Kampars: "Latvenergo" tarifu kāpums ir objektīvs • IR.lv

Kampars: "Latvenergo" tarifu kāpums ir objektīvs

115
Gints Ivuškāns, F64

Nākamos piecus, četrus gadus elektrības tarifi, visticamāk, netikšot mainīti

Pēc aprīlī gaidāmā elektrības cenu kāpuma nākamos piecus gadus Latvijas energokompānijas "Latvenergo" tarifi, visticamāk, netiks celti, trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" ekonomikas ministra Arta Kampara sacīto citē aģentūra BNS.

"Nākamos piecus, četrus gadus tarifi, visticamāk netiks mainīti. Realitāte ir tāda, ka mums ir jāinvestē vairāk tīklos un jāattīsta "Latvenergo" infrastruktūra," skaidrojot gaidāmo elektroenerģijas tarifu kāpumu, teica Kampars.

Jau ziņots, ka 2009.gadā "Latvenergo" peļņa sasniedza 20,2 miljonus latu, kas kā dividendes tiks ieskaitīti valsts budžetā, savukārt pērn, pēc provizoriskajiem datiem, uzņēmums strādājis ar 40 miljonu latu peļņu. Arī šogad "Latvenergo" plāno strādāt ar 40 miljonu latu peļņu, savukārt plānotais apgrozījums ir 600 miljoni latu, iepriekš informēja uzņēmuma valdes loceklis Uldis Bariss.

Kampars uzskata, šī gada "Latvenergo" tarifu kāpums ir objektīvs un panākta sistēma, lai elektrības cenu kāpums neietekmētu mazturīgos Latvijas iedzīvotājus. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) iepriekš apņēmusies veikt rūpīgu "Latvenergo" tarifu projekta izvērtējumu par ekonomisko pamatotību un atbilstību normatīvajiem aktiem.

Jau ziņots, ka no 1.janvāra pievienotās vērtības nodoklis elektrībai no 10% palielināts līdz 22%, kas radījis 11% elektroenerģijas cenas kāpumu visām mājsaimniecībām. No 1.aprīļa par 21% pieaugs elektroenerģijas cena tiem patērētājiem, kas mēnesī izlieto vairāk par 1200 kilovatstundām.

Pēdējo reizi elektrības tarifi Latvijā mainījās 2008.gada 1.aprīlī par 39,2%.

Komentāri (115)

austrisv 02.02.2011. 10.30

Kā var būt tarifa pieaugums objektīvs, ja Latvenergo 2010. gadu ir beidzis ar 40 mil lielu peļņu!
Manuprāt, Kampars dzen tautu nabadzībā! Vai nepietika ar PVN pielikšanu, jo tāpat tad mums ir vieni no dārgākiem tarifiem.
Es domāju, ka tagad daudzi uzņēmumi atteiksies no Latvenergo piegādātās enerģijas un pirks Igaunijas elektroenerģiju, kura tomēr ir lētāka.
Kampars vienkārši nespēj ierobežot to rīkļurāvejus (mazos HES un Vēja stacijas un TEC2) tauta vienkārši paliks nikna un Kampars būs vainīgs pie tā! Vienkārši jāatceļ dubultie tarifi!

+12
-1
Atbildēt

4

    mary75 > austrisv 02.02.2011. 10.57

    Vai tad par mazajiem HES vēl maksā dubultos, vai tikai Šķēlem par vēja parkiem?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > austrisv 02.02.2011. 11.20

    Nu bet bija kaut kādas runas, ka tos dubultos maksās tikai līdz 2010, vai kaut kā tā?
    Tad tas viss pa kluso atcelts, un tagad visu mūžu finansēsim Šķēli un mazo HES īpašniekus, TP un TB cilvēkus?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > austrisv 02.02.2011. 11.09

    Igauņiem valdība uzlika veto tarifu kāpumam šogad un tarifi nekāpa, tas nozīme, ka inflācija tur ar zemāka būs. Bet ”gudriniekam” Kamparam, šķiet, ka esam tik bagāti, ka varam Latvenergo peļņu ar saviem maciņiem vēl papildināt, lai latiņi budžeta caurumus papildināt var un rožveidīgajiem padomēs sēdētājiem mierīga valsts maizīte. Būtībā šis ir slēpts nodoklis un vistīrākā cūcība, jo arī investorus pieaugošas resursu cenas nevilinās, man šķiet, ka Zviedrijā jau ir lētāka elektrība. Nu ko gaidam igauņu ienākšanu tirgū privātpersonām, varbūt vienam otram prātiņš atgriezīsies. Žēl, ka nav privātmāja – uzliktu kādu saules panelīti.

    Man vismaz konkrēti ir viena jauna antipātija Vienotībā !

    P.S. Kampars nez atbild par saviem vārdiem, ka necelsies nodokļi un tarifi turpmākos gados ?!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 02.02.2011. 11.08

    Džeris!
    Vai tad esi kaut kur dzirdējis, ka atcelti dubultie tarifi mazjiem HES. Vismaz nesen vēl te rudenī Meļko pats teica, ka milzu summmas, kuras paliek arvien lielākas tieši augsto tarifu dēļ aiziet arī mazajiem HES. Vairs neatceros tos miljonus, bet Meļķo tos nosauca vēl tikko pagājušajā ruden īsti neatceros, kas tas bija par mēnesi. gan jau IR arhīvā arī ir tas saglabājies

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Senda Kronberga 02.02.2011. 12.19

Vot kā ekonomikas ministrs viņš varētu pateikt, kā lai cilvēks šinī valstī ar kko rēķinās ilgtermiņā? Piemēram ģimenes, kas veicot remontu maina apkures veidu. No centrālās uz gāzi, no gāzes uz elektrisko vai vienalga kā. Kuram cilvēkam šinī valstī vārdi ‘visticamākais, ka netiks mainīti’ nozīmē kaut ko uz ko var paļauties? Par nodokļiem teica, nu pacelsim uz kādu laiku, pēctam jau var nolaist atpakaļ. Paiet pāris gadi, paceļ vēl un piemauc vēl jaunus klāt. Palielina tarifus, atņem atvieglojumus.. Kura no šīm darbībām ir sociāla progressa un vispārējās labklājības virzīta? Vāks.. Šai valstī nevar un nebūs glābēji, jo reāli nav iespēju, kā to visu varētu saglābt, da i kas te galu galā ir palicis ko glābt..

+8
0
Atbildēt

0

disassociative 02.02.2011. 11.14

Par cik visa Latvenergo peļņa faktiski tiek izmantota valsts budžeta caurumu lāpīšanai, tad šo tarifu paaugstinājumu būtu godīgi nosaukt par jaunu nodokli un nodefinēt kā nodokli. Un visiem būtu skaidra Vienotības nostāja – strukturālu reformu vietā nokāst no cilvēkiem vēl pēdējo, ko var nokāst ar valsts reketa palīdzību.

+11
-3
Atbildēt

1

    piziks > disassociative 02.02.2011. 12.01

    Arī tiešajai nodokļu politikai =/IR vienīgi valsts reketa raksturs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu