Turpinās cirpt algas valsts pārvaldē, palielinās akcīzi degvielai • IR.lv

Turpinās cirpt algas valsts pārvaldē, palielinās akcīzi degvielai

87
Foto: Ieva Cika, LETA
Indra Sprance

Koalīcija vienojas par budžeta konsolidāciju 27 miljonu latu apmērā

Koalīcijas partijas pirmdien vienojušās par šā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem 27 miljonu latu apmērā, kas cita starpā paredz  akcīzes nodokļa degvielai palielināšanu un atalgojuma samazinājumu valsts pārvaldē vēl par 5% vai darbinieku atlaišanu par 10%, žurnālistiem pirmdien pēcpusdienā paziņoja premjers Valdis Dombrovskis (JL, "Vienotība")

Tāpat konsolidācijas pasākumi paredzēs papildu pasākumus ēnu ekonomikas apkarošanai, kā arī papildu azartspēļu nodokļa ieviešanu. Koalīcija turpinās sarunas par iespējām rast veidu vēl papildu budžeta konsolidācijai, lai sasniegtu aizdevēju prasītos 50 miljonus latu.

Finanšu ministrija (FM)  informē, ka, realizējot efektīvākus ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus,papildu budžetā plānots iegūt 12,8 miljonus latu. Īpaša uzmanība tikšot pievērsta nelegālās akcīzes preču aprites samazināšanai attiecībā uz degvielas un tabakas izstrādājumiem, kā arī akcentējot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sadarbību ar nozaru asociācijas uzņēmumiem.

Savukārt, samazinot nodarbināto skaitu par 10% vai atalgojuma fondu par 5%, valsts budžetā iecerēts gūt divus miljonus latu lielu ietaupījumu. Savukārt par  1% tiks samazināts strādājošo skaits Valsts policijā, Valsts robežsardzē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Ieslodzījumu vietu pārvaldē, Valsts ieņēmumu dienestā un Ārlietu ministrijā. 

FM norāda, ka kopumā  10% samazinājums attiektos uz 9600 tiešajā valsts pārvaldē nodarbināto, bet 21 000 valsts budžeta iestādēs nodarbinātajiem netiks piemērota samazināšana.

No nebanku sektora kreditētājiem nodevās valsts cer iegūt papildu 8,3 miljonus latu. Pagaidām nav zināms, cik daudz tieši iecerēts paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, kā skaidroja premjers – lai tas turpmāk būtuu tādā pašā līmenī kā Lietuvā un Igaunijā. Arī par nodokļa palielināšanu azartspēlēm pagaidām netiek sniegta sīkāka informācija.

Finanšu ministrs Andris Vilks (PS, “Vienotība”) pirmdien žurnālistiem atzina, lai arī konsolidācijas pasākumi skar nodokļus, tomēr tie neskar “jūtīgos”  nodokļus – nodokļus darbaspēkam vai biznesam. Vaicāts, vai šādā veidā Latvija izpilda starptautisko aizdevēju prasības īstenot strukturālas reformas, Vilks atbildēja: “Mēs tiešām domājam par katru no šiem pasākumiem, lai tie tiktu ieskaitīti nevis kā vienreizēju efektu dodoši, bet ilgākā termiņā. “

Apspriežot konsolidācijas pasākumus, koalīcija svītroja no plānoto pasākumu saraksta plānus palielināt pievienotās vērtības nodokli dabasgāzei, kā rezultātā budžetā bija iecerēts gūt papildu 1,6 miljonus latu.

Jau vēstīts, ka FM darba grupa, kurai bija uzdevums meklēt iespējas budžeta papildu konsolidācijai, iepriekš darbu beidza bez rezultātiem, jo Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji darba grupā nebija pilnvaroti pieņemt lēmumus. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis iepriekš Ir.lv uzsvēra, ka ZZS nepieļaus izdevumu mazināšanu uz sociālā budžeta rēķina, kā arī aicināja nesteigties ar šo lēmumu pieņemšanu. Vēl pirms pāris nedēļām Brigmanis norādīja, ka ZZS neatbalstīs strukturālās reformas viņu pārraudzītajās jomās – sociālajā, augstākās izglītības sistēmā un veselības aprūpē.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Ojārs Karčevskis Ir.lv pagaidām atturējās prognozēt, kādas varētu būt sekas akcīzes nodokļa paaugstināšanai degvielai. Kā liecina publiski pieejamā informācija, patlaban Igaunijā akcīzes nodokļa likme bezsvina benzīnam ir 422,77 eiro par 1000 litriem, Latvijā – 382,75 eiro/1000l, dīzeļdegvielai – attiecīgi 392,92 un 332,95 eiro/1000l. Lietuvā gan benzīnam, gan dīzeļdegvielai akcīze patlaban ir vienāda – 302,75 eiro/1000l, taču kaimiņvalsts parlamenta mājaslapā norādīts, ka 2011.gads ir pēdējais pārejas posmā uz Eiropas Savienības valstīs noteikto akcīzes kārtību, tātad šis nodoklis varētu pieaugt.

Komentāri (87)

andrisskrastins 07.02.2011. 16.12

Protams, ZZS, labāk neko nemainīt esošajās katastrofālajās nozarēs, kur nauda tiek tērēta uz nebēdu, nekādas normālas pārraudzības nav, bet toties visi zina cik jūs labi. Tā vietā normāli strādājošiem cilvēkiem griezīes vēl nost.

+30
-7
Atbildēt

0

austrisv 07.02.2011. 17.04

“Savukārt par 1% tiks samazināts strādājošo skaits Valsts policijā, Valsts robežsardzē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Ieslodzījumu vietu pārvaldē, Valsts ieņēmumu dienestā un Ārlietu ministrijā. ”

Šitais der!
Bet, kur tad paliek skolotāju skaita samazināšana un augstskolu skaita samazināšana, jo bērnu skaits taču samazinās!!!

+17
-3
Atbildēt

3

    austrisv > austrisv 07.02.2011. 18.53

    Opi, piekrītu teiktajam par policistu algām, bet samazināt var tās lielo Policijas admnistrāciju , kā arī pašu policistu skaits , kā man teica, ir tiešām milzīgs. Man nesen pateica cik policistu ir manā pilsētā un tie tiešām ir simtos, kāda velna pēc, ja uz ielām tos neredz? Ja nu vienīgi ceļu policija slapstās pa krūmiem un ņem kukuļus! To skaitu arī der samazināt un kur tad visādas prevencija spārvaldes un kas tik vien nē! Baidos, ka mēs nemaz nezinām cik tie robežsargi vēl ir, un ko viņi patiesībā sargā?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mxblack > austrisv 07.02.2011. 18.30

    Policistu skaitu gan samazinās, bet to naudu policisti sadalīs savā starpā, lai kaut nedaudz palielinātos viņu algas. Tātad šo ciparu pie konsolidācijas cipariem varam neminēt. vai tas ir pareizi vai nē, neņemos spriest, tomēr trūkumā dzīvojoši policisti sabiedribai tiešām var būt ļoti nopietns drauds, jo ja strādā kā maksā, tad no policijas vispār būs maza jēga.Tad uzradīsies ne tikai nepilngadīgu jauniešu bandas, bet var sākties īsts haoss.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mxblack > austrisv 07.02.2011. 18.59

    Arī piekrītu. CP ir daudzas reizes vairāk ka to viņu automašīnu, ne velti patrulēt viņi brauc vismaz divi. Par robezsargiem zinu to, ka kādreiz Ventspilī tiešām tajā kantorī bija šausmīgi daudz lieku cilvēku, kā ir šodien, es nezinu. Pie kam tieši augšgals, kur maksā tās lielās algas, bija ļoti pārpiebāzsts.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 07.02.2011. 20.20

Latvijā ir milzīgs auto nodoklis, ļoti dārga degviela, kuras cenā liela daļa ir akcīzes nodoklis, bet ceļi brūk kopā. Piemēram, no Siguldas līdz Rīgai vakar bija divas mašīnas ar nolauztiem riteņiem. Un tā ir A klases šoseja. Kur paliek visa šī nauda? Tagad vēl tiks palielināts akcīzes nodoklis, degvielas cena līdz ar to atkal būs augšā, tiks iekasētas arvien lielākas summas, bet ceļiem atkal netiks nekas. Kontrabandas degviela rullēs tālāk un vēl lielākos apjomos. Vai tiešām nav skaidrs, ka bija beidzot jāsāk nopietnas strukturālās reformas nevis atkal jālāpa budžeta caurums ar kārtējo īstermiņa pasākumu?

+10
0
Atbildēt

1

    tocelovskis > disassociative 08.02.2011. 10.53

    “Vai tiešām nav skaidrs, ka bija beidzot jāsāk nopietnas strukturālās reformas nevis atkal jālāpa budžeta caurums ar kārtējo īstermiņa pasākumu?”

    Pajautā Brigmanim.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu