadītājs. Viņš arī aicināja Zalteru pārvēlēt amatā.

“Es varu apgalvot to, ka vairāku gadu garumā šīs noklausīšanās ir bijušas,” uzsvēra Šlesers, atzīstot gan, ka nevar apgalvot, ka noklausīšanās notikusi tieši laikā, kad konkrētajos numuros atradušies augstie ārvalstu viesi. “Principā ir sākusies Redisongeita,” pavēstīja Šlesers.

Uz jautājumu, kas tajā ir ieinteresēts, Šlesers vien uzsvēra, ka noklausīšanās veic KNAB sadarbībā ar SAB. “Primāri tas ir KNAB, sadarbībā ar SAB,” minēja PLL līderis.

LNT ziņu dienests arī sazinājies ar KNAB, kas gan šo informāciju atteicies komentēt. Savukārt SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa aģentūrai BNS teica, ka SAB operatīvās darbības pasākumus veic tikai saskaņā ar likumā noteikto kārtību un procedūrām. Ja Šleseram ir pierādījumi par pretlikumīgi veiktām darbībām, viņa pienākums ir vērsties Ģenerālprokuratūrā, lai veiktu konkrētās lietas pārbaudi.

Šlesera paustie apgalvojumi vairāk izskatās pēc mēģinājuma pievērst uzmanību, ceturtdien žurnālistiem sacīja Saeimas “Vienotības” frakcijas vadītājs, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedrs Dzintars Zaķis. “Baidos, ka tagad ar Šlesera gādību būtiski samazināsies “Rīdzenes” apmeklētāju skaits,” jokoja deputāts.

Politiķis norādīja, ka viņa rīcībā neesot informācijas par šādu masveidīgu noklausīšanos Latvijā. Tomēr saistībā ar izskanējušo informāciju Nacionālās drošības komisija darbošoties savas kompetences ietvaros un, ja atklāsies kaut kas ziņojams sabiedrībai, tad tas noteikti tikšot darīts.

 

Komentāri (19)

Una Grinberga 05.05.2011. 11.28

Tāpēc jau tie ir specdienesti…. Pareizi,6.klasē (kas Šleseram bija pēdējā) vēl tādas lietas nemācīja :) Šķiet, ka SAB un KNAB (visticamāk šīs iestādes Strīķes nodaļa) ir ieguvusi faktus Šlesera biznesa darījumiem, kuri parasti tika slēgti Rīdzenes prezidenta numuros, un tādēļ sākas publisks pretuzbrukums pirms Alfa ierodas Saeimā pakratīt un savākt Šleseru!

+21
0
Atbildēt

0

Evija Zauere 05.05.2011. 10.40

Šleseram kaut kāds akūtās paranojas vai uzmanības deficīta sindroms iestājies. Ja viņš zināja par noklausīšanos jau vairākus gadus kāpēc tad viņš pats, kurš Rīdzeni izmanto biznesa strelkām, nepaziņoja Rīdzenes vadībai?

+19
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 05.05.2011. 10.57

“Es varu apgalvot to, ka vairāku gadu garumā šīs noklausīšanās ir bijušas”
Vairāku gadu garumā? Kopš tiem laikiem, kad pats bija valdības ministrs un valdošā koalīcijā? Vai atbildību par tādām darbībām jau uzņēmās?
Ej, nokaunies, Šleser! Vēl visi nav sisti ar amnēziju un atceras, ka pie daudziem procesiem valstī esi stāvējis klāt.
:D

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu