Vilnītis savu vietnieku Vilku atstādina vēlreiz • IR.lv

Vilnītis savu vietnieku Vilku atstādina vēlreiz

89
Foto: Ieva Čīka, LETA

KNAB vadītājs uzskata, ka Dombrovskis nav tiesīgs atcelt rīkojumu atstādināt Vilku

Lai arī premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) trešdien atcēla Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša rīkojumu par KNAB priekšnieka vietnieka Alvja Vilka atstādināšanu no amata, Vilnītis ceturtdien pēcpusdienā vēlreiz atstādinājis Vilku no amata, vēsta aģentūra BNS.

Vilnītis ceturtdien izdevis jaunu rīkojumu, ar kuru Vilks atstādināts no amata, aģentūrai BNS apstiprināja Vilks.

Iepriekš Vilnītis paziņoja, ka Dombrovskim nav tiesību atcelt rīkojumu par Vilka atstādināšanu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieka amata, vēstīja LETA.

Vilnītis skaidroja, ka Ministru prezidents nevar atvasināt no vispārējiem tiesību principiem vai pārraudzības jēdziena tādas pilnvaras, kuras tam ar likumu nav piešķirtas. Saskaņā ar KNAB likuma 2.pantu birojs ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde. Savukārt tiesības izlemt ikvienu zemākās institūcijas kompetencē esošo jautājumu pēc būtības, ieskaitot tiesības izdarīt lietderības apsvērumus, esot attiecināmas uz augstāko padotības formu – pakļautību.

Lēmums par KNAB amatpersonas atstādināšanu no darba pienākumu pildīšanas pieņemts disciplinārlietas izmeklēšanas ietvaros. Bet pārraudzību īstenojošs subjekts esot apstrīdējis saistībā ar disciplinārlietu pieņemtu lēmumu, kas esot tikai un vienīgi iestādes vadītāja kompetence. Šāda lēmuma tiesiskumu saskaņā ar valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem varot vērtēt tikai tiesa.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA vēl nevarēja pateikt, kāda būs valdības vadītāja tālākā reakcija, vien norādot, ka “Dombrovskis iepazīsies ar materiāliem”.

Jau ziņots, ka Premjers izdevis rezolūciju Vilnītim, ar kuru atceļ viņa rīkojumu par KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Alvja Vilka atstādināšanu no amata pienākumu izpildes. Premjera preses sekretāre Līga Krapāne Ir.lv informēja, ka premjera rezolūcijā norādīts – Vilnīša rīkojums uzskatāms par prettiesisku, jo konstatēta tā neatbilstība Darba likuma 58.panta trešajai daļai: “Darba devējam ir tiesības atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darba vietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm.”

Vilnītis 7.martā ierosināja disciplinārlietu, lai izvērtētu iespējamos disciplinārpārkāpumus Vilka rīcībā saistībā ar “nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot vecākās nozares amatpersonas pienākumus PHARE 2003.gada Nacionālās programmas projekta “Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja attīstība un nostiprināšana” īstenošanā”. Disciplinārlietas izmeklēšanas termiņš tika noteikts 6.aprīlis, un uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Vilks atstādināts no amata pienākumu izpildes.

Komentāri (89)

janazakovica 31.03.2011. 16.35

aiz vilnisa stav milzigs bars juristu no par labi izzagtu latviju komandas kas cukst vinam abas ausis sis bezgaligas bezsakarigas juristu atvasinatas interpretacijas…jo kur ieledzas juristi.tur sakas milzigs haos ko vada tiesi sie juristi.

+24
-2
Atbildēt

6

    egfoto > janazakovica 31.03.2011. 18.06

    Jautājums tev uz attapību un pie reizes uz izglītošanu :)
    Šim cilvēkam ir maģistra grāds jurisprudencē, uzsācis mācības doktorantūrā, ir bijis lektors Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību zinātņu katedrā un Juridiskajā koledžā.
    Kā viņu sauc?
    A) N. Vilnītis
    B) V. Dombrovskis
    Tā kā ne tikai PPL juristi viņam ausīs čukst, bet arī ZZS un SC juristi :)

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > janazakovica 01.04.2011. 08.54

    >> dzeris
    +++ko Dombrovskis izdarījis šīs valsts labā+++
    Vot par šito lūdzu sīkāk un vēlams – ar konkrētiem faktiem. Ko TIEŠI Plīša Lācis “valsts” (nevis personīgās partijas un banku lobija) labā ir izdarījis.
    Gaidu ar nepacietību! … :)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > janazakovica 01.04.2011. 13.36

    Kurmīt:-)
    1. Valda Dombrovska valdības laikā jau vismaz divas reizes ir paaugstināts Latvijas kredītreitings. Tas nozīmē:
    1) valdībai būs vieglāk pārfinansēt SVF&EK aizdevumu starptautiskajos finanšu tirgos un to atmaksāt;
    2) tas samazinās banku procentu likmes un Latvijas ekonomikā atkal ieplūdīs vairāk naudas kredītu veidā, ko saprātīgi izmantojot (ne tā kā “treknajos gados”), varēs attīstīt ražošanu un eksportu, visa cita veida uzņēmējdarbību, radīt darba vietas.
    2. No 2010. gada 1. ceturkšņa līdz 4. ceturksnim Latvijas IKP ir pieaudzis par 211 miljoniem latu, salīdzinājumam – no 2008. gada 2. ceturkšņa līdz 2009. gada 4. ceturksnim tas bija nokrities par 1,075 miljardiem latu, no šī paša 2008. gada 2. ceturkšņa līdz Valda Dombrovska 1. valdības apstiprināšanai 2009. gada martā (attiecīgi – 1. ceturksnī) – par 528 miljoniem latu. http://www.draugiem.lv/KrisjanisLiepins/gallery/?pid=126370452
    3. 2010. gadā IKP uz vienu iedzīvotāju ir kāpis par 275 latiem, salīdzinājumā ar 581 lata kritumu no 2008. gada 2. ceturkšņa līdz 2010. gada sākumam (387 latu kritumu no 2008. gada 2. ceturkšņa līdz Dombrovska valdības darba sākumam). http://www.draugiem.lv/KrisjanisLiepins/gallery/?pid=126370452

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Dancis > janazakovica 01.04.2011. 09.39

    Jūsu, cienītais, piesauktais maģistra grāds civiltiesībās un pasniedzēja pieredze civltiesību nozarē(gan jau maksātnespējas lietās) neliecina neko daudz par Vilnīti kā vadītāju krimināltiesību jomā.
    + ja cilvēks ir profesionāls savā jomā, viņam būtu jāsaprot, ka viņš var veidot karjeru arī citur un nav jācenšas par visām varītēm palikt amatā, kurš viņam sagādā tik daudz grūtību( un kur viņš nav vēlams). Nu kaut kādai pašcieņai tomēr jābūt.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > janazakovica 31.03.2011. 18.57

    Donst!
    Tu aizmirsi piebilst, ka Vilnītis studējis jurispudenci Maskavā un diezin vai kaut ko jēdz no Latvijas un ES valstu likumdošanas.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > janazakovica 31.03.2011. 19.25

    Maģistra grāds neizsaka absolūti neko, toties Vilnīša darbošanās izsaka visu.
    Vilnītis ir pārliecināts, ka Saeimas vairākums viņu atbalstīs.
    Tagad viņš pārkāpis ne tikai ētikas kodeksu, bet, nerakstītus birokrātiskus likumus, tik demonstratīvs konflikts ar premjeru nav pieņemams.
    Tas ir murgs, kas notiek, ko Dombrovskis izdarījis šīs valsts labā, un ko Vilnītis, un šo te niecību atbalsta Saeimas vairākums.
    Kauns uz to visu skatīties, kauns par latviešiem, ja tā var nosaukt tos ZZS un PLL noziedzīgo gripējumu darboņus.
    Toč, jāmūk projām no muļķuzemes, kur visu nosaka lembergi un Co, sākšu mācīties igauņu valodu, valstij, kur tauta par šiem parazītiem balso un turpinās balsot, nākotnes nav.

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

Juris Millers 31.03.2011. 16.24

Un kā būtu, ja Dombrovskis tagad atstādinātu Vilnīti par prettiesisku lēmumu pieņemšanu?

+23
-4
Atbildēt

7

    varbūt ka tā > Juris Millers 31.03.2011. 16.59

    tā ir klasiska demagoģija ko tu te pūt. Vilnīti iecēla saeima un Vilnīti arī atlaidīs tā ja uzskatīs par vajadzīgu, bet Dombrovska iejaukšanās ir klasiska varas uzurpēšana un meģināšana aizstāvēt savējos KNABā.

    +4
    -22
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > Juris Millers 01.04.2011. 08.51

    >> dzeris
    Nu pirmkārt – Potapova un viņas banda nav nekādi nevainīgie. Nagu maucēji un jenotības politkonkurentu iznīcināšanas kantoris, kurš darbojas bieži vien ar pretlikumīgām metodēm. Tevis pieminētajās Eiropās šāds vienas partijas specdienests sen jau kā būtu aiz restēm ietupināts kopā ar organizatoriem.
    Otrkārt. Vilnītis nevienam “virsū nešauj”. Šauj kā reize Potapova. Un jenotības virspriestreris piesedz savas partijas ķēdes suni.
    Treškārt. Korumpēta režīma pazīmes un principu “savējiem – viss, pārējiem – likums” – šobrīd demonstrē kā reize jenotība. Tieši tā liek amatos savējos bez konkursiem un atlasēm, tieši tā izkārto pasūtījumus savu sponsoru firmām, tieši tā piesmej likumus, pārkāpj solījumus un melo visai valstij tādos apjomos kādi vecajiem zagļiem pat sapņos nav rādījušies.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > Juris Millers 02.04.2011. 20.54

    Šķēlē savā laikā sūdzējas par kurmīšiem, kas putinot viņu laukā. Izrāās ka viens kurmītis izsprucis no šķēles būra un ložņa pa tīmekli, piecūkodams publisko telpu. Vai tik šķēle pats neiekritīs kurmīšu izraktajās alās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > Juris Millers 01.04.2011. 12.19

    Kurš no “Vienotības” biedriem/atbalstītājiem ir iecelts kādā amatā bez konkursa?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > Juris Millers 01.04.2011. 13.38

    Un kas ir tās pretlikumīgās Strīķes&co metodes? Konkrēti!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Juris Millers 31.03.2011. 16.44

    Un vienreiz tā būtu j’āizdara, lai tad tiesājas kaut līdz 3000gadam.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > Juris Millers 31.03.2011. 19.18

    Ja tu redzēsi, ka kāds policits sāk izmantot dienesta ieroci, un šaut virsū nevainīgiem cilvēkiem, tu arī teiksi – lai viņu aptur tie, kas viņ8u pieņēma darbā, man nav nekādas tiesības to darīt, vai mēģināsi viņu apturēt?
    Tu tagad man te klāsti to, ko dara Krievijā un citi korumpēti režīmi – savējiem – viss, pārējiem – likums.
    Pie kam ne jau Dombrovska, bet Vilnīša darbību pārbauda prokuratūra.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

archoftriumph 31.03.2011. 16.27

ja Loskutova gadiijumaa tauta bija vinja pusee tad Vilniitis nav nopelniijis tautas simpaatijas. manupraat Vilniitim buutu jaapaarstaaj spirinaaties un jadodas atpuutaa kameer nav par veelu……

+23
-4
Atbildēt

1

    ezis > archoftriumph 31.03.2011. 16.43

    ”nav nopelnījis tautas simpātijas” – laikam tautas skaitīšanā ir jautājumi arī par KNAB.

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu