Sāk vairākus procesus par nolaidību elektrības krīzē ziemā • IR.lv

Sāk vairākus procesus par nolaidību elektrības krīzē ziemā

26
Evija Trifanova, LETA

Cietušajām personām ir tiesības pieteikt kaitējuma apmēru un pieprasīt kompensāciju

Ģenerālprokuratūrā sākti četri kriminālprocesi par nolaidību saistībā ar 2010.gada decembra un 2011.gada janvāra ārkārtas situāciju, kas vairākos Latvijas novados tika izsludināta ilgstošu elektroapgādes traucējumu dēļ, informējis prokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks.

Prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks aģentūrai BNS paskaidroja, ka prokuratūrā neviens ar iesniegumu nebija vērsies un pārbaude tika sākta pēc prokuratūras iniciatīvas.

2011.gada 10.janvārī pamatojoties uz Prokuratūras likuma 16.panta 2.daļas 1.punktu Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Agnis Pormalis sāka pārbaudi un tās rezultātā 8.un 11.aprīlī uzsākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 197.panta, tas ir – par darba pienākumu nolaidīgu pildīšanu, ko izdarījis uzņēmuma atbildīgs darbinieks, ja ar to radīts būtisks kaitējums uzņēmumam, organizācijai vai ar likumu aizsargātām citas personas tiesībām un interesēm.

Atbilstoši aizsargjoslu likumam, uzņēmuma – elektrisko tīklu gaisvadu līniju valdītāja – amatpersonu pienākums bija rūpēties par to, lai tiktu izcirsti koki un zari aizsargjoslā, kā arī ārpus aizsargjoslas, ja tie var apdraudēt gaisvadus. Ja šis ar likumu uzliktais pienākums būtu pienācīgi pildīts, personām – gan juridiskām, gan fiziskām – nebūtu nodarīti zaudējumi, nebūtu bijusi nepieciešamība izsludināt ārkārtas situāciju, teikts paziņojumā presei.

Lēmumi pieņemti par notikušo AS „Sadales tīkls” Austrumu, Rietumu, Ziemeļu un Ziemeļaustrumu reģionos un tie pēc piekritības pirmstiesas izmeklēšanas veikšanai ir nodoti Valsts policijai. Pēc Krimināllikuma, ikvienai personai, kam elektroapgādes pārrāvumu dēļ ir nodarīts kaitējums, ir tiesības vērsties pie attiecīgā procesa virzītāja un pieteikt kaitējuma apmēru materiālās kompensācijas gūšanai.

Uz šo brīdi ir apkopota informācija par juridiskām un fiziskām personām nodarītajiem zaudējumiem vairāk nekā 130 tūkstošu latu apmērā, apgalvo prokuratūra.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu