KNAB krata trīs oligarhu īpašumus • IR.lv

KNAB krata trīs oligarhu īpašumus

158
Attēlā: Tautas partijas līderis Andris Šķēle (K) un LPP/LC līderis Ainārs Šlesers (L).
Baiba Rulle

Iespējams, atklāta Lemberga, Šķēles un Šlesera ārzonās paslēpto īpašumu ķēde

Pēc „Ir” rīcībā esošās informācijas, KNAB trešdien veica aptuveni 40 kratīšanas iestādēs un īpašumos, kas saistīti ar trīs oligarhiem – Ventspils mēru Aivaru Lembergu un Saeimas deputātiem Andri Šķēli un Aināru Šleseru. Iespējams, kratīšana notiek saistībā ar nesen ierosinātu jaunu kriminālprocesu, kurā tiesībsargiem var izdoties atklāt gadiem ilgās, bet nekad nepierādītās minēto trīs oligarhu saiknes ar vairākiem nozīmīgiem uzņēmumiem Latvijā.

KNAB kratīšana veikta Aivara Lemberga ģimenei piederošajā īpašumā Puzes pagastā un Ventspils domē, Tautas partijas līderim Andrim Šķēlem piederošajā uzņēmumā SIA “Uzņēmumu vadība un konsultācijas”, ar LPP/LC līderi Aināru Šleseru saistītos īpašumos, kā arī Rīgas domes mēra pienākumu izpildītāja Andra Amerika kabinetos Rīgas domē un Rīgas Brīvostas valdē. Tāpat kratīšana veikta vienā no lielākajiem Rīgas brīvostas uzņēmumiem “Rīgas tirdzniecības osta”, kā arī nacionālajā lidsabiedrībā “airBaltic”. Viens no lietā iesaistītajiem advokātiem ziņoja, ka kratīšana veikta arī AS “Diena”, taču kompānija šīs ziņas noliedz.

Iespējams, kratīšana notiek saistībā ar kriminālprocesu, kurā tiek skaidrota Aivara Lemberga, Andra Šķēles un Aināra Šlesera iespējamā saistība ar dažādiem amata noziegumiem, portālam sacīja advokāts Jānis Rozenbergs, kas ir viens no advokātiem ar Lembergu saistītajā krimināllietā. Kriminālprocess esot ierosināts pēdējo dienu laikā. 

Vairāku avotu sniegtās neoficiālās ziņas liecina, ka KNAB izmeklētāju lokā jau ilgāku laiku ir informācija, kas vedinājusi spriest par visu trīs oligarhu biznesa interešu saistību un iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu jeb tā sauktajiem amata noziegumiem vairākos valstī nozīmīgos uzņēmumos un projektos. Portāls pietiek.com vēsta, ka kratīšanas konkrētais pamats varētu būt pēdējā mēneša laikā slepeni ierakstīta trīs oligarhu vaļsirdīga saruna, kas notikusi viesnīcā “Rīdzene”. Kā zināms, maija sākumā Ainārs Šlesers paziņoja, ka specdienesti ilgstoši veikuši sarunu noklausīšanos tieši šajā viesnīcā un tā rezultātā esot apdraudēta augstu amatpersonu atrašanās savos amatos.

Šķēli un Šleseru kā Saeimas deputātus sargā imunitāte pret kriminālvajāšanu, savukārt uz Lembergu tāda neattiecas un tāpēc viņa ģimenes īpašumos un darba vietā varēja notikt kratīšana. Lembergs piedalījies kratīšanā Ventspils domē, taču informācija par viņa aizturēšanu nav apstiprināta. Lembergs telekompānijai LNT sacīja, ka kratīšanas princips esot “ir Lembergs, pantu atradīsim”. Šlesers notiekošo nav komentējis (viņa ģimenē otrdien piedzimis bērns un politiķis neatbild uz telefona zvaniem). Savukārt Andris Šķēle izteicies, ka operācija saistīta ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām un līdzīgus komentārus pauduši arī ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un Ventspils domes izpilddirektora vietniece jeb Lemberga uzticības persona Kristīne Krasovska.

Andris Ameriks aģentūrai LETA stāstījis, ka izmeklēšana notiekot sakarā ar to, ka Ameriks iecelts brīvostas vadībā pēc Lemberga un Šlesera vienošanās, kuru it kā izpildījis ZZS ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks. KNAB izmeklētāji uzskata, ka pēc šīs vienošanās Brīvostas pārvalde esot slēgusi īpašus līgumus ar “Neatkarīgās Rīta Avīzes” izdevēju SIA “Mediju nams”, taču Ameriks visus pārmetumus noraida. Rīgas vicemērs uzsvēra, ka, viņaprāt, šāda KNAB rīcība ir nepieņemama un tā būtu jāvērtē Ministru kabinetam un Saeimai, lemjot jautājumu arī par biroja statusu.

Andris Šķēle Ir.lv apstiprināja, ka trešdien veikta kratīšana viena viņa darbinieka kabinetā, taču noliedza, ka kratīšana tiktu veikta viņa īpašumos. Šķēle atteicās atklāt, kas tas ir par darbinieku, kā arī atbildēt uz citiem jautājumiem. “Tas nav tik svarīgi, ” sacīja Šķēle.

Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka vērienīgas kratīšanas pie Lemberga notiekot reizi četros gados un tas radot aizdomas, ka tas varētu būt saistīts ar Valsts prezidenta vēlēšanām. “Skaidrs, ka partijai ar augstiem politiskajiem reitingiem, un ZZS tie ir tādi, vienmēr ir jābūt gatavai satricinājumiem.” Tiesa, ar ZZS premjera amata kandidātu Lembergu ZZS frakcijas vadība trešdien nebija sazinājusies. Brigmanis Ir.lv vien atklāja, ka frakcijas vārdā nosūtījis Ventspils mēram īsziņu, kurā pausts atbalsts grūtā brīdī, norādot, ka frakcija ir kopā ar viņu.

No Lemberga trešdien pēcpusdienā aģentūrai LETA teiktā izrietēja, ka kratīšanā pie viņa izņemti dokumenti par jauno sašķidrinātās gāzes termināļa (LNG) būvniecības projektu, par kuru jau ilgstoši šķēpus lauž Valda Dombrovska (V) valdība. Oficiāli valdībā skatītajiem dokumentiem par LNG ir noteikta ierobežota pieejamība un tie sabiedrībai nav zināmi. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) atzina, ka viņam nav citas informācijas par KNAB veikto operāciju, kā vien mediju sniegtās ziņas.

Viens no lielākajiem ostas uzņēmumiem “Rīgas Tirdzniecības osta”, kurā trešdien notika kratīšana, pieder trīs kompānijām, kas oficiāli ar oligarhu vārdu nav saistītas, taču to īpašnieku vairākums aizved pie Kiprā un Šveicē reģistrētām ārzonām, savukārt uzņēmuma pārvaldē darbojas personas, kas saistītas ar oligarhu interešu pārstāvību citos projektos. Savukārt lidsabiedrībai “airBaltic” pērn novembrī tika piesaistīts Bahamu salās reģistrēts investors, bet AS “Diena” pēc vairākkārtējas īpašnieku maiņas šobrīd oficiāli pieder uzņēmējam, ar Šlesera interešu pārstāvību vairākos Rigas ostas projektos cieši saistītajam Viesturam Koziolam.

KNAB pagaidām nav sniedzis oficiālus komentārus, tajā skaitā ar medijiem nav runājusi Juta Strīķe.

Komentāri (158)

Normunds 25.05.2011. 13.25

Ja kaut niecīgākās cerības pieķert blēdi un, kaut uz neilgu reāli iesēdināt, tas noteikti jādara! Malacis Strīķe!

+61
-1
Atbildēt

0

mary75 25.05.2011. 13.35

Pat, ja neko neatradīs, reizēm tādi, kā Lembergs, jānoliek pie vietas un jāatgādina, ka viņi ir tikai sīkas niecības, kurus katru brīdi var sagaidīt debesis ar rūtiņām, lai neaizmirstās.

+46
-2
Atbildēt

1

    Janka, Janic > mary75 25.05.2011. 17.28

    uz šitiem ( valsts nozadzeejiem ) balstaas visa valsts , kaa nekaa viņi nosaka kas vadiis tiesiibsargaajošaas instituucias , valdiibu , prezidentuuru , galu galaa ietekme uz parlamenta veeleešanaam jo visi ir arii partiju iipašnieki , beidzot Lembe buutu patriecams no valdiibas nama … kratiišana ir lielaakais uzbrukums valstij , liidz šim uzbrukums bija nieka iereednim Vaškevičam un Klviitis jau kladzinaaja par uzbrukumu valstij … Matiisaa vieta beidzot valsts nozadzeejiem!!!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

dro 25.05.2011. 14.25

Vai krata arī Sudrabas dzīvokli – viņai taču daudz kopīga ar smagos noziegumos apsūdzēto?:)

+38
0
Atbildēt

3

    Roberts Gūtšmits > dro 25.05.2011. 15.37

    >> lno
    Vau ! Ģeniāla ideja! Kā tu nepatapi potapovai to agrāk pateikt! Sudrabu noteikti vajag arī izkratīt – citādi šī takš sadomājusi jenotiem sprunguļus riteņos mest un uz Prezidenta amatu kandidēt! Tā nevar – Cui viņu, Cui! …. :)))

    +2
    -23
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > dro 25.05.2011. 16.19

    Hi, hi, hi, baigi interesanti.
    Pie lno komenta, kurā viņš aicina izkratīt Sudrabas dzīvokli, IR.lv reģistrētie lietotāji salikuši plusiņus – nu jau pat vesleus 15. Toties pie manējā, kur es aicinu darīt TIEŠI TO PAŠU, atbalstot kolēģi – vieni vienīgi mīnusiņi !??
    Lūk jums vislabākais pierādījums, šeit tusējošās lumpenizētās publikas šizofrēniskajai dabai un klasisks balsojošās „revolucionārās sircapziņas” precendents … :)))

    +1
    -16
    Atbildēt

    0

    ilona_bulane > dro 25.05.2011. 15.39

    !

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu