Mubaraks atkāpies no amata • IR.lv

Mubaraks atkāpies no amata

41
Ēģiptes iedzīvotāji līksmo Kairas ielās. EPA/LETA

Par prezidenta atkāpšanos televīzijā paziņojis viceprezidents Omars Suleimans

Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks atkāpies no prezidenta amata, par to ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Par Mubaraka lēmumu televīzijā translētā uzrunā paziņoja ceturtdien ieceltais viceprezidents Omars Suleimans. Mubaraka pilnvaras nodotas Bruņoto spēku augstākajai padomei. "Ņemot vērā sarežģītos apstākļus, kādos nonākusi valsts, prezidents Hosni Mubaraks nolēmis atstāt republikas prezidenta amatu un uzdevis Bruņoto spēku augstākajai padomei vadīt valsts lietas," sacīja Suleimans, vēsta aģentūra LETA.

Piektdien, ēģiptiešu protestu 18.dienā galvaspilsētā Kairā vēl arvien notika demonstrācijas, pieprasot Mubaraka atkāpšanos. Protestētāji paziņojumam atbildēja priecājoties, vicinot karogus un signalizējot ar automašīnu signāltaurēm. “Tauta ir gāzusi režīmu,” viņi skandēja.

Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks, ceturtdienas vakarā televīzijā uzrunājot tautu, paziņoja, ka nodod varu savam jaunieceltajam vietniekam – viceprezidentam Omaram Suleimanam.

Bija paredzēts, ka Suleimanam tiks nodota daļa prezidenta pilnvaru. Mubaraks uzsvēra, ka nepakļausies "ārējam diktātam" un prezidenta amatu nekavējoties nepametīs. Varas nodošana ilgs līdz septembrim, kad beidzas viņa prezidentūras termiņš. "Es izsaku apņēmību turpināt un aizsargāt konstitūciju un tautu, un septembrī nodot varu jebkuram, kas tiks ievēlēts brīvās un caurskatāmās vēlēšanās," sacīja Mubaraks.

Pūlis Kairas centrā esošajā Brīvības laukumā, kurš bija gaidījis paziņojumu par prezidenta tūlītēju atkāpšanos, bija sašutis. Simtiem ļaužu novilka kurpes un meta tās pret ekrānu, kurā varēja vērot translēto Mubaraka runu. Šādu rīcību musulmaņu sabiedrībās uzskata par vislielāko apvainojumu un pazemojumu.

Brīdi pēc Mubaraka uzrunas, ar runu televīzijā uzstājās viceprezidents Suleimans, kurš aicināja protestētājus un streikotājus atgriezties mājās un pie darba. Pēc uzrunām daļa pūļa sāka izklīst, taču daudzi solīja atgriezties piektdien, kas jau pasludināta par "dusmu dienu".

Negaidītais pavērsiens mudināja vēl lielāku skaitu protestētāju iesaistīties piektdienas demonstrācijās, uz kurām aicināja opozīcija, lai atzīmētu tā dēvēto "Mocekļu dienu", pieminot 25.janvārī sākušos nemieru upurus.

Komentāri (41)

kdaljajev 11.02.2011. 18.59

Prieka vēsts!Naftas cenas rīt biržās nokritīsies.Vienīgi pašmāju šeihi būs sadrūmuši,līdz kārtējam globālam konfliktam.

+3
-1
Atbildēt

1

    maris > kdaljajev 11.02.2011. 20.12

    Naftas cenas tikai tagad sāks kāpt, kad režīmi lidos viens pēc otra šajā naftas reģionā ar pagaidām nezināmu nākotni, un Izraēla sāks palikt nervoza, kas savukārt patiks radikāļiem.

    Spēles laukums ir atvērts, spēlētāji ierodas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 12.02.2011. 12.29

Nevienā valstī neesmu redzējis, ka valdības strādātu tautas labā
—————————
Somija, Zviedrija, Norvēģija – ar dzelžainu sabiedrības kontroli un beņkīša, kas zem kājām, izsišanas iespēju jebkurā brīdī ?

+2
0
Atbildēt

6

    ilze_zagare > oktaavs 12.02.2011. 12.44

    Visam pāri stāv ekonomiskās intereses nevis sabiedrības. Arī spēcīgās arodbiedrības pārstāv drīzak ekonomiskas intereses kā darba ļaužu.
    Grūti pateikt vai Asanža apsūdzība arī ir sabiedrības interesēs safabricēta un vai ar to sabiedrība ir tik ļoti lielā mierā.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    ilze_zagare > oktaavs 13.02.2011. 10.21

    > Ino
    Īsti jau nevienā iekārtā, bet cilvēku vērtības vienmēr ir šķitušas tuvākas kā materiālas, kuras ,savukārt, kapitālismā tiek ignorētas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > oktaavs 13.02.2011. 00.57

    =Visam pāri stāv ekonomiskās intereses nevis sabiedrības=
    ==
    Tieši otrādi. “Visam pāri” stāv sabiedrības ar savu izpratni par labo un ļauno, pieļaujamo un nepieļaujamo.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    advokate > oktaavs 12.02.2011. 21.58

    Dzīvoju vienā no tevis nosauktajām valstīm un nekādu beņķīša izsišanu neesmu novērojusi. Valsts atbalstu un saprātīgu budžeta plānošanu gandrīz visos gadījumos gan!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > oktaavs 12.02.2011. 21.23

    artis_j. Kur saskati izeju – nacionālsociālismā vai komūnismā?:)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilze_zagare > oktaavs 13.02.2011. 10.25

    >Kristap
    Man jau ar gribētos cerēt.No mala gan grūti spriest par rezervētiem ziemeļu tautiešiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

advokate 12.02.2011. 22.00

Sveicu ēģiptiešus ar autoritāra režīma gāšanu apbrīnojamā veidā, kas sauc atmiņā mūsu pašu atmodas labākos mirkļus. Kaut nu viņiem izdotos jaunatgūtajā valstī izveidot ko labāku, kā mums sanācis.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu