Mūža ieslodzījums Lūša, Aišpura un Peredeļska slepkavām • IR.lv

Mūža ieslodzījums Lūša, Aišpura un Peredeļska slepkavām

22
Apsūdzētie Mārtiņš Putniņš, Sergejs Markevičs, Edgars Krogerts prāvā 2010.gada jūlijā. Foto: Kaspars Krafts, F64

Spriedumu vēl var pārsūdzēt Augstākajā tiesā

Visus trīs vīriešus, kuri bija apsūdzēti krimināllietā par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī bijušā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu, Rīgas apgabaltiesa piektdien atzina par vainīgiem un sodīja ar mūža ieslodzījumu, kā to bija prasījis prokurors, vēsta aģentūra LETA.

Visiem trim: apsūdzētajam Latvijas pilsonim Mārtiņam Putniņam un abiem Lietuvas pilsoņiem – Sergejam Markevičam un Edgaram Krogertam – apgabaltiesa piesprieda mūža ieslodzījumu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Turklāt viņi pēc pamatsoda izciešanas tiks izraidīti no Latvijas, paredz tiesas nolēmums. Šis spriedums vēl nav stājies spēkā, un likumā noteiktajā kārtībā to būs iespējams pārsūdzēt.

Tiesneša palīdze Aleksandra Kudriašova Ir.lv pastāstīja, ka sprieduma daļa, kurā paredzēta policijas kontrole uz trim gadiem būs spēkā gadījumā, ja notiesātos atbrīvos pirms termiņa. Tādā gadījumā Lietuvas pilsoņus vispirms izraidīs no Latvijas un tad piemēros policijas uzraudzību. Bet Latvijas pilsonis Mārtiņš Putniņš policijas kontrolē atradīsies uzreiz, ja tiks lemts viņu atbrīvot pirms termiņa.

Kā ziņots, Putniņš apsūdzēts par minēto slepkavību organizēšanu, bet Markevičs un Krogerts – par šo slepkavību izpildīšanu. Visi trīs apsūdzētie tiesā savu vainu noliedza.

Katram no apsūdzētajiem nedaudz atšķiras apsūdzības kvalifikācija, bet tieši Putniņš tiek uzskatīts par noziegumu organizatoru. Šajā lietā iesaistīts vēl viens Lietuvas un viens Latvijas pilsonis, bet viņu lietas izdalītas atsevišķi un vēl tiek izmeklētas.

2007.gada februārī Rīgā, Slokas ielas mājas pagalmā, tika nošauts uzņēmējs Peredeļskis; 2007.gada septembrī Jēkabpilī, Rīgas ielā, tika nošauts uzņēmējs Aišpurs; bet 2008.gada janvārī Garkalnes novada Priedkalnē tika nošauts uzņēmējs Lūsis. Viens no uzņēmējiem nodarbojās ar kravu pārvadājuma biznesu, divi pārējie – ar gaļas pārstrādes biznesu.

Savukārt automašīna “Subaru Impreza”, ar kuru pārvietojās Vaškevičs, tika uzspridzināta 2007.gada 21.maijā. Vaškevičs šajā incidentā guva smagus miesas bojājumus.

2009.gada decembrī policija paziņoja par vairāku uzņēmēju slepkavību atklāšanu.

Komentāri (22)

::Vai cis :: 18.03.2011. 16.22

Un kā tad būs ar Edgaru Gulbi? Cik saprotu, viņš Latvijas valsts Vladimira de Vaškeviča alias Futbola de Sporta personā slepkavības mēģinājumā tā kā nebūtu bijis iesaistīts? Dokumentus viltojis, lai kļutu par drošības struktūru darbinieku? Re, Saeimas deputāts bez problēmām kļuvis par deputātu ar viltotu naturalizācijas dokumentu – un nekas. Tad kas atjaunos Edgara Gulbja tiesības uz cilvēcīgu dzīvi? Kurš IR žurnālists paraksies šajā lietā? Varbūt gudrīte Baiba Strautmane publicēs kādu viedu paudumu šajā sakarā jebšu vai viņai dukas pietiek tikai Lindas Muižnieces nogānīšanai, kas nav bīstami, toties ir ienesīgi?

+4
-1
Atbildēt

1

    Janka, Janic > ::Vai cis :: 19.03.2011. 09.16

    veel jau mums ir smuks gadiijums ar deputaatu , O.Griigs , buudams deputaats vienaa mieraa savaa lauku iipašumaa , kuram garaam iet Polockas Ventspils naftas vads, ieriikoja nelegaalu urbumu un pumpeeja no taa tonnaam degvielas , kuru realizeeja DUSās , nba andeleeja simtiem tonnu kannaas garaažaa, vai eksdeputaats seedeejis cietumaa par to kaut vienu dienu????, nerunaasim nemaz par viireli , kuram mugursomaa 140 seejumi kriminaallietas par mantas piesavinaašanos , dienesta staavokli izmantojot , korupciju lielos apmeeros, kurš šodien pilniigi oficiaali apgrozaas saeimaa un valdiibas namaa , ar viņu konsulteejas kas buus prokurors , kas prezidents ,…. taa ir normaala paraadiiba Latvijaa…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Baiba Saviča 18.03.2011. 15.19

Visiem trim: apsūdzētajam Latvijas pilsonim Mārtiņam Putniņam un abiem Lietuvas pilsoņiem – Sergejam Markevičam un Edgaram Krogertam – apgabaltiesa piesprieda mūža ieslodzījumu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Turklāt viņi pēc pamatsoda izciešanas tiks izraidīti no Latvijas, paredz tiesas nolēmums.

—-
Lūdzu iztulkojiet man šo tekstu latviešu valodā! Vai es pareizi sapratu, ka pirmos trīs gadus kopā ar viņiem sēdēs, lai veiktu tiesas noteikto policijas kontroli, arī policisti? Vai tos divus izraidīs no Latvijas pēc reinkarnācijas un kā būs iespējams noskaidrot kurā tieši tarakanā šamie ir iemiesojušies?

+5
-2
Atbildēt

0

pwc_riga 18.03.2011. 16.04

Mūža ieslodzījums ir mūža ieslodzījums un viss atlikušais mūžs jāpavada cietumā.
Izņēmums – nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana, ko par labu uzvedību var piemērot pēc 25 gadiem – KL 61.pants (izvilkums)
(1) Personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu, var nosacīti pirms termiņa atbrīvot no pamatsoda izciešanas, ja ir pamats uzskatīt, ka tā pēc atbrīvošanas spēs iekļauties sabiedrībā, neizdarot noziedzīgu nodarījumu.
(3) Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis:
4) divdesmit piecus gadus no brīvības atņemšanas soda, ja notiesātais ir persona, kam nāves sods aizstāts ar brīvības atņemšanu apžēlošanas vai amnestijas kārtībā, vai persona, kurai piespriests mūža ieslodzījums.

Izraidīšana un policijas kontrole – attiecīgi gadījumā, ja persona tiek atbrīvota nosacīti pirms termiņa – tad tas stājas spēkā – tāds kā rezerves līdzeklis… Vienīgais – var arī grozīt krimināllikumu un paredzēt, piemēram, mīsktisnāt kādu no procedūrām…

Nesen bija raksts ar visiem izskaidrojumiem…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu