Strīķe apstiprina Vilnīša vēlmi noklausīties politiķus • IR.lv

Strīķe apstiprina Vilnīša vēlmi noklausīties politiķus

54
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Vilnītis noliedz Juraša un Strīķes izteikumus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis bez pamata lūdzis noklausīties politiķu sarunas, turklāt šāda prasība izteikta, neizpildot likumā noteiktās prasības, otrdien Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē paziņoja KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs. Viņa izteikumus otrdien apstiprinājusi arī KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

“Es varu apstiprināt, ka biju lieciniece sarunām, ka Vilnītis lūdza veikt operatīvās darbības pasākumus pret atsevišķiem politiķiem. Bez tiesiska pamata,” aģentūrai BNS teica Strīķe un piebilda, ka arī viņa ir saņēmusi šādus Vilnīša norādījumus bez tiesiska pamata.

 

“Mēs skaidri apzināmies, ka mēs kā amatpersonas prettiesiskus norādījumus nedrīkstam pildīt, un mēs neesam pieļāvuši prettiesisku darbību veikšanu un neklausījām šiem norādījumiem,” uzsvēra Strīķe.

 

 Jurašs no šīm pretlikumīgajām prasībām esot atteicies un par to informējis Ģenerālprokuratūru.

Kā vēsta LETA, Jurašs komisijas sēdē arī norādījis, ka šī iemesla dēļ Vilnītis ar iecerēto reformu palīdzību mēģinot atbrīvoties no sev nelojāliem darbiniekiem. Savukārt Vilnītis žurnālistiem sacīja, ka par minētajiem notikumiem viņam esot pirmā dzirdēšana.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītājs Gundars Daudze Ir.lv atturējās komentēt Juraša apgalvojumus, norādot, ka “negribētos nostāties nevienā pusē. Nedomāju, ka kāda no pusēm ir balta un pūkaina”. Viņš uzsvēra, ka šobrī ir tikai Juraša apgalvojumi, kas nav pierādīts fakts, tāpēc par to esot grūti spriest. “Vienmēr tiek pārmests, ka politiķi iejaucas lietās, kur nevajag, “ sacīja Daudze, norādot, ka šoreiz neesot plānots nekur iejaukties. Pēc viņa teiktā, ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera izveidotajai komisijai ir jāpārbauda izskanējusī informācija un atbilstoši jārīkojas, NDK šajā procesā neiesaistīsies.

Daudze arī norādīja, ka NDK neesot pat vēl iepazinusies ar Kalnmeiera vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim (JL, “Vienotība”)  minēto informāciju, kas vēlāk bija par pamatu Vilnīša atbilstības amatam izvērtēšanas komisijas izveidei. Tā kā Drošības policijas priekšnieks esot atvaļinājumā, tad ar šo vēstuli NDK plānojot iepazīties vien pēc pāris nedēļām.

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas vadītājs Aleksejs Loskutovs (SCP, “Vienotība”) Ir.lv sacīja, ka Vilnīša lūgums, ja tāds ir bijis, ir prettiesisks, jo tā “ir ārkārtīgi nopietna iejaukšanās cilvēku privātajā dzīvē. Lai to veiktu, nepieciešams, lai būtu operatīvās izstrādes lieta un noklausīšanās ir iespējama tikai ar Augstākās tiesas tiesneša akceptu. Jebkādā citā gadījumā noklausīšanās ir prettiesiska.”

Loskutovs uzsvēra, ka telefonsarunu noklausīšanos kontrolē Ģenerālprokuratūras īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļa, kas regulāri salīdzina AT tiesneša akceptēto noklausāmo telefonu numuru sarakstu ar Satversmes aizsardzības biroja datiem par tiem numuriem, kuru noklausīšanos viņi tehniski nodrošina.

“Ja tādas darbības ir veiktas, tas ir nopietns cilvēktiesību pārkāpums un pilnvaru pārkāpšana, ” sacīja Loskutovs, norādot, ka, viņaprāt, šobrīd prokuratūrai jāsper pirmais solis pārbaudes veikšanai un, iespējams, kriminālprocesa uzsākšanai.

Savukārt Ģenerālprokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks Ir.lv uzsvēra, ka otrdien par šo jautājumu prokuratūra nesniegs nekādus komentārus.

Savukārt KNAB paziņojumā medijiem arī norāda, ka Vilnītis vērsīsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai šāda veida apgalvojumi nesatur noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Jau vēstīts, ka KNAB darbinieku vēstulē Ģenerālprokuratūrai tika norādīts uz iespējamām Vilnīša prettiesikām darbībām, tajā skaitā par “nesankcionētu operatīvo izstrādi par sev interesējošām personām”, iepriekš vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”. Kā skaidroja raidījums, operatīvā izstrāde ir pēdējā no operatīvās darbības stadijām, kuru drīkst izmantot tikai tad, ja cilvēku tur aizdomās par sevišķi smaga nozieguma gatavošanu vai valstij svarīgu interešu apdraudējumu. Tās ietvaros var noklausīties telefonsarunas, kontrolēt korespondenci, izspiegot. Taču pat gadījumos, kad jārīkojas nekavējoties, 24 stundu laikā par to jāziņo prokuroram, bet trīs dienu laikā jāsaņem tiesneša akcepts.Saskaņā ar raidījuma rīcībā esošo informāciju, Vilnīti interesējošās personas izsekotas bez prokuratūras uzraudzības.

Komentāri (54)

Aldīna 22.03.2011. 15.59

Pamazām striķis savelkas! Ar Vilnīti tāpat kā ar Kravcovu, Lembergu un droš vēl daudziem ne tik skaļiem uzvārdiem – visi redz, ka pēc būtības un taisnības viņam jau sen vajadzētu būt ja ne tiesātam, tad aizslaucītam vēstures mēslainē, taču juridiski nav tik vienkārši un šie likumi jāsastāda deputātiem, uz kuriem krīt ļoti pamatīga ēna – tie iestrādā caurumus utml. un riņķa dancis var sākties!

+32
0
Atbildēt

0

anita_meistere 22.03.2011. 16.10

“Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītājs Gundars Daudze Ir.lv atturējās komentēt Juraša apgalvojumus, norādot, ka “negribētos nostāties nevienā pusē.”

….nonsens. Daudze, tu vari zvirbuļiem borēt, ka jau neesi nostājies vinā pusē.
kā var NDK vadīt cilvēks, kas ir tik cieši saistīts ar smagos noziegumos apsūdzētu personu.

+32
-2
Atbildēt

0

Janka, Janic 22.03.2011. 15.48

es Vilniitim neticu , zinot kuri ( teepisti) viņu tur ieperinaaja , arii paliek skaidrs , kaadeeļ vinam veelme atbriivoties no tiem , kuri nepakļaujas pretlikumiigaam prasiibaam , mafijai jau vajag savu gestaapo … lopi , viss šodien atkariigs no smagajos noziegumos apsuudzeetaa ar 140 kriminaallietas seejumiem apkrautaa Ventspils Minhauzena , kauns , ka muusu valsttii taads bardaks!!!

+24
-1
Atbildēt

2

    piziks > Janka, Janic 22.03.2011. 15.53

    Kauns Tev drīzāk par to, ka tie, kuri valdībā Tev patīk, nav tik gudri un varoši, lai kaut ko bez Lemberga ziņas izdarītu. Nuja, smuki gan nav.

    +1
    -18
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Janka, Janic 22.03.2011. 16.12

    jaa , man ir kauns par šaadu valdiibu , kura atkariiga no kriminaalnoziegumos apsuudzeeta subjekta , vari saukt mani kaa gribi , bet mafiozo partijas iipašnieku pusee nestaašos nekad

    +20
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu