Miris par kara noziegumiem notiesātais Kononovs • IR.lv

Miris par kara noziegumiem notiesātais Kononovs

37
Vasilijs Kononovs. Foto: Lita Krone, LETA

Bijušo sarkano partizānu notiesāja par cilvēku nogalināšanu 1944.gadā Mazo Batu ciemā

Ceturtdien, 31.martā, 88 gadu vecumā miris par Otrā pasaules kara noziegumiem Latvijā notiesātais bijušais sarkanais partizāns Vasilijs Kononovs, aģentūrai LETA apstiprināja partijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) pārstāvji.

Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 2004.gada 30.aprīlī atzina Kononovu par vainīgu kara nozieguma izdarīšanā – viņa vadītā partizānu grupa 1944.gadā Mazo Batu ciemā nežēlīgi nogalināja vairākus civiliedzīvotājus un nodedzināja viņu mājas.

1923.gadā dzimušais Kononovs tika arestēts 1998.gadā un atradās apcietinājumā līdz 2000.gadam, kad viņu notiesāja, piespriežot pusotru gadu ilgu cietumsodu. Pēc sprieduma pasludināšanas viņš tika atbrīvots, jo piespriesto soda termiņu bija jau izcietis pirmstiesas apcietinājuma laikā. Pēc atbrīvošanas Kononovs pieņēma Krievijas pilsonību.

2001.gadā Latvijas tiesa, atkārtoti izskatot Kononova lietu, atzina viņu par vainīgu kara noziegumos un piesprieda sešus gadus cietumā. Kononovs spriedumu pārsūdzēja, un lieta nosūtīta prokuratūrai papildu izmeklēšanai, viņu pašu atbrīvojot no ieslodzījuma saistībā ar slikto veselību.

2003.gadā Latgales apgabaltiesa Kononovam izvirzīto apsūdzību pārkvalificēja, atzīstot viņu par vainīgu bandītismā un atbrīvojot no piespriestā soda izciešanas saistībā ar noilguma iestāšanos. Taču spriedumu pārsūdzēja prokurors, un Latvijas Augstākās tiesas Krimināllietu kolēģija atzina viņu par vainīgu kara noziegumos, piespriežot gadu un astoņus mēnešus ilgu cietumsodu. Šo spriedumu atstāja negrozītu arī pēc kasācijas sūdzības izskatīšanas.

Pērn Latvija uzvarēja Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielajā palātā lietā “Kononovs pret Latviju”. Tiesa atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas. ECT Lielās palātas spriedums nav pārsūdzams. Iepriekš, 2008.gada 24.jūlijā, ECT tikai ar vienas balss pārsvaru pieņēma Latvijai nelabvēlīgu spriedumu Kononova lietā, atzīstot, ka Latvija minēto pantu ir pārkāpusi.

Komentāri (37)

incis21 01.04.2011. 19.55

Pelnenai
Cukurs pirms daudziem gadiem noslepkavots.
Vai drīkst vienu mazu jautājumu – kāpēc meitene ar latvisku vārdu un uzvārdu raksta tik krieviski?

+14
-1
Atbildēt

0

mxblack 01.04.2011. 16.22

Pagātnes rēgi arī izrādās mirstīgi, nu tad lai viņam ir vieglas smiltis. Kaut ātrāk un vairāk mūsu pasauli pamestu visi šie slepkavas un cilvēku bendes, kurus viņu atbalstītāji šeit pielūdz kā varoņus. Tie nav varoņi, varoņi radās frontē kur cīnījās ar sev līdzīgiem, bet ne slepkavoja sievietes un bērnus kā šis.

+13
0
Atbildēt

0

austrisv 01.04.2011. 17.35

Droši vien ziņas no čekas uzstādītās melnās kastes.

+13
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu