Opozīcija un ZZS ieceļ Jansonu par tiesībsargu • IR.lv

Opozīcija un ZZS ieceļ Jansonu par tiesībsargu

75
Juris Jansons,Foto: Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Aizklātā balsojumā Saeimas vairākums tiesībsarga amatā apstiprina SC izvirzīto kandidātu

Saeima ceturtdien aizklātā balsojumā tiesībsarga amatā apstiprināja apvienības "Saskaņas centrs" (SC) virzīto, bet Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) atbalstīto kandidātu tiesībsarga amatam – līdzšinējo "Rīgas slimokases" likvidatoru juristu Juri Jansonu.

Par Jansonu balsoja 53 deputāti, pret 40, bet par Kovaļevsku – 39 par, bet 54 pret.

 

Lai arī deputāti balsoja aizklāti ar vēlēšanu zīmēm, Saeimā politiskie spēki neslēpa savu viedokli. Deputāts Ainārs Šlesers (PLL) paziņoja, ka apvienībai “Par labu Latviju” ir svarīgs ir jautājums par ģimenes vērtībām un Jansons esot sniedzis skaidru atbildi, ka “ viņš atbalsta ģimenes vērtības. viņam pašam ir bērni un viņš viennozīmīgi uzskata, ka Latvijas tautai ir nepieciešams atbalstīt tieši to, ko šodien nosaka Satversme. Proti, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti. Un tieši tāpēc es esmu skaidri arī vakar paudis viedokli, ka Jansona kungs, varbūt viņš nav labākais kandidāts, bet viņš šodien no šiem diviem kandidātiem mums ir vairāk pieņemamais.”

Deputāte Rasma Kārliņa (“Vienotība” uzsvēra, ka “tiesībsarga institūcija ir viena no būtiskākajiem demokrātijas stūrakmeņiem mūsu valstī un citās demokrātijās. Kā ir atzinuši vairums eksperti, Kovaļevskas kundze ir vislabāk profesionāli sagatavotā kandidāte,” sacīja Kārliņa, aicinot balsot par šo kandidāti.

Savukārt deputāts Boriss Cilēvičs (SC) uzsvēra, ka “tiesībsargs nav koalīcijas tiesībsargs, nav opozīcijas tiesībsargs. Tas ir visas Saeimas, Latvijas tautas pārstāvju iecelts, ievēlēts, ievēlēta amatpersona, kas aizstāv un pārstāv visus Latvijas cilvēkus. Tieši tāpēc „Saskaņas Centrs” no paša sākuma ļoti skaidri deklarēja, mēs netaisāmies spēlēt politiskas spēles, mēs esam gatavi atbalstīt jebkuras frakcijas izvirzīto kandidātu, ja šis kandidāts būs labs. Diemžēl koalīcija, es negribētu to komentēt, bet kaut kādu problēmu dēļ tā arī nespēja izvirzīt kandidātu un tieši tāpēc mums kā opozīcijai bija jāuzņemas atbildība. Mēs ļoti rūpīgi meklējām atbilstošu kandidātu. Un sameklējām tādu kandidātu. Jansona kungs pārliecināja mūs, ka viņš būs labs tiesībsargs.”

Deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK)  uzsvēra, ka frakcija tikās ar Kovaļevsku, “un  nebūt ne visos jautājumos mēs saņēmām tās atbildes, kādas varbūt mums būtu gribējies saņemt, bet viņas atbildes bija juridiski pamatotas un izrietēja no viņas kvalifikācijas un izpratnes par cilvēktiesībām.”

Savukārt deputāte Iveta Grigule (ZZS) sacīja, ka ZZS nekad nav teikuši, “ ka Kovaļevskas kundze nav atbilstoša, bet Jansona kungs arī ir atbilstošs. Viņi abi ir atbilstoši. Vienam ir viena stiprāka puse, otram – ir otra stiprāka puse. Neviens nav perfekts. Neviens nav Dievs…(…)Es gribu vēlreiz apliecināt, ka Zaļie zemnieki ir frakcija, kas tur savu doto vārdu un man gribas cerēt, ka šodien mēs tiksim pie tiesībarga. Protams, Čepānes kundze ļoti labi pateica, ka jaunais Jansona kungs ir apķērīgs, divu nedēļu laikā viņš ir apguvis pirmā kursa vielu. Tad pus gada laikā viņš tiks līdz doktorantūrai un šo pus gadu viņš var izmantot tiesībsarga likuma 16.pantu, stiprinot savu teorētisko kapacitāti. Viņš ir zinošs, nevajag šeit noniecināt, nevajag būt pārgudriem un es vēlreiz gribu apliecināt. Mēs turam savu vārdu un atbalstīsim šo kandidatūru arī šodien.”

 

Jansons pēc apstiprināšanas amatā žurnālistiem sacīja, ka balsojuma rezultāts viņam ir bijis pārsteigums. Jaunais tiesībsargs solīja, ka rosinās turpmāk mainīt tiesībsarga izvēles kārtību, lai šo procesu padarītu demokrātiskāku. Pēc viņa domām, tas, kā tas ir noticis šoreiz un arī Apsīša apstiprināšanas laikā, met ēnu uz biroju.

Tāpat jaunais tiesībsargs uzlabot savas zināšanas cilvēktiesību jautājumos, bet par eksperti biroja darbā piesaistīt Kovaļevsku

Likums nosaka,ka par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, kuram ir zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

 

Komentāri (75)

mary75 03.03.2011. 12.05

Nu tad vienreiz lai notiek, kam jānotiek, lai tad arī de jure ir tas, kas sen ir de facto, un valdību veido ZZS un SC.
Lai veldo valdību, bet, arī uzņemas atbildību.
Šī te situācija – nosaka visu Lembergs un SC, bet, atbild par visu V, manuprāt, vienreiz ir jābeidz.
Vismaz, prasītos kāds paziņojums no V puses, ne tikai asariņu birdināšana un kārtējā spļāviena apslaucīšana.
Vai arī V jārunā ar SC par iesaistīšanu valdībā, jo tas tikai juridiski nostiprinās jau tā faktiski eksistējošu situāciju.
Tad, vismaz, no tā varēs ko paprasīt par attiecīgiem amatiem.
Patreiz tas ir absolūti neregulējams, kaut faktiski jau sen ir valdībā kā ZZS dublikāts.
Sliktāks variants par tagadējo būt nevar.

+37
-5
Atbildēt

7

    mary75 > mary75 03.03.2011. 12.28

    Krix – Nezinu, neapgalvoju, ka tā ir obligāti jādara, bet, tas ir viens no variantiem, kā SC piespiest uzņemties arī kādu daļu atbildības.
    Patreiz reāli tas jau ir valdībā, bet, ne par ko neatbild, tāpēc kopā ar ZZS var sabotēt visus lēmumus.
    Iespējams, atbildība liktu tam izturēties nedaudz savādāk, bet, negalvoju par 100%, ka taisni tā arī notiktu.
    Vienīgais nopietnais arguments pret tā iesaistīšanu ir tas, ka daudzi to nesapratīs, un V atkal būs vainīga.
    Kaut arī absolūti nesaprotu, ar ko ZZS ir labāka.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 03.03.2011. 12.33

    lama – nu bet ko darīt, turpināt visu tādā pašā garā?
    Cik ilgi?
    Nu tad “jāatšķaida” koalīcija vai nu ar SC, vai nu ar to pašu PLL un TB/VL, jo Lemberga tur noteikti ir stipri par daudz.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > mary75 03.03.2011. 12.20

    Nu un ko dabūs ar SC valdībā – draudzību ar analfabētiem un izsaimniekotājiem, iedos kādu grūto sfēru(veselību vai labklājību šiem, jo neko citu pēr principa nevar SC dot) – kārpīsies pretīm jau kopā ar ZZS pret reformām. Vienu sliktu ar otru krieviski runājošu nomainīt nav nekāda jēga, turklāt V pamatīgi pa biksēm dabūs no nacionālā vēlētāja, kas izsauksies kā VL! krass reitinga kāpums !

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > mary75 03.03.2011. 12.43

    Tad jau reāls būtu variants, ja gandrīz visa Saeima strādātu koalīcijā, līdz ar to atbildība būtu izdalīta, taču man jau liekas, ka tādā gadījumā tāpat sadziedātos trio : ZZS, PLL un SC – jo intereses ta šiem sakrīt ! Katrā gadījumā saskatu, ka tagad ļoti nozīmīgs uzdevums ir apturēt inflāciju !

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 03.03.2011. 13.10

    ,,jāatšķaida” koalīcija vai nu ar SC, vai nu ar to pašu PLL,,,
    ————————————————
    sajauks morsu ar kompotu un iegūs Kubas rumu?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 03.03.2011. 13.28

    Nē, sajauks sūdu ar ūdeni, un iegūs to pašu sūdu, tikai, mazākā koncentrācijā.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 03.03.2011. 12.25

    Nu tad vienreiz lai notiek, kam jānotiek, lai tad arī de jure ir tas, kas sen ir de facto, un valdību veido ZZS un SC.
    ——————————————-
    ZZS jau vajag, lai V aiziet paši. Tad varēs teikt,ka”‘mēs jau labprāt, bet tie V negrib strādāt-tad nu nav citas izejas-koalīcija ar SC”

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

anita_meistere 03.03.2011. 11.57

tizluma un varas kults. Politisko bezsmadzeņu ielikteņu ērā turpinās ar jaunu vērienu. Pretīgi.

+30
-3
Atbildēt

0

photocom 03.03.2011. 12.38

Jaunais MK gatavs
Vējōnis – premjers
ārlietas – urbanovič
finmin – šķēle
ekonomika – šlesers
lembi par prezidentu

+20
0
Atbildēt

4

    vupats > photocom 03.03.2011. 14.48

    Vai vari man, idiotam, lēni un “uz pirkstiem” paskaidrot, ko nozīmē Tavs:

    “tas pierāda, ka ne vienmēr var būt drošs, ka izdosies pat vairākumam sasniegt nosprausto uzdevumu!” ???

    Kas šajā gadījumā IR vairākums, kas IR mazākums?

    Vai šejienes portāla tusinš IR “vairākums” vai ” mazākums”?

    Kāda IR šī “vairākuma” mērījumu metodika? Nu kaut vai aptuveni, lūdzu! Pēc tā, kāds ir kāda konkrētā portāla apmeklētāju komentāru noskaņojums, vai?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > photocom 03.03.2011. 15.05

    uz Bet
    Karginu par VK galveno kontrolieri!
    —————-
    starp citu, kargins ar krasovicki, tāpat kā Lembergs, joprojām uz brīvām kājām. Ko dara Ģprokurors, Tieslietu Ministrija?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > photocom 03.03.2011. 14.23

    Lama !
    Karginu par VK galveno kontrolieri!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > photocom 03.03.2011. 12.45

    lembi par prezidentu
    ————————–
    un karginu par vicekarali!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu