Dziesmiņa nodziedāta • IR.lv

Dziesmiņa nodziedāta

19
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko (K) un Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins (L).
Askolds Rodins

Lukšenko Baltkrievija beigs pastāvēt

Gaisma tuneļa galā. Tikai šīs gaismas avots ir pretim braucošas lokomotīves lukturis. Ceturtdien Minskā ilgāku laiku aci pret aci parunājās divu kaimiņvalstu vadoņi – Krievijas “nācijas līderis” premjers Vladimirs Putins un Baltkrievijas “batjka” Aleksandrs Lukašenko. Sarunas galvenais temats jau iepriekš bija labi zināms – aizdevums Baltkrievijas ekonomikas glābšanai no sabrukuma, rezultāts paredzams – Baltkrievijas bezierunu kapitulācija. Pēc četru gadu ilgas stīvēšanās (ar mainīgiem panākumiem) divu valstu integrācijas jomā, Krievija guvusi virsroku.

Mēnešiem ilgā valūtas krīze (Baltkrievijas sociālistiskās ekonomikas mazspējas tiešs rezultāts), nespēja dzīvot atbilstoši reālajiem ienākumiem (populistiskās sociālās politikas tiešs rezultāts) un starptautiska pusizolācija galu galā pielikusi punktu Baltkrievijas “suverēnās demokrātijas” modelim. Neizbēgami pienāca laiks (garumā bija vilkts, cik nu vien iespējams) izdarīt izvēli starp “slikti”un “ļoti slikti”. Lūdzēja loma nemēdz būt patīkama.

Līdz šim Lukašenko izmanījās manevrēt starp diviem donoriem (bez “piešpricēm” no malas Baltkrievijas ekonomika jau sen nebūtu dzīvotāja) – Krieviju un Eiropas Savienību (ES) un ar to saistītajām starptautiskajām institūcijām, vispirms jau Starptautisko valūtas fondu (SVF). Vienbrīd it kā pavīdēja alternatīva – Ķīna, taču tā izrādījās šķietamība. Savukārt brālīgais Ugo Čavesa Venecuēlas režīms spēja sniegt lielākoties morālu atbalstu – ko gan citu viens nabags var dot otram.

Jāteic, ka pirmajā acu uzmetienā Baltkrievijai būtu labāk meklēt glābēju Rietumos. SVF, protams, arī silti ieteica ekonomiskās reformas, un vispirmām kārtām valsts sektora uzņēmumu privatizāciju, taču šiem ieteikumiem bija vispārīgāks raksturs. Atšķirībā no Krievijas ļoti konkrētajiem priekšlikumiem. Taču ES – atšķirībā no Krievijas – gaidīja un arī prasīja politiskās sistēmas demokratizāciju. Jāteic, ka Lukašenko, visiem par pārsteigumu, labojās pagājušā gada vasarā un rudenī – prezidenta vēlēšanu priekšvakarā, kad bez viņa paša oficiāli tika reģistrēti vēl deviņi prezidenta amata kandidāti, turklāt ar iespēju aģitēt par sevi, un, tātad, pret Lukašenko. Grūti pateikt, kāda blusa iekoda prezidenta amatā pārliecinoši (turpat 80% balsu) “ievēlētajam” Lukašenko, taču viņš ar pat Baltkrievijai neierastu bardzību vērsās pret cilvēkiem, kas uzdrošinājās publiski protestēt pret vēlēšanu iznākumu, ne bez pamata vērtējot to kā viltojumu.

Protestu laikā patiešām bija vērojami ielu nekārtību elementi, tikai vēlāk uz apsūdzēto sola nonākušajiem Lukašenko politiskajiem pretiniekiem ar to organizēšanu nebija nekāda sakara. Kūdītājus tika fiksējušas videokameras. Kopš decembra vidus pagājis turpat pusgads, taču neviens no tiem tā arī nav aizturēts. Toties ieslodzījuma vietās tika sarūpētas lažas režīma politiskajiem pretiniekiem. Sestdien piecu gadu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā piesprieda prezidenta vēlēšanās startējušajam Andrejam Saņņokovam. “Uz strīpas” ir vēl četri bijušie prezidenta amata kandidāti. Uz vajāšanām politisku motīvu dēļ, dabiski, tika reaģējusi ES, kuras “melnajā sarakstā” nonāca pats Lukašenko un vēl 157 valsts pārvaldes amatpersonas. Viņnedēļ, vēl pirms sprieduma pasludināšanas Sanņikovam, Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, kurā bija runa jau par ekonomiskajām sankcijām pret Lukašenko režīmu. Vienkāršāk sakot, ceļš uz Rietumiem slēgts, un vārtus aizcirta pats Lukašenko.

Atlika ceļš uz Austrumiem, t.i., Krieviju. Pēdējos četros gados Baltkrievijas un Krievijas attiecības var raksturot dažādi -sākot ar abpusēju vilšanos un beidzot ar dozētu naidīgumu. Krievija gaidīja un nav sagaidījusi Abhāzijas un Dienvidosetijas valstiskās neatkarības atzīšanu. Baltkrievija gaidīja un nav sagaidījusi tās ekonomikai vitāli nepieciešamos lētos energoresursus. Varētu minēt vēl daudz ko. Taču tas jau būtu pagājušo laiku stāsts.

Baltkrievija saņems no Krievijas (ne tieši, bet ar NVS ietvaros dibinātas ekonomiskās sadarbības organizācijas starpniecību) tās ekonomiskai izdzīvošanai vismaz šogad nepieciešamo valūtu. Pretim tiek prasīta – un tiks saņemta – piekrišana Baltkrievijas stratēģiski nozīmīgo uzņēmumu (vispirms jau energoresursu pārvades cauruļtīklu) privatizācijai, t.i., nonākšanai Krievijas kontrolē. Stratēģiskais mērķis, kuru Krievijai neizdevās panākt Ukrainā, ir tuvs realizācijai Baltkrievijā.

Ceļš uz Baltkrievijas ekonomikas pārtapšanu par Krievijas ekonomikas sastāvdaļu ir vaļā. Redzamas politiskās pārmaiņas diezin vai ir gaidāmas – Krievijas un Baltkrievijas politiskie režīmi ir gana radniecīgi. Taču viens zaudētājs ir acīm redzams – “Eiropas pēdējais diktators” Aleksandrs Lukašenko, kura personiskajai varai automātiski būs uzlikti laužņi.

Komentāri (19)

oktaavs 23.05.2011. 08.30

Baltkrievijas “ekonomiskais brīnums” balstās tikai uz Krievijas finanšu injekcijām. Daudzi mūsu vietējie “stingrās rokas” un “saimnieka” fanātiķi to negrib saprast. Savukārt Krievijas, kā valsts, pastavēšana ir atkarīga no naftas un gāzes cenām pasaulē, jo nekā cita ievērojami eksportspējīga tai nav. ( Ieroču eksporta ieņēmumi nespēj nosegt visas vajadzības). Ja energoresursu cenas un pieprasījums kritīs, tad beigsies atbalsts draudzīgajiem režīmiem, jo būs jādomā par savu izdzīvošanu.

+9
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > oktaavs 24.05.2011. 15.24

    Krievijā tomēr resursu ir daudz, taču investīcijas to apguvē ir bijušas minimālas un šeit arī slēpjas problēma, KF pie pašreizējās ieguves neattīstot naftas laukus un neatklājot jaunus, šī manta pietiks vien 17 gadiem. Taču viņiem vēl ir gāze un praktiski visa Mendeļējeva tabula, un tā kā reālās lietas atkal sāk nākt modē, arī šeit ir labas iespējas. Par bagātību piederību runājot – tās jau faktiski nepieder Krievijai, bet gan daudzām mazajām tautām, kas attiecīgās zemes apdzīvojušas gadu simteņiem !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Līga Lētiņa 24.05.2011. 00.37

varbūt nevajag zvanīt kapu zvanus pirms laika. nav jau vēl zināms, kuru izvadīs. interesei daži cipariņi: IKP – Latvija 14300 un 82 vieta, Baltkrievija 13400 un 87. pieaugums par pēdējiem 3 gadiem – Latvija -1,8, – 18, -4,2 un Baltkrievija 4,8, 0,2, 10,2. (2010, 2009, 2008).
vēl kādus ? lūdzu – iedzīvotāji: dabiskais pieaugums – 0,6 LV , -0,3 baltiem krieviem, bērnu mirstība 8,4 LV , 6,2 baltkrieviem. turpināt?
jautājums, kuram dziesmiņa nodziedāta?

+1
0
Atbildēt

2

    hinanska > Līga Lētiņa 24.05.2011. 00.55

    Tu tici Baltkrievijas statistikas rādītājiem? Un vēlēšanu rezultātiem arī?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Līga Lētiņa > Līga Lētiņa 24.05.2011. 08.40

    tie cipariņi ņemti no CIA mājaslapas. domāju nevar viņiem pārmest sevišķu mīlestību pret baltkrieviju.
    viņu vēlēšanu rezultātiem es ticu vairāk nekā apgalvojumam, ka Latvija pārvarējusi krīzi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 24.05.2011. 15.26

Neatstāj sajūta, ka Rodinu notiekošais Baltkrievijā apmierina….tad būtu jājautā kāpēc ?

Tāpēc, ka Latvija tagad robežosies ar Puķina karaļvalsti no divām pusēm ?

Saruks tirdzniecība ar šo valsti ?

Latvija pieplūdīs ar mākslīgi palētinātām baltkrievu mantām ?

Man kādreiz Rodina darbi patika krietni vien labāk, bet kādu laiku jau liekas, ka tie tiek angažēti :(

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu