VK atklājusi pārkāpumus lielākajā daļā IeM iestāžu • IR.lv

VK atklājusi pārkāpumus lielākajā daļā IeM iestāžu

27
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Par iespējamajiem pārkāpumiem jau pirms vairākiem mēnešiem ir sākts kriminālprocess

Valsts kontrole (VK), pārbaudot Iekšlietu ministrijas (IeM) 2010.gada pārskata sagatavošanas pareizību, ir atklājusi dažādas nepilnības un pārkāpumus lielākajā daļā iekšlietu sistēmas iestāžu, kā arī pašā ministrijā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

IeM šonedēļ izplatīja publisku paziņojumu par to, ka iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V), pamatojoties uz VK atzinumu, ir uzdevusi Valsts policijas (VP) priekšniekam Artim Velšam līdz 20.maijam sniegt virkni paskaidrojumu, tomēr, kā liecina aģentūras rīcībā esošā informācija, paskaidrojumi pieprasīti arī Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Nodrošinājuma valsts aģentūras, IeM Informācijas centra un citu iestāžu vadītājiem.

IeM preses pārstāve Gunta Skrebele, lūgta iepazīstināt ar ministres rīkojumu par paskaidrojumu pieprasīšanu, atbildēja, ka šis dokuments pagaidām ir ierobežotas pieejamības, jo VK vēl nav publiskojusi veiktās revīzijas atzinumu. Jautāta, kāpēc ministrija izplata informāciju tikai par pārkāpumiem VP, nepieminot citus dienestus, Skrebele teica, ka, visticamāk, tas ir skaidrojams ar VK konstatēto pārkāpumu nopietnību tieši VP koledžā.

Tiesa, iespējamos pārkāpumus VP koledžas finansējuma izlietošanā jau iepriekš auditā bija atklājusi pati VP. Saistībā ar to 2.martā tika ierosināta disciplinārlieta pret koledžas direktoru Aigaru Evardsonu, uz izmeklēšanas laiku atstādinot viņu no amata. Īsi pēc tam Evardsons nolēma doties izdienas pensijā. Koledžas direktora amatu viņš atstāja 25.martā, un līdz ar to 1.aprīlī VP izbeidza disciplinārlietu, pastāstīja Skrebele. Amatu pametusi arī viņa vietniece.

Neoficiāla informācija, kas ir aģentūras LETA rīcībā, liecina, ka par iespējamajiem pārkāpumiem jau pirms vairākiem mēnešiem ir arī sākts kriminālprocess, kura izmeklēšanu pārauga prokuratūra.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba pastāstīja, ka IeM revīzijas rezultāti tiks publiskoti pirmdien, 16.maijā, un līdz tam nekādus komentārus par pārbaudē konstatēto viņa nesniegšot. Atbildot uz jautājumu, vai revīzijā atklāts liels skaits pārkāpumu, Sudraba vien norādīja, ka šie pārkāpumi ir “diezgan nozīmīgi”.

Kā ziņots, Mūrniece jau februārī paziņoja par demisiju, taču vēl turpina pildīt ministres pienākumus līdz 6.jūnijam.

Jau vēstīts, ka Mūrniece šonedēļ arī paziņoja, ka neatbalstīs Velša kā VP priekšnieka amata savienošanu ar VP koledžas Tiesību katedras docenta amatu. Arī šo lēmumu viņa pamatoja ar VK secinājumiem.

 

 

Komentāri (27)

mary75 11.05.2011. 08.46

Principā, laikam, nav tādas valsts iestādes, kur VK nebūtu atradusi kādus pārkāpumus, lielākus vai mazākus, bet, kopā sarēķinot, tādā veidā tiek nelietderīgi un nelikmīgi iztērēti miļjoni.
Un ne jau ai nejaušības vai nezināšanas, ja parokas, vienmēr var atrast, kā intersēs tas tiek darīts.
Un parasti tam nekas neseko, tāpēc neviens nebaidās un viss notiek tādā pašā garā.
Izskatās, neviens no pie varas esošajiem politiķiem nav ieintertsēts pārskatīt Grūtupa likumus un panākt, lai par valsts naudu būtu konkrētie atbildīgie, kuri saņemtu konkrētos sodus, nevis būtu jāpierāda, ka tas izdarīts “ar nolūku” un kas tur vēl, ko, prakiski, nav iespējams izdarīt?
Kā var šķērdēt valsts naudu bez nolūka to darīt, lai kāds pasaka?

+7
0
Atbildēt

3

    kristaps_drone > mary75 11.05.2011. 10.37

    >zanei
    Šajā valstī arī bezdarbību un nolaidību ir jāpierāda! Bet pie mums visi vienmēr strādā pēc labākās sirdsapziņas, tikai rezultāts ne vienmēr sanāk labs…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 11.05.2011. 11.03

     
    dzeris49 _…nevis būtu jāpierāda, ka tas izdarīts “ar nolūku”…_
    zanE _…ja nav “nolūka”, tad ir nolaidība vai bezdarbība…_
    ~~~
    vel jau viens faktors – nezinashana vai klinisks stulbums, nezinu kads likumpants to apraksta, piem., ja cilvis ir parakstijis jebkurus papirus kas tam ir likti prieksha.
    valsts aparats nav sanatorija un ar shadu diagnozi ari nevajadzetu tikt atbrivotiem no atbildibas par stulbu darbibu rezultata raditam sekam.
    lai nebutu ta ka valsts tiek nolaista uz grunti bet iespejamie atbildigie uzrada arsta zimes ka ir aptaureti, nu vai skolas liecibas ka slikti ir macijushies, vielu nav apguvushi.
    P.S. es te nedomaju Murnieci, – tas ir cits gadijums.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 11.05.2011. 08.58

    …ja nav “nolūka”, tad ir nolaidība vai bezdarbība…arī šīm darbībām var piemērot attiecīgu likuma pantu…bet vienmēr pastāvēs jautājums – vai kāds to vēlēsies piemērot?…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 11.05.2011. 09.52

Kur kavājās Kurmīša viedoklis? Vai nav vēl no Lembja saņēmis instrukcijas, vrbūt savārdzis…..

+4
-1
Atbildēt

2

    raimonds_bossltd > dace_ampermane 11.05.2011. 10.47

    to klejotājs
    Kurmītis ir krievijas vēstniecības un PLL rupors. Lembergs, kā komuņaga, šudra un Latvijas izlaupītājs viņam vienkārši simpatizē.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > dace_ampermane 11.05.2011. 11.22

    klejotajs, ombros
    es domaju ka kurmitz tagad ir Shleserim padots dzivniecish, bet var jau but ka vel kam uz ligumu piestrada, agrak vinsh bija Shkjelem uzticams.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Janis 11.05.2011. 09.08

Interesanti, ka šādi kriminālprocesi nesekoja citos gadījumos, piemēram Šlesera SM gadījumā bija tikai publiska apsaukāšanās un maza tiesiņa par to.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu